Simkortsstorlekar

Det finns tre olika simkortsstorlekar, mini-, micro- och nano-sim, men i de allra flesta nyare enheter är det nano-sim som gäller. Här går vi igenom skillnaderna mellan simkorten och vad du kan göra om kortet antingen är för litet eller för stort.

Mini-simkort är äldst och störst

Mini-sim är den äldsta simkortsvarianten och även den största. I dag är det egentligen inte många enheter som kräver mini-sim, men det kan i bland vara aktuellt i äldre modem och routrar.

Mini-sim fungerar precis likadant som andra simkort. Det är just storleken som skiljer sig mellan de olika varianterna. Mini-simkortet mäter 25 x 15 millimeter, men du kan klippa ditt simkort för att det ska kunna användas i enheter som kräver micro-sim eller nano-sim.

Micro-sim passar äldre surfplattor och smartphones

Micro-sim är mellanstorleken och har måtten 15 x 12 millimeter, vilket alltså är betydligt mindre än föregångare. Micro-sim när inte heller så vanligt i dagens surfplattor eller mobiltelefoner, men har du en äldre modell kