Därför behöver du ett simkort till din enhet

Du behöver ett simkort till din enhet för att du ska kunna använda abonnemanget eller kontantkortet du beställt av din operatör. Simkortet, oavsett om det är ett fysiskt eller digitalt, innehåller information om dig och vad som ingår i din tjänst och är själva länken mellan dig, din enhet och operatören. När du beställer ett abonnemang eller kontantkort på operatörens hemsida får du hem ett startpaket med ett simkort, men det du betalar för är själva abonnemangskostnaden eller laddningen på kontantkortet. 

I dag finns det även en digital variant av det traditionella simkortet, som kort och gott kallas e-sim (embedded sim). E-sim har många fördelar, men det är fortfarande bara vissa mobiltelefoner, surfplattor och smarta klockor som har stöd för tjänsten. Och till skillnad från ”vanliga” simkort är det inte heller alla operatörer som erbjuder e-sim, så dubbelkolla vilka alternativ du har hos din operatör och om du kan beställa e-sim till din enhet.

Kan jag använda samma simkort på två olika enheter?

Ja, om simkortet är kompatibelt med enheterna ska det egentligen inte vara några större problem att flytta mellan olika enheter. Men för att slippa krångla kan du även kolla med din operatör om de erbjuder extra simkort. Det kan även kallas extra datakort, extra användare eller surfsim.

Vissa extra simkort är alltså bara till för att kunna fördela surfen från huvudabonnemanget mellan olika enheter, medan andra (ofta de som kallas extra användare) även inkluderar samtal, sms och mms. Hur många extra simkort du kan lägga till huvudabonnemanget varierar mellan olika operatörer, så kolla upp vad som gäller just hos din.

Har alla enheter plats för simkort?

När det gäller mobiltelefoner har i stort sett alla plats för åtminstone ett fysiskt simkort, men det finns undantag. Ett exempel är Motorola Razr från 2019 som bara har e-sim och saknar simkortsplats.

Surfplattor kan komma både med och utan simkortsplats. Har du valt en wifi-modell stället för 3G- eller 4G-surfplatta kan du inte sätta i ett simkort, utan är då beroende av wifi för att kunna surfa. En surfplatta med simkortsplats är i regel något dyrare, men då kan du å andra sidan använda internet överallt.

Det finns även andra enheter som har plats för simkort, som till exempel larm och åtelkameror. Om vi tar larmet som exempel behövs ju ett simkort för att det via mobilnätet ska kunna ringa eller skicka meddelanden till dig eller larmcentralen om något skulle hända. De flesta larm kräver ett simkort för att fungera.

Vilken simkortsstorlek passar min enhet?

De flesta nyare enheter använder i princip alltid nano-simkort, som är den minsta av de tre olika varianterna. Om du är osäker på vilken storlek som passar just din modell kan du dubbelkolla i produktbeskrivningen eller höra med din återförsäljare.

Du behöver dock inte oroa dig för att få hem ”fel” simkort när du beställer abonnemang eller kontantkort. I stort sett alla operatörer skickar ut ett så kallat multisim (eller trippelsim) som innehåller alla tre storlekar, så att det ska fungera oavsett vilken enhet och modell du har.

Vilka enheter har stöd för dubbla simkort?

När man pratar om stöd för dubbla simkort är det i nio fall av tio mobiltelefoner som samtalet kretsar kring. Mobiltelefoner med stöd för dubbla simkort ger dig till exempel möjlighet att ha två olika abonnemang på samma telefon. Då kan du till exempel ha ett privat nummer och ett till jobbet, eller teckna ett tillfälligt abonnemang om du ska iväg på en längre resa. Dubbla simkort kan även kallas Dual Sim, och kan antingen innebära att telefonen har två simkortsplatser eller plats för ett simkort + stöd för e-sim.

