Därför behöver du simkort till din mobil

För att du ska kunna använda din mobil trådlöst behöver du ett simkort. Simkortet innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang, och kan beskrivas som länken mellan dig och din operatör.

De finns tre olika simkortsstorlekar, mini, micro och nano. Vilken storlek som passar just din mobil beror helt enkelt på vilken modell du har och hur gammal den är. I nyare mobiler är det i princip alltid nano-simkort som gäller, medan lite äldre modeller använder micro- eller mini-sim. När du beställer simkort hos din operatör får du alltid hem alla tre storlekar, så risken att det blir fel är ytterst liten.

Jämför operatörernas erbjudanden utifrån dina personliga behov och önskemål

Är du på jakt efter ett simkort, med abonnemang eller kontantkort, till mobilen ska du alltid utgå ifrån dina egna förutsättningar och behov när du jämför operatörernas erbjudanden. För att hitta det bästa alternativet just för dig kan du till exempel ta hjälp av vår jämförelsetabell.

Tänk lite extra på utbudet av olika surfnivåer samt om fria samtal och sms ingår i prisplanen. Kom även ihåg att alltid kolla operatörens täckning där du bor. Ingen blir glad av störningar och svajig uppkoppling.

Tips! Du hittar operatörernas täckningskartor på deras hemsidor. Här kan du även söka på din adress och få exakta resultat.

Priset är såklart en viktig faktor, men tänk på att inte bara försöka hitta det absolut billigaste alternativet. Fundera i stället på hur prisvärt erbjudandet är och om operatören uppfyller dina övriga önskemål. 

Välj mellan kontantkort och mobilabonnemang

Dina mobil- och surfvanor avgör om du ska välja kontantkort eller mobilabonnemang till ditt simkort. Många operatörer erbjuder både kontantkort och mobilabonnemang, där det ofta finns flertalet alternativ och prisplaner att välja mellan.

Kontantkort kan passa dig som kanske vill använda mobilen under vissa perioder. Med kontantkort har du ju även möjlighet att själv styra hur mycket pengar du vill lägga på samtal, sms och surf varje månad.

Med ett abonnemang har du i regel fler och högre surfnivåer att välja mellan, och om du är en riktigt storsurfare är ett abonnemang i regel mer prisvärt i längden. Med tanke på att allt fler operatörer erbjuder abonnemang utan bindningstid, är det här alternativet i princip lika flexibelt som ett kontantkort.

Vilken simkortsstorlek passar min mobil?

När det gäller simkortsstorlek till mobilen behöver du egentligen inte oroa dig så mycket för att det ska bli fel. För det första skickar operatörerna i princip alltid ut alla tre simkortsstorlekar, och för det andra används nano-simkort i de allra flesta nyare mobiltelefoner.

Har du en mobiltelefon som har några år på nacken kan du behöva ett micro-sim, och har du en riktigt gammal mobil är det mini-sim som gäller.

Så byter du simkort till mobilen

Det kan skilja sig något mellan olika mobilmodeller när det gäller simkortets placering, vilket innebär att även tillvägagångssättet för att byta simkort varierar. Antingen hittar du simkortet på telefonens baksida bakom batteriet – detta gäller ofta något äldre modeller – eller i ett separat simkortsfack på vänster eller högre långsida. På äldre mobiler kan simkortet även sitta på telefonens övre kortsida.

Om simkortet sitter bakom batteriet

Om simkortet sitter bakom batteriet tar du helt enkelt bort både bakstycke och batteri, tar ut det gamla simkortet och sätter i det nya. Tack vare en skåra i simkortets ena hörn ser du hur simkortet ska placeras. Sätt sedan tillbaka batteri och bakstycke. Klart!

Om mobilen har ett separat simkortsfack

Har mobilen ett simkortsfack på ena långsidan eller på den övre kortsidan krävs lite mer pill, men det ska egentligen inte vara några större svårigheter. Du sätter utmatningsverktyget, som ska ha följt med i din simkortsbeställning, i det lilla hålet precis bredvid simkortsfacket och trycker till. Tänk på att vara försiktig.

Dra ut facket och placera simkortet där i – tack vare simkortets form finns det bara ett sätt att göra det på. Skjut in simkortsfacket åt samma håll som du tog ut det.

Kan jag flytta över simkortet till en ny mobil?

Om du byter från en gammal mobil till en nyare modell kan du behöva en annan simkortsstorlek, så det kan vara bra att dubbelkolla. Annars ska det inte vara några problem att flytta över simkortet till din nya mobil.

Byta från Android till Iphone eller tvärtom

Ska du byta från Android, till exempel en Samsung-mobil, till Iphone, eller tvärtom? Det ska inte heller vara några problem så länge den nya mobilen använder samma simkortsstorlek som din gamla. Däremot kan det krävas lite mer arbete att ta med sig sina kontakter och annat innehåll eftersom tillverkarna använder olika operativsystem.

Men oroa dig inte, det behöver inte heller innebära några större svårigheter. Det finns nämligen appar att ladda ner som hjälper dig på traven. Om du ska byta från en Android-telefon till en Iphone kan du till exempel använda appen Move to iOS, och om du byter från Iphone till Android är Samsung Smart Switch ett alternativ.

