Hur fungerar simkort till surfplatta?

Simkort till surfplattan fungerar i princip som ett simkort till mobilen. Skillnaden är att du inte behöver tänka på att samtal och sms ska ingå. Eftersom surfen är det primära ska du främst jämföra abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband. Hos många operatörer kan du lägga till en surfplatta när du beställer abonnemang för mobilt bredband, vilket ofta blir billigare.

Vissa surfplattor saknar ett eget simkortsfack, och för att kunna använda ditt mobila bredband på surfplattan behöver du då en router som du sätter simkortet i. Du kan nämligen inte koppla en USB-sticka till surfplattan.

Därför behöver du ett simkort till surfplattan

För att du ska kunna använda din surfplatta trådlöst, det vill säga ansluta dig till ett mobilt nätverk, behöver du ett simkort som innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang. Det är simkortet som utgör själva länken mellan dig och din operatör.

Vilket simkort är bäst för surfplattan?

Hallons mobila bredband 20 GB är bäst för surfplattan, enligt vår bedömning. Det gäller oavsett om du vill köpa det mobila bredbandet med abonnemang eller kontantkort. Du får mycket surf för pengarna, kan spara upp till 200 GB oanvänd surf och slipper bekymra dig om bindningstider.

Tänk bara på att säkerställa att Hallon har bra täckning där du bor. Täckningskartan hittar du på Hallons hemsida. Om du inte tycker att Hallon passar dig och dina behov kan du jämföra de andra operatörerna på marknaden med hjälp av tabellen högst upp på sidan. Här nedanför ser du vad du ska tänka på.

Titta på det här när du jämför simkort till surfplattan

  • Operatörens täckning i ditt område. För att du ska kunna surfa stabilt med din surfplatta måste din operatör ha god täckning i mobilnätet där du bor. Ta därför en noggrann titt på operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor.
  • Utbudet av surfmängder. Operatörerna har olika stort utbud av surfnivåer till mobilt bredband. De större operatörerna har i regel fler alternativ än de mindre, så om du vill ha många valmöjligheter kan du exempelvis kika närmre på Telenor eller Tele2. Men då är ju också priserna något högre.
  • Bindnings- och uppsägningstider. I dag kan de allra flesta abonnemang tecknas både med och utan bindningstid. Det är dock alltid bra att kolla upp villkoren för både bindnings- och uppsägningstider hos de olika operatörerna.
  • Priserna. Du vill så klart även jämföra priserna, men gör det efter att du tagit fram några alternativ som matchar din övriga krav. Då har du större chans att få ett abonnemang eller kontantkort som ger dig mest för pengarna. Det blir billigast i längden.

Det finns surfplattor som bara har stöd för wifi

Det finns även surfplattor utan simkort som bara har stöd för wifi. Då krävs inget abonnemang eller kontantkort (för mobilt bredband) för att surfplattan ska fungera. Det är i regel ett billigare alternativ och kan till exempel passa dig som bara ska använda surfplattan hemma där det finns ett trådlös nätverk.

Fördelen med en surfplatta med simkortsplats är att du inte är beroende av ett wifi-nätverk utan i princip alltid har internetåtkomst. Så länge som operatören har täckning där du befinner dig det vill säga.

Vilken simkortsstorlek passar till min surfplatta?

Vilken simkortsstorlek som passar din surfplatta beror lite på vilken modell det gäller, hur gammal enheten är och vilken tillverkare som står bakom. Men du kan utgå ifrån att det antingen är micro- eller nano-sim som gäller för nyare surfplattor, oavsett tillverkare.

Tips! När du beställer simkort hos din operatör får du alltid hem alla tre simkortsstorlekar, mini-, micro- och nano-sim, så du behöver inte oroa dig för att få något som inte passar.

Vi kan ta Apples Ipad som exempel. Nano-simkort används i nyare surfplattor som 5:e generationens Ipads, Ipad Air och Ipad Mini, medan micro-sim passar i 4:e och 3:e generationens Ipads, Ipad 2 och Ipad.

Apple har även surfplattor med inbyggt simkort och stöd för ett externt nano-simkort. Den extra simkortsplatsen kan då användas till ett simkort från en annan operatör eller till ett så kallat Apple-sim som redan är aktiverat.

