Kan man få gratis kontantkort?

Du får startpaketet med simkort för kontantkort gratis när du beställer online direkt på operatörens hemsida. Men sedan måste du ladda kontantkortet med en viss summa pengar för att kunna ringa, skicka sms och surfa.

Det är med andra ord själva simkortet du får gratis, men du måste däremot alltid betala för att kunna använda kontantkortet.

Är startpaket för kontantkort alltid gratis?

Nej, startpaket för kontantkort är inte alltid gratis. Om du köper startpaketet i en av operatörens fysiska butiker eller hos en återförsäljare får du i regel betala för det,så om du  har möjlighet är det både billigare och smidigare att beställa kontantkort online.

Välj kontantkort utifrån personliga preferenser

När du väljer kontantkort ska du utgå ifrån dina personliga förutsättningar och preferenser. Faktorer som är extra viktiga att jämföra är operatörernas täckning där du bor eller kommer använda kontantkortet som mest, vilka kontantkortslösningar operatörerna erbjuder och vilka surfmängder du kan välja mellan. 

Det finns kontantkort som innehåller både samtal, sms och surf som passar för mobilen, men även kontantkort med bara surf som framför allt är avsedda för mobilt bredband och smarta prylar. Hur mycket surf du behöver beror helt enkelt på hur din förbrukning ser ut och hur du kommer att använda kontantkortet. 

Ju mer surf du laddar på kontantkortet, desto högre blir också kostnaden. Därför kan det vara bra att se över sin genomsnittliga förbrukning och sedan försöka hitta en matchande prisplan. Fördelen med kontantkort är ju dock att du bara kan byta till en annan prisplan när det är dags att ladda igen om du upptäcker att den nuvarande inte motsvarar din användning.

Hur får jag ett gratis simkort som passar min enhet?

I dag skickar alla operatörer ut så kallade trippelsim (kan även kallas multi-sim) när du beställer startpaket för kontantkort eller abonnemang, vilket innebär att du får med både nano-, micro- eller mini-sim. Därför behöver du egentligen aldrig oroa dig för att få ett simkort som inte passar, oavsett vilken slags enhet eller modell du har.

Tips! Läs mer på vår sida om Simkortstorlekar.

Har du en nyare enhet är det i princip alltid nano-sim som gäller, medan äldre mobiler och surfplattor kan använda micro-sim som är mellanstorleken. Mini-sim (äldsta och största simkortstorleken) används i stort sett inte alls längre.