Hur fungerar dubbla simkort till mobilen?

Med dubbla simkort eller dual sim blir det möjligt att ha två olika abonnemang i en och samma mobil, vilket kan vara otroligt praktiskt om du har ett privatnummer och ett nummer kopplat till ditt arbete. Det kan också vara bra om du till exempel är på resande fot och behöver teckna ett lokalt abonnemang. Men vad innebär dubbla simkort i praktiken och finns det något du bör tänka lite extra på?

Utbudet av mobiler med dubbla simkort skiljer sig mellan olika marknader

För det första ska du vara uppmärksam på vad som står i mobilens produktbeskrivning. Mobiltelefoner kommer ofta i flera varianter, till exempel med eller utan stöd för dubbla simkort, och det kan skilja sig mellan olika marknader vilken variant som är tillgänglig.

Tips! Är du osäker på vad som gäller för din mobil kan du alltid kontakta återförsäljaren, operatören eller tillverkaren och fråga. 

Mobilen kan antingen ha stöd för två simkortsplatser med kombinationsplats, vilket innebär ett simkort + ytterligare ett simkort eller ett minneskort, eller två simkortsplatser där båda bara är till för simkort.

Vad innebär dual stand-by och dual active?

En mobil med stöd för dubbla simkort använder sig i regel av dual stand-by, i alla fall på den svenska marknaden. Då är det oftast nano-simkort och dual stand by som gäller. Precis som namnet antyder sätts det ena simkortet i stand-by-läge när det andra är aktivt, vilket innebär att samtal till simkort nummer 2 inte kommer kopplas fram om du använder simkort nummer 1.

På den svenska marknaden verkar mobiler med stöd för dual active, det vill säga att båda simkorten är aktiva samtidigt, vara ytterst sällsynta. Förmodligen har det att göra med den relativt stora belastningen på batteriet, vilket i sin tur ställer höga krav på mobiltelefonens kapacitet.

Primärt och sekundärt simkort

En mobil med dubbla simkort, oavsett om det är dual stand-by eller dual active, kommer ha ett primärt och ett sekundärt kort. Om det gäller dual stand-by kan det primära simkortet ansluta sig till 2G, 3G och 4G. Surf och samtal sker i 4G-nätet. Det sekundära simkortet begränsas till nätverk med lägre hastigheter, och har i regel bara mottagning över 2G/GSM-nätet som räcker för samtal och sms.

Om mobilen har stöd för dual active? Ja då kan båda simkorten ansluta till nätverk med högre hastigheter än 2G/GSM.

Vilka mobiler har stöd för e-sim?

E-sim, det vill säga den digitala varianten av ett traditionellt simkort, blir ett allt vanligare alternativ i våra enheter. Det är enklare att installera, snällare mot miljön och gör det möjligt att ha två abonnemang i en och samma mobil.

Iphones med stöd för e-sim är till exempel

  • Iphone XR
  • Iphone XS
  • Iphone XS Max
  • Iphone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
  • Iphone SE (2020)
  • Iphone 12, 12 Mini, 12 Pro och 12 Pro Max

Samsung har också flera mobiler med stöd för e-sim, till exempel

  • Samsung Galaxy S20, S20 Ultra 5G och S20+
  • Samsung Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra
  • Samsung Galaxy Z Flip och Z Flip 5G
  • Samsung Galaxy Fold

Även andra Android-tillverkare som Huawei och Google har några mobiler med stöd för e-sim i sitt sortiment. Några exempel är Huawei P40 Pro samt Google Pixel 3 och 4.

Operatörer som Telia, Halebop, Tele2, Telenor, Tre och Comviq erbjuder e-sim som alternativ till sina abonnemang eller kontantkort, och på deras respektive hemsidor finns gott om information om vad som krävs för att du ska kunna använda e-sim och hur du går till väga för att beställa och installera.

Vanliga frågor om simkort till mobil

Varför behöver jag simkort till mobilen?

Du behöver att simkort till mobilen för att kunna använda den trådlöst. Simkortet är själva länken mellan dig och dina operatör.

Vilket är det bästa simkortet till mobilen?

Eftersom ett simkort egentligen bara berättar för din operatör vem du är och vad som ingår i ditt kontantkort eller abonnemang, så går det ju inte riktigt att utse det bästa simkortet. Vilket som är det bästa kontantkortet eller abonnemanget går inte heller att säga eftersom det är helt personligt. Det bästa för dig är det alternativ som matchar dina behov och önskemål.

Vilken simkortsstorlek passar min mobil?

Vilken simkortsstorlek som passar beror på vilken telefonmodell du har och hur gammal den är. Du får dock alltid hem alla tre storlekar när du beställer simkort hos din operatör, så du behöver inte oroa dig att det blir fel.

Vad innebär dubbla simkort i mobilen?

Med en mobil som har stöd för dubbla simkort har du möjlighet att ha två olika nummer i en och samma telefon. Mobilen kan antingen använda dual stand-by, där ena simkortet är i stand by när det andra används, eller dual active då båda korten är aktiva samtidigt. Det senare är dock inte så vanligt på den svenska marknaden.