Du kanske inte har tänkt på det, men allt fler funktioner i dagens bilar kräver uppkoppling till nätet. Och då behöver du ett simkort. Här går vi igenom vilka möjligheter du har och vad du ska tänka på när du ska skaffa simkort till bilen.
Därför kan du behöva ett simkort till bilen
Våra bilar blir allt smartare och de allra flesta kan erbjuda funktioner som trafikinformation, kartor/GPS, musik och väder och andra inbyggda appar. Men dessa funktioner kräver internetuppkoppling, vilket i sin tur kräver ett simkort. Och i dag finns det flera olika lösningar för en smartare och säkrare bilkörning.
Hos flera operatörer hittar simkort för kontantkort eller abonnemang som kan användas för uppkoppling i bilen. Men tänk på att alltid dubbelkolla med operatören vad som gäller just för deras abonnemang och kontantkort, och vilka alternativ som skulle vara aktuella för dig och din bil.
Köp extra surf-sim till ditt mobilabonnemang
Om du inte vill skaffa ett särskilt simkort till bilen kan du även köpa ett extra simkort till ditt befintliga mobilabonnemang. Surfpotten delas då mellan simkorten, och du får ett slags lokalt wifi i bilen. Kom ihåg att kolla upp vilka alternativ som passar just för din bilmodell och även vilka nätverk bilen har stöd för.
Telenor samarbetar med Volvo Cars
Telenor och Volvo personvagnar har tillsammans skapat en tjänst som gör det möjligt för dig som bilägare att ha kontakt med din Volvo via en app. Tjänsten lanserades under namnet Volvo on Call, men appen verkar nu ha döpts om till Volvo Cars.
Alla Volvos nyare bilar, men även Volvo Select-bilar, levereras med ett simkort från Telenor där du får 5 GB surf de tre första månaderna. Sedan kan du själv fylla på den surfmängd du önskar. Du laddar antingen på Telenors sida för surf i bilen eller via appen Telenor Ladda.
Koppla upp din Volvo via ett personligt simkort
Du kan även koppla upp din Volvo mot nätet via ett personligt simkort via Volvo on Call.
Tänk på! Det personliga simkortet ska vara ett mini-sim för att passa kortläsaren i bilen. Du bör också använda ett simkort som inte delar telefonnummer med din mobil. Ett annat alternativ är att köpa ett simkort som bara är avsett för datatrafik.
Du kan även ansluta till internet från din mobiltelefon via Bluetooth eller wifi.
Telia Sense har blivit Paydrive Sense
Tidigare hade även Telia en särskild abonnemangslösning för bilen som de kallade Telia Sense. Men under våren 2021 köptes tjänsten upp av Paydrive och går nu under namnet Paydrive Sense. Tjänsten levereras nu genom ett samarbete mellan Paydrive och Telia och ger dig som bilägare möjligheten att koppla upp och följa bilen via en särskild app.
Så hittar du det bästa simkortet till bilen
Eftersom ett simkort i stort sett bara innehåller information som knyter dig till din operatör går det inte att utse det bästa. Det är kontantkorten eller abonnemangen du ska fokusera på, och här är det bästa alternativet helt enkelt det som motsvarar de flesta av dina krav.
Först och främst ska du bestämma dig för om du ska satsa på kontantkort eller abonnemang till bilen. I det här fallet är det egentligen bara ditt surfbehov du ska utgå ifrån – fundera över vilket alternativ som blir mest prisvärt för dig i längden. När du gjort ditt val är det dags att jämföra operatörernas erbjudanden.
Tänk på det här när du jämför simkort till bilen
- Välj operatören med bäst täckning. Jämför mobiloperatörernas täckning i det område du brukar köra. Reser du ofta norrut är till exempel Telia ett bättre val än Tre och Hallon som har begränsad täckning i landets norra delar och ute på landsbygden.
- Köp surf efter förbrukning. Försök att välja en surfmängd som matchar förbrukningen. Att köpa för mycket blir onödigt dyrt. Men köper du för lite och måste fylla på extra varje månad kommer kostnaderna också skena iväg.
- Kolla villkoren för utlandssurf. Om du planerar att göra bilresor utanför Sverige bör du jämföra operatörernas villkor gällande utlandssurf. Många operatörer erbjuder surf inom EU/EES precis som hemma, men ibland med vissa begränsningar. Dubbelkolla alltid vad som gäller just hos din operatör.
- Jämför priserna sist. Som ett sista steg kan du kolla prislapparna på de alternativ du nu har fått fram i din jämförelse. På så vis har du större chans att välja ett prisvärt kontantkort eller abonnemang som uppfyller dina krav.
Vanliga frågor om simkort till bilen
Många bilar har i dag stöd för olika smarta funktioner som kräver internetuppkoppling, som i sin tur kräver ett simkort.
Ja, du kan hos flera operatörer köpa ett extra simkort/datakort till ditt befintliga mobilabonnemang. Surfpotten i abonnemanget delas då mellan simkorten.
Det kan se lite olika ut beroende på vilken typ av bil du har. Hör med bilåterförsäljaren eller besök biltillverkarens hemsida där det bör finnas information om hur du aktiverar simkortet till bilen.
Det bästa simkortet, för kontantkort eller abonnemang, är alternativet som matchar bäst med dina behov och önskemål. Jämför operatörernas erbjudanden utifrån faktorer som täckning, surfmängder och priser.