Därför behöver du simkort till din mobil

För att du ska kunna ringa, sms:a och surfa med din mobiltelefon behöver du ett simkort. Simkortet innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang, och är kort förklarat själva länken mellan dig och din operatör.

De finns tre olika simkortsstorlekar, mini, micro och nano. Vilken storlek som passar just din mobil beror helt enkelt på vilken modell du har och hur gammal den är. I nyare mobiler är det i princip alltid nano-simkort som gäller, medan äldre modeller använder micro- eller mini-sim.

När du beställer simkort hos din operatör får du alltid hem alla tre storlekar, så du behöver egentligen aldrig oroa dig för att få något som inte passar.

Hur hittar jag det bästa simkortet till mobilen?

Är du på jakt efter det bästa simkortet, antingen för kontantkort eller abonnemang, bör du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina personliga önskemål och behov. Det bästa kontantkortet eller abonnemanget för dig är alternativet som uppfyller de flesta av dina krav.

Bestäm dig för kontantkort eller abonnemang

Först och främst måste du bestämma dig för om du ska beställa simkort för abonnemang eller kontantkort. Här är det dina mobil- och surfvanor avgör. 

Kontantkort kan passa dig som kanske vill använda mobilen under vissa perioder. Med kontantkort har du ju även möjlighet att själv styra hur mycket pengar du vill lägga på samtal, sms och surf varje månad.

Med ett abonnemang har du i regel fler och högre surfnivåer att välja mellan, och om du är en riktig storsurfare är ett abonnemang i regel mer prisvärt. Eftersom de flesta abonnemang kan tecknas utan bindningstid blir det dessutom nästan lika flexibelt som ett kontantkort.

Så jämför du kontantkort och abonnemang

När du har gjort ditt val är det dags att börja jämföra operatörernas erbjudanden, och dte kan du göra med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan. Här nedanför ser du vilka punkter som är extra viktiga att ha i åtanke.

1. Välj operatören med bäst täckning där du bor

För att du ska kunna använda din mobil utan strul med uppkoppling och hastigheter måste du välja en operatör som har god täckning i nätet där du bor. Du kollar enkelt operatörernas täckning på deras respektive hemsidor, och där kan du i regel även söka på din adress för att få ett mer exakt resultat.

Tänk på att det är flera operatörer som delar mobilnät. Fello och Halebop går till exempel under Telias nät, och Vimla, Fibio och Karma Mobil går under samma nät som Telenor. Operatörerna som går under samma när har alltså lika bra eller dålig täckning i ditt område.

2. Köp surf efter din förbrukning

Försök att köpa den surfmängd som matchar bäst med din genomsnittliga förbrukning. Den kan du enkelt få koll på via Inställningar på din mobil, på ditt konto på operatörens hemsida eller på dina senaste fakturor. 

Undvik att köpa för mycket surf bara för säkerhets skull eftersom du då betalar för mer än vad du faktiskt använder. Men köp inte heller för lite surf så att du måste köpa extra varje månad. Det kan bli riktigt dyrt i längden.

3. Välj fria samtal och sms om du ringer och sms:ar mycket

De flesta mobilabonnemang kommer med fria samtal och sms, men det kan vara bra att kolla upp vad som gäller. Särskilt om du ringer och sms:ar mycket. När det gäller kontantkort finns det lika olika lösningar. Vissa kommer med fria samtal och sms, medan andra har ett begränsat antal.

4. Jämför priserna sist av allt

Vi vet att priserna är en viktig faktor för många när det gäller kontantkort och mobilabonnemang. Vår rekommendation är att inte låta det vara den viktigaste. Börja med att ta fram ett par alternativ som matchar dina övriga krav och sedan kan du jämföra priserna. På så vis har du större chans att hitta ett kontantkort eller abonnemang som ger dig mest för pengarna och som håller i längden.

Vilken simkortsstorlek passar min mobil?

När det gäller simkortsstorlek till mobilen behöver du egentligen inte oroa dig så mycket för att det ska bli fel. För det första skickar operatörerna i princip alltid ut alla tre simkortsstorlekar, och för det andra används nano-simkort i de allra flesta nyare mobiltelefoner.

Har du en mobiltelefon som har några år på nacken kan du behöva ett micro-sim, och har du en riktigt gammal mobil är det ofta mini-sim som gäller.

Så byter du simkort till mobilen

Simkortets placering kan skilja sig något mellan olika mobiltelefoner och även mellan olika modeller från samma tillverkare. Det innebär att även tillvägagångssättet för att byta simkort varierar.

Antingen hittar du simkortet på telefonens baksida bakom batteriet – detta gäller ofta något äldre modeller – eller i ett separat simkortsfack på vänster eller högre långsida. På äldre mobiler kan simkortet även sitta på telefonens övre kortsida. Här nedanför kan du läsa mer om hur du gör.

