Är ditt simkort för stort för att få plats i din enhet behöver du ett mindre. Men du behöver inte beställa hem ett nytt, det går bra att klippa till det själv. Det gäller dock att du är noggrann och har tillgång till olika hjälpmedel för att lyckas.

Du behöver fyra verktyg för att kunna klippa ditt simkort

Att klippa till ett simkort är fullt möjligt. Men för att komma igång måste du se till att ha följande fyra saker tillgängligt:

  1. en penna med vass udd
  2. en linjal
  3. en sax
  4. en nagelfil eller fint sandpapper.

Klipp mini-sim till micro-sim

Mät ut linjerna för ditt micro-sim. Var noggrann och kontrollmät gärna en gång extra. Ett micro-sim ska mäta 15 mm X 12 mm.

  1. Klipp försiktigt längs dina utmätta markeringar. Den diagonala linjen ska du klippa sist.
  2. Om du behöver kan du fila ned kortet för att det ska passa i korthållaren.

Klipp mini- eller micro-sim till nano-sim

Använd pennan och linjalen för att mäta ut ditt nano-sim. Simkortet ska vara 12,3 mm X 8,8 mm stort.

  1. Börja klippa försiktigt i markeringarna. Att klippa till ett nano-sim innebär en ökad risk att klippa i metallkontakterna. Kortet behöver dock inte ta skada av detta så länge chippet i simkortet förblir intakt.
  2. Om kortet inte riktigt passar kan du försiktigt fila ned det med hjälp av en nagelfil eller fint sandpapper.

I Youtubevideon här nedanför ser du hur det går till att klippa ett mikro-sim till ett nano-simkort. Videon är på engelska så slå på undertexter om du tycker det är svårt att hänga med.

Få hjälp i operatörsbutiken om du inte kan klippa simkortet själv

Om du inte vill eller kan klippa till ditt simkort själv kan du alltid få hjälp i operatörsbutiken. De använder sig av stansverktyg för simkort vilket gör det enkelt att få till rätt storlek. Du kan även köpa sådana verktyg i diverse butiker.