Vad är e-sim?

E-sim står för embedded sim och kan bäst beskrivas som den digitala formen av ett traditionellt simkort. Precis som sin föregångare har e-sim ett unikt id-nummer med information som berättar för din operatör vem du är och vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang.

Men i stället för att sätta in ett fysiskt simkort i din mobil, smarta klocka eller surfplatta, kan du med e-sim enkelt scanna in en QR-kod med all den information som behövs direkt till din enhet. Vanligtvis finns det även möjlighet att ladda ner informationen via operatörens app.

Vem kan skaffa e-sim?

För att skaffa e-sim behöver du ett abonnemang hos en operatör som erbjuder e-sim, till exempel Telia, Telenor, Tre, Tele2, Comviq eller Halebop. Men du behöver såklart även en enhet som stödjer funktionen, till exempel en mobil, en smart klocka eller surfplatta.

Nedan ser du exempel på enheter som har stöd för e-sim

  • Nyare modeller av Iphone, som till exempel Iphone XS, Iphone XS Max, Iphone XR eller senare, med operativsystemet iOS 12.1 eller senare
  • Nyare modeller av Samsung som Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy Z Flip och Samsung Galaxy Note 20
  • Huawei-mobiltelefoner som Huawei P40 och Huawei P40 Pro
  • Smarta klockor som Apple Watch Series 3 (vissa modeller), 4 och 5 och Samsung Galaxy Watch, Galaxy Watch Active och Galaxy Watch Active2
  • Surfplattor som Ipad, Ipad Mini, Ipad Air och Ipad Pro

Tänk på att utbudet av produkter med stöd för e-sim kan variera beroende på var du planerar att köpa din mobil, surfplatta eller smarta klocka. Därför är det alltid en god idé att dubbelkolla vad just din operatör eller återförsäljare kan erbjuda.

Kostar det något att byta från simkort till e-sim?

Att byta från simkort till e-sim är i regel både kostnadsfritt och enkelt. Det bästa är att besöka eller kontakta din operatör, eller den operatör du vill teckna ett nytt abonnemang hos, för att få information om hur du skaffar och installerar e-sim på din enhet.

Kommer vanliga simkort försvinna?

Du behöver inte vara rädd att ”vanliga” simkort plötsligt bara försvinner. Många produkter med stöd för e-sim har fortfarande plats även för ett traditionellt simkort. Dessa produkter går under benämningen ”hybrider”.

E-sim till Apple Watch och Samsung Galaxy Watch

Hos många operatörer kan du i dag teckna tilläggsabonnemang med e-sim till flera olika smarta klockor som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Utvecklingen av en digital lösning som e-sim har varit viktigt just när det gäller smarta klockor, eftersom det blir betydligt enklare för användaren att koppla upp även små enheter till sitt abonnemang – utan att behöva hålla reda på flera olika simkort.

Med e-sim i en Apple Watch eller en Samsung Galaxy Watch kan du till exempel ta emot samtal och sms även om du inte har din mobiltelefon i närheten. Till exempel på joggingturen, i skidspåret eller om du helt enkelt inte orkar ta mobilen med dig.

Vilka är fördelarna med e-sim?

Även om e-sim fortfarande är relativt nytt på marknaden, har både konsumenter och operatörer vittnat om tydliga fördelar med e-sim jämfört med traditionella simkort. Nedan kan du läsa lite mer om dem.

Enkelt att installera och smidigt att använda

När du har försäkrat dig om att din enhet har stöd för e-sim går det snabbt att aktivera ditt abonnemang. Du scannar enkelt in QR-koden du fått av din operatör eller använder operatörens app för att ladda ner informationen till din enhet. Det innebär alltså att du slipper vänta på att få ett fysiskt simkort levererat i brevlådan.

Fungerar till både små och stora enheter

Du slipper anpassa storleken på simkortet efter storleken på din enhet. E-sim fungerar oavsett om det är en mobil, surfplatta eller en smart klocka som du vill koppla till ditt abonnemang.

Enklare att få support

E-sim kan programmeras om på distans, vilket gör det lättare för dig som användare att få hjälp av din operatörs support var du än befinner dig. Med e-sim kan du även flytta ditt nummer mellan olika enheter om det skulle behövas. Det blir också enklare att byta från en operatör till en annan.

Enheterna kan göras tåligare mot yttre skador

Med en digital lösning som e-sim i stället för ett fysiskt simkort begränsas antalet portar i enheten. Det innebär att din mobiltelefon, smarta klocka eller surfplatta blir tåligare mot yttre påfrestningar som till exempel vattenskador. Ju färre orsaker utvecklarna har att ta sig in under skalet, desto större blir möjligheterna att ta fram lättare och vattentäta mobiler och smarta klockor.

Mer plats för ny teknik

Eftersom e-sim inte kräver något fysiskt utrymme på enheten, frigörs i stället värdefull plats för ny och spännande teknik. En mobiltelefon med e-sim har stor potential att i framtiden till exempel bli ännu tunnare, få ännu mer kapacitet och utrustas med det allra senaste inom kamerateknik.

Mindre belastning på miljön

Genom att använda e-sim, där en installation och aktivering bara kräver en kod och ett knapptryck, vinner man fördelar även ur ett miljömässigt perspektiv. Ett fysiskt simkort av plast ska först produceras, skickas till ett lager och sedan skickas till dig som användare för att du ska kunna installera och använda informationen.

Samla flera nummer på samma mobiltelefon

Med e-sim kan du som användare ha flera olika telefonnummer som alla är kopplade till en och samma mobil. Det kan till exempel passa bra för dig som har ett privat nummer och ett jobbnummer, men vill slippa hålla reda på två olika telefoner.

Tips! Med e-sim kan du använda samma nummer på två olika enheter och dela din surf till exempel mellan din mobil och din surfplatta.

Om du ska resa utomlands kan du som har e-sim även lägga till ett tillfälligt, lokalt abonnemang till din enhet. Smidigt va?

Är e-sim säkrare än vanliga simkort?

Eftersom informationen i e-sim lagras digitalt, elimineras riskerna för att någon ska kunna komma åt och flytta ett fysiskt kort från din enhet. Den information som skickas till eller från ditt e-sim är dessutom alltid krypterad.

Vanliga frågor om e-sim

Hur fungerar e-sim?

I stället för ett fysiskt simkort som du placerar i din enhet, är e-sim ett digitalt alternativ som också har ett unikt id-nummer och information som kopplar dig till din operatör. För att aktivera e-sim kan du till exempel enkelt och smidigt scanna av en QR-kod innehållandes den information som behövs direkt till din enhet

Vad behöver jag för att kunna använda e-sim?

För att kunna använda e-sim behöver du ett abonnemang hos en operatör som stödjer funktionen, men även en enhet, en mobil, en smart klocka eller surfplatta som har stöd för e-sim.

Vilka operatörer erbjuder e-sim?

I dagsläget erbjuder till exempel Telia, Telenor, Tre, Tele2, Comviq och Halebop e-sim.

Vilka fördelar finns det med e-sim?

Det finns många fördelar med ett digitalt simkort. Till exempel är e-sim enklare att installera, snällare mot miljön, och det blir dessutom möjligt att samla fler nummer på en och samma mobiltelefon. E-sim frigör även utrymme i din enhet, där du i stället får plats med ny teknik och viktiga funktioner.