Därför behöver du ett simkort till surfplattan

För att du ska kunna använda din surfplatta trådlöst, det vill säga ansluta dig till ett mobilt nätverk, behöver du ett simkort som innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang, och utgör själva länken mellan dig och din operatör.

Med andra ord fungerar simkort till surfplattan i princip som ett simkort till mobilen, men med skillnaden att du inte behöver tänka på att samtal och sms ska ingå. Eftersom surfen är det primära ska du kanske främst kika lite närmare på abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband. Hos många operatörer kan du lägga till en surfplatta när du beställer abonnemang för mobilt bredband, vilket ofta blir billigare.

Tänk på! Vissa surfplattor saknar ett eget simkortsfack, och för att kunna använda ditt mobila bredband på surfplattan behöver du då en router som du sätter simkortet i. Du kan nämligen inte koppla en USB-sticka till surfplattan.

Fundera på om abonnemang eller kontantkort är det bästa alternativet för dig och jämför sedan operatörernas erbjudanden.

Tänk framför allt på faktorer som vilka surfmängder som erbjuds, operatörens täckning i ditt område och hur prisvärt kontantkortet eller abonnemanget är. Om du har siktet inställt på att hitta det absolut billigaste alternativet riskerar du att teckna ett avtal som inte matchar dina övriga behov och önskemål.

Det finns surfplattor som bara kan ansluta via wifi

Det finns även surfplattor utan simkort som bara har stöd för wifi, och då krävs inget abonnemang eller kontantkort (för mobilt bredband) för att surfplattan ska fungera. Det är i regel ett billigare alternativ och kan till exempel passa dig som bara ska använda surfplattan hemma där det finns ett trådlös nätverk. Fördelen med en surfplatta med simkortsplats är att du inte är beroende av ett wifi-nätverk utan i princip alltid har internetåtkomst.

Vilken simkortsstorlek passar till min surfplatta?

Vilken simkortsstorlek som passar din surfplatta beror lite på vilken modell det gäller, hur gammal enheten är och vilken tillverkare som står bakom. Men du kan utgå ifrån att det antingen är micro- eller nano-sim som gäller för nyare surfplattor, oavsett tillverkare.

Tips! När du beställer simkort hos din operatör får du alltid hem alla tre simkortsstorlekar, mini-, micro- och nano-sim, så du behöver inte oroa dig för att få något som inte passar.

Vi kan ta Apples Ipad som exempel. Nano-simkort används i nyare surfplattor som 5:e generationens Ipads, Ipad Air och Ipad Mini, medan micro-sim passar i 4:e och 3:e generationens Ipads, Ipad 2 och Ipad.

Apple har även surfplattor med inbyggt simkort och stöd för ett externt nano-simkort. Den extra simkortsplatsen kan då användas till ett simkort från en annan operatör eller till ett så kallat Apple-sim som redan är aktiverat.

Så byter du simkort till surfplattan

Hur du byter simkort på din surfplatta beror lite på var simkortsfacket är placerat, vilket kan variera något mellan olika modeller och tillverkare. I regel hittar du dock simkortsfacket på enhetens högra eller vänstra långsida, antingen nära toppen eller närmare botten.

Till Ipads kan du behöva ett särskilt utmatningsverktyg eller ett gem för att få ut facket. Du sätter verktyget i det lilla hålet bredvid simkortsfacket och trycker till försiktigt. Nu ska facket skjutas ut. Du som har en surfplatta från Samsung kan ofta dra ut simkortsfacket utan verktyg. Tack vare en skåra i simkortets ena hörn ser du hur det ska placeras. Sätt sedan tillbaka simkortsfacket åt samma håll som du tog ut det.

Om du får problem med att få ut simkortsfacket och byta simkort kan du alltid kontakta tillverkaren eller operatören för att få vägledning.

Vilka tillverkare erbjuder surfplatta med simkort?

Flera tillverkare erbjuder surfplattor med simkort. Hos svenska operatörer och återförsäljare, till exempel NetOnNet, verkar det främst vara surfplattor från Apple, Samsung, Lenovo och i viss mån även Huawei som du kan välja mellan.

Tänk på! Kom ihåg att dubbelkolla så att surfplattan har stöd för simkort (3G/4G/5G) och inte bara kan koppla upp sig via wifi.

Om du köper en surfplatta hos en återförsäljare, och alltså inte i samband med att du tecknar abonnemang för mobilt bredband hos en operatör, bör du försäkra dig om att enheten har stöd för operatörens nätverk och de frekvenser som används. Det brukar inte vara några större konstigheter, men det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra.

Kan jag köpa ett extra simkort till surfplattan?

Ja, om du till exempel vill dela surfen från ditt mobilabonnemang med din surfplatta kan du köpa extra simkort. Hos vissa operatörer går det under benämningen ”extra användare” men innebörden är densamma: alla extra användare eller enheter som läggs till huvudabonnemanget delar på surfen som ingår. Har abonnemanget obegränsad surf? Ja då får alla extra användare, surfplattan i detta fall, tillgång till obegränsad surf.

Hur många extra simkort du kan lägga till varierar mellan operatörerna, men det ligger någonstans mellan fyra och nio. För att kunna köpa extra simkort kräver operatörerna ofta att en viss surfmängd ingår i huvudabonnemanget. Minimigränsen varierar något mellan operatörerna, så kolla upp det på operatörens hemsida.

Vanliga frågor om simkort till surfplatta

Hur gör jag om min surfplatta inte har något simkortsfack?

Om din surfplatta inte har ett eget simkortsfack som du kan placera simkortet i kan du i stället placera simkortet (till exempel med abonnemang eller kontantkort till mobilt bredband) i en router. Du kan även sätta simkortet i din router om du vill dela surfen mellan olika enheter, till exempel om ni är flera i hushållet som vill kunna surfa med varsin surfplatta.

Kan jag sätta simkortet i en USB-sticka och koppla till surfplattan?

Nej, du kan inte använda en USB-sticka, även kallat USB-modem eller dongel, till en surfplatta. Om din surfplatta saknar simkortsplats behöver du en router.

Vilken simkortsstorlek passar min surfplatta?

Vilken simkortsstorlek som passar din surfplatta beror på vilken modell du har och hur gammal den är. I de allra flesta nyare surfplattor är det dock micro- eller nano-simkort som gäller.

Är simkort till surfplattan gratis?

Om du köper simkort till din surfplatta på operatörens hemsida är simkortet alltid gratis. Det du betalar för är ju själva abonnemanget eller laddningen på kontantkortet.

Vilket är det bästa simkortet till surfplattan?

Eftersom ett simkort bara innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang, och knyter dig till din operatör, går det inte riktigt att utse det bästa simkortet. Och vilket kontantkort eller abonnemang som är bäst för dig och din surfplatta beror helt på dina surfvanor och hur du planerar att använda enheten. Jämför därför operatörernas erbjudanden utifrån dina egna behov och önskemål och välj alternativet som uppfyller alla kriterier.