Gör så här om simkortet sitter bakom batteriet

Om simkortet sitter bakom batteriet tar du helt enkelt bort både bakstycke och batteri, tar ut det gamla simkortet och sätter i det nya. Tack vare en skåra i simkortets ena hörn ser du hur simkortet ska placeras.

Sätt sedan tillbaka batteri och bakstycke. Klart!

Gör så här om mobilen har ett separat simkortsfack

Har mobilen ett simkortsfack på ena långsidan eller på den övre kortsidan krävs det lite mer pill, men det ska egentligen inte vara några större svårigheter. Du sätter utmatningsverktyget, som du ska ha fått hem tillsammans med simkortet, i det lilla hålet precis bredvid simkortsfacket och trycker till. Tänk på att vara försiktig.

Dra ut facket och placera simkortet där i. Tack vare simkortets form finns det bara ett sätt att göra det på. Skjut in simkortsfacket åt samma håll som du tog ut det.

Kan jag flytta över simkortet till en ny mobil?

Om du byter från en gammal mobil till en nyare modell kan du behöva en annan simkortsstorlek, så det kan vara bra att dubbelkolla. Annars ska det inte vara några problem att flytta över simkortet till din nya mobil.

Byta från Android till Iphone eller tvärtom

Ska du byta från Android, till exempel en Samsung-mobil, till Iphone, eller tvärtom? Det ska inte heller vara några problem så länge den nya mobilen använder samma simkortsstorlek som din gamla. Däremot kan det krävas lite mer arbete att ta med sig sina kontakter och annat innehåll eftersom tillverkarna använder olika operativsystem.

Låt en app hjälpa dig med bytet

Men oroa dig inte, det behöver inte heller innebära några större svårigheter. Det finns nämligen olika appar att ladda ner som hjälper dig på traven. Om du ska byta från en Android-telefon till en Iphone kan du till exempel använda appen Move to iOS, och om du byter från Iphone till Android är Samsung Smart Switch ett alternativ.

Hur fungerar dubbla simkort till mobilen?

Med dubbla simkort eller dual sim blir det möjligt att ha två olika abonnemang i en och samma mobil. Det kan vara riktigt praktiskt om du har ett privat nummer och ett nummer kopplat till ditt arbete. Det kan också vara bra om du till exempel är på resande fot och behöver teckna ett lokalt abonnemang.

Vilka mobiler har stöd för e-sim?

E-sim, det vill säga den digitala varianten av ett traditionellt simkort, blir allt vanligare både bland operatörerna och mobiltillverkarna. Det är enklare att installera än ett fysiskt simkort, snällare mot miljön och det blir enklare än någonsin att ha två olika abonnemang på en och samma mobiltelefon.

Iphones med stöd för e-sim är till exempel

Samsung-mobiler som stödjer e-sim är till exempel

Även andra Android-tillverkare som Huawei och Google har några mobiler med stöd för e-sim i sitt sortiment. 

Vilka operatörer erbjuder e-sim?

Operatörer som Telia, Halebop, Tele2, Telenor, Tre, Comviq och Hallon erbjuder e-sim som alternativ till sina abonnemang eller kontantkort. På deras respektive hemsidor finns gott om information om vad som krävs för att du ska kunna använda e-sim och hur du gör för att beställa och installera.

Vanliga frågor om simkort till mobil

Varför behöver jag simkort till mobilen?

Du behöver att simkort för att kunna ringa, sms:a och surfa med mobilen. Simkortet är själva länken mellan dig och dina operatör och innehåller information om ditt abonnemang eller kontantkort.

Vilket är det bästa simkortet till mobilen?

Ett simkort berättar egentligen bara för din operatör vem du är och vad som ingår i ditt kontantkort eller abonnemang, så går det ju inte riktigt att utse det bästa simkortet. Det bästa kontantkortet eller abonnemanget är helt enkelt det alternativ som uppfyller de flesta av dina krav.

Vilken simkortsstorlek passar min mobil?

Vilken simkortsstorlek som passar beror på vilken telefonmodell du har och hur gammal den är. Du får dock alltid hem alla tre storlekar när du beställer simkort hos din operatör, så du behöver inte oroa dig att det blir fel.

Vad innebär dubbla simkort i mobilen?

Med en mobil som har stöd för dubbla simkort har du möjlighet att ha två olika nummer i en och samma telefon. Mobilen kan antingen använda dual stand-by, där ena simkortet är i stand by när det andra används, eller dual active då båda korten är aktiva samtidigt.

Kan man ha ett 4G-simkort i en 5G-enhet?

Ja, du kan ha ett 4G-simkort i en 5G-enhet. Men du kommer inte kunna koppla upp dig mot 5G när operatören, mobilabonnemanget eller kontantkortet inte stödjer tekniken.