Därför kan du behöva ett simkort till bilen

Våra bilar blir allt smartare och de allra flesta kan erbjuda funktioner som trafikinformation, kartor/GPS, musik och väder och andra inbyggda appar. Men dessa funktioner kräver internetuppkoppling, vilket i sin tur kräver ett simkort. Och i dag finns det flera olika lösningar för en smartare och säkrare bilkörning.

Hos flera operatörer hittar simkort för kontantkort eller abonnemang som kan användas för uppkoppling i bilen. Men tänk på att alltid dubbelkolla med operatören vad som gäller just för deras abonnemang och kontantkort, och vilka alternativ som skulle vara aktuella för dig och din bil.

Tänk på! När du jämför kontantkort eller abonnemang ska du fundera på hur mycket surf du kan tänkas behöva. Det vill säga vilka funktioner du kommer använda, hur mycket data de förbrukar, och hur många ni är som kommer vilja dela på surfen i bilen.

Om du inte vill skaffa ett särskilt simkort till bilen kan du även köpa ett extra simkort, så kallat surf-simkort, till ditt befintliga mobilabonnemang. Surfpotten delas då mellan simkorten, och du får ett slags lokalt wifi i bilen. Kom ihåg att kolla upp vilka alternativ som passar just för din bilmodell och även vilka nätverk bilen har stöd för.

Telenor samarbetar med Volvo Cars 

Telenor och Volvo personvagnar har tillsammans skapat en tjänst som gör det möjligt för dig som bilägare att ha kontakt med din Volvo via en app. Tjänsten lanserades under namnet Volvo on Call, men appen verkar nu ha döpts om till Volvo Cars.

Alla Volvos nyare bilar, men även Volvo Select-bilar, levereras med ett simkort från Telenor där du får 5 GB surf de tre första månaderna. Sedan kan du själv fylla på den surfmängd du önskar, antingen på Telenors sida för surf i bilen eller via appen Telenor Ladda.

Koppla upp din Volvo via ett personligt simkort

Du kan även koppla upp din Volvo mot nätet via ett personligt simkort. Då ska bilen vara utrustad med Sensus Connect och Volvo on Call – enligt informationen på hemsidan verkar själva tjänsten fortfarande gå under det namnet.

Tänk på! Det personliga simkortet måste vara av typen mini-sim för att passa kortläsaren i bilen. Du bör också använda ett simkort som inte har samma telefonnummer som din mobils simkort, alternativt ett simkort som bara är avsett för datatrafik.

Volvos supportsida för internetanslutning finns information om hur du går till väga för att installera ett personligt simkort till bilen. Om din bil är utrustad med Sensus Connect kan du även ansluta till internet via din mobiltelefon. Du kan ansluta via Bluetooth eller wifi, om din mobiltelefon har stöd för internetdelning. 

Telia Sense har blivit Paydrive Sense

Tidigare hade även Telia en särskild abonnemangslösning för bilen som de kallade Telia Sense, men under våren 2021 köptes tjänsten upp av Paydrive och går nu under namnet Paydrive Sense. Tjänsten levereras nu genom ett samarbete mellan Paydrive och Telia och ger dig som bilägare möjligheten att koppla upp och följa bilen via en särskild app. Du får exempelvis tillgång till wifi med 20 GB surf per månad, information om prestanda och servicebehov, lokaliseringsfunktioner och körjournaler.

Så hittar du det bästa simkortet till bilen

Eftersom ett simkort i stort sett bara innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang, går det egentligen inte riktigt att utse det ”bästa simkortet”. Däremot kan ju operatörerna ha erbjudanden på kontantkort och abonnemang som passar just dina förutsättningar och önskemål som handen i handsken.

Det här kan du tänka på när du jämför operatörernas erbjudanden

  • Välj mellan kontantkort och abonnemang. Först ska du fundera över om det är ett kontantkort eller abonnemang du ska köpa, det vill säga vilket alternativ som blir mest prisvärt utifrån hur mycket surf du kan tänkas behöva i bilen. Eftersom samtal och sms kanske inte är det primära när det gäller simkort till bilen, är det alltså framför allt surfmängderna du ska jämföra.
  • Jämför operatörernas täckning. Du bör även jämföra mobiloperatörernas täckning i det område du brukar köra. Reser du ofta norrut är till exempel Telia med sitt rikstäckande nät ett bättre val än Tre och Hallon, vars mobilnät är som starkast i landets södra delar.
  • Kolla villkoren för utlandssurf. Om du planerar att göra bilresor utanför Sveriges gränser är det även en bra idé att jämföra operatörernas villkor när det gäller utlandssurf. Många operatörer erbjuder surf inom EU/EES på samma sätt som hemma med det som ingår i din månadssurf (ibland med vissa begränsningar), men det kan alltid vara bra att dubbelkolla vad som gäller.

Vanliga frågor om simkort till bilen

Varför behöver jag ett simkort till bilen?

Många bilar har i dag stöd för olika smarta funktioner som kräver internetuppkoppling, som i sin tur kräver ett simkort.

Kan jag köpa ett extra simkort till bilen?

Ja, du kan hos flera operatörer köpa ett extra simkort/datakort till ditt befintliga mobilabonnemang. Surfpotten i abonnemanget delas då mellan simkorten.

Hur aktiverar jag ett simkort till bilen?

Det kan se lite olika ut beroende på vilken typ av bil du har, så det bästa är att höra sig för hos bilåterförsäljaren eller besöka biltillverkarens hemsida där det i regel finns information om hur du aktiverar simkortet till bilen.

Vilket är det bästa simkortet till bilen?

Själva simkortet innehåller ju bara information om ditt kontantkort eller abonnemang, till exempel vilken operatör det är knutet till och vilken prisplan du har tecknat, så det går egentligen inte riktigt att säga vilket som är det bästa simkortet. För att hitta det bästa abonnemanget eller kontantkortet till bilen bör du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina behov och bilens förutsättningar.