Enheter med stöd för Dual Sim Dual Standby

Har mobilen stöd för Dual Sim Dual Standby, vilket fortfarande är den vanligaste lösningen på den svenska och europeiska marknaden, har du ett primärt och ett sekundärt sim. Det primära kan koppla upp sig mot de nätverk som mobilen har stöd för, som 2G, 3G, 4G och kanske även 5G, medan det sekundära för nöja sig med 2G- och 3G-hastigheter. Abonnemangen är tillgängliga för samtal samtidigt och du väljer själv när de ska användas. Du kan däremot inte ta emot samtal till sim nummer 2 om du redan aktivt använder sim nummer 1. Då sätts sim nummer 2 i standby-läge.

Den andra varianten är Dual Sim Dual Active, som gör det möjligt att ta emot samtal till båda simkorten samtidigt. Men enheter med den här lösningen är fortfarande väldigt sällsynta här på våra breddgrader.

Vilka enheter har stöd för e-sim?

I dag finns det smartwatches, mobiltelefoner och surfplattor som har stöd för e-sim, som kort förklarat är den digitala varianten av ett fysiskt simkort. Det gäller dock fortfarande bara vissa modeller, och för surfplattornas del är det i dagsläget bara vissa av Apples varianter som har stöd för e-sim.

Tänk på att kolla upp vad som gäller för din enhet innan du beställer e-sim hos din operatör, eftersom både operatören, abonnemanget (eller kontantkortet) och enheten måste ha stöd för e-sim för att du ska kunna använda det.

Är enheter med e-sim bättre än enheter utan e-sim?

Nej, det går inte att säga att enheter med e-sim är bättre än enheter utan, eftersom det är många andra saker som spelar in. Det beror helt enkelt på vad du som kund är ute efter när du ska köpa en ny enhet. Däremot är det ju i regel just nyare enheter som har stöd för e-sim, och dessa är ju kanske ”bättre” överlag.

Vanliga frågor om enheter

Varför behöver jag ett simkort till min enhet?

Du behöver ett simkort till din enhet eftersom det innehåller information om dig och ditt abonnemang eller kontantkort och kopplar dig till din operatör. Ett simkort, eller e-sim, är alltså nödvändigt för att du ska kunna använda ditt abonnemang eller kontantkort på din enhet, till exempel mobilen eller surfplattan

Vilken simkortsstorlek passar i min enhet?

När det gäller mobiler kan du nästan räkna med att alla nyare enheter använder nano-simkort, medan äldre modeller kan använda micro- eller i sällsynta fall mini-sim. Nyare surfplattor har i regel också stöd för nano-simkort, men kolla i produktbeskrivningen eller hör med återförsäljaren för säkerhets skull. Operatörerna skickar i regel ut alla storlekar, så du får alltid hem ett som passar just din enhet.

Vad är fördelen med enheter som har stöd för dubbla simkort?

Enheter med stöd för dubbla simkort, det gäller framför allt mobiltelefoner, gör det till exempel möjligt att ha två olika abonnemang på en och samma enhet. Och för dig som kanske vill ha ett privat nummer och ett nummer till jobbet är det så klart en stor fördel. Enheten kan antingen ha två simkortsplatser för två nano-sim, eller plats för ett nano-sim och stöd för e-sim. Har enheten stöd för Dual Sim Dual Standby kan abonnemangen användas parallellt.

Kan jag flytta simkortet mellan olika enheter?

Om enheterna inte skiljer sig åt gällande simkortsstorleken ska det inte vara några större problem att flytta ett simkort mellan olika enheter. Det som kan ställa till det är om enheterna kommer från olika tillverkare, till exempel Apple och Samsung, eftersom de inte körs med samma operativsystem. I dag finns dock olika appar som gör flytten lättare, till exempel Smart Switch om du ska gå från iOS till Android.

Vilka enheter har stöd för e-sim?

I dagsläget har enheter som mobiltelefoner, smarta klockor och surfplattor stöd för e-sim. Men tänk på att det bara är vissa modeller, så kolla upp vad som gäller just för din enhet och specifika modell innan du beställer e-sim hos din operatör.