Så byter du simkort till surfplattan

Hur du byter simkort på din surfplatta beror lite på var simkortsfacket är placerat, vilket kan variera något mellan olika modeller och tillverkare. I regel hittar du dock simkortsfacket på enhetens högra eller vänstra långsida, antingen nära toppen eller närmare botten.

Om du får problem med att få ut simkortsfacket och byta simkort kan du alltid kontakta tillverkaren eller operatören för att få vägledning.

Byt simkort i surfplattor från Apple och Samsung

Ska du byta simkort i en Apple Ipad kan du behöva ett särskilt utmatningsverktyg eller ett gem för att få ut facket. Du sätter verktyget i det lilla hålet bredvid simkortsfacket och trycker till försiktigt. Nu ska facket skjutas ut.

Du som har en surfplatta från Samsung kan ofta dra ut simkortsfacket utan verktyg. Tack vare en skåra i simkortets ena hörn ser du hur det ska placeras. Sätt sedan tillbaka simkortsfacket åt samma håll som du tog ut det.

Vilka tillverkare erbjuder surfplattor med simkort?

Flera tillverkare erbjuder surfplattor med simkort. Hos svenska operatörer och återförsäljare, till exempel NetOnNet, verkar det främst vara surfplattor från Apple, Samsung, Lenovo och i viss mån även Huawei som du kan välja mellan.

Tänk på! Kom ihåg att dubbelkolla så att surfplattan har stöd för simkort (kan ansluta till mobilt nätverk) och inte bara kan koppla upp sig via wifi.

Om du köper en surfplatta hos en återförsäljare, och alltså inte i samband med att du tecknar mobilt bredband hos en operatör, bör du försäkra dig om att enheten har stöd för operatörens nätverk och de frekvenser som används. Det brukar inte vara några större konstigheter, men det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra.

Kan jag köpa ett extra simkort till surfplattan?

Ja vissa operatörer erbjuder extra simkort som du kan använda till en surfplatta. Några kallar det ”extra användare” men innebörden är densamma: alla extra användare eller enheter som läggs till huvudabonnemanget delar på surfen som ingår. Har abonnemanget obegränsad surf? Ja då får alla extra användare, surfplattan i detta fall, tillgång till obegränsad surf.

Hur många extra simkort får jag lägga till?

Hur många extra simkort du kan lägga till varierar mellan operatörerna, men det någonstans mellan fyra och nio. För att kunna köpa extra simkort kräver operatörerna ofta att en viss surfmängd ingår i huvudabonnemanget. Minimigränsen varierar något mellan operatörerna, så kolla upp det på operatörens hemsida.

Vanliga frågor om simkort till surfplatta

Hur gör jag om min surfplatta inte har något simkortsfack?

Då behöver du en router. Du kan även sätta simkortet i din router om du vill dela surfen mellan olika enheter.

Kan jag sätta simkortet i en USB-sticka och koppla till surfplattan?

Nej, du kan inte använda en USB-sticka, även kallat USB-modem eller dongel, till en surfplatta. Om din surfplatta saknar simkortsplats behöver du en router.

Måste man ha simkort i en Ipad?

Idag är de flesta Ipads wifi + cellular-modeller, vilket innebär att du både kan koppla upp dig mot internet via abonnemang (och simkort) och via wifi. I det senare fallet behöver du inget simkort, men då måste du alltså  ha tillgång till wifi för att du ska kunna använda surfplattan. Med simkort och abonnemang kan du ju koppla upp dig överallt förutsatt att operatören har täckning där du befinner dig.

Är simkort till surfplattan gratis?

Om du köper simkort till din surfplatta på operatörens hemsida är simkortet alltid gratis. Det du betalar för är ju själva abonnemanget eller laddningen på kontantkortet.

Kan jag ansluta surfplattan till mobilen för att få internet?

Ja, du kan använda mobilens mobildata för att koppla upp din surfplatta mot internet. Det kallas internetdelning, och kan i regel göras både via wifi, bluetooth eller USB-kabel. På mobiltillverkarnas respektive hemsidor bör det finnas information om hur du går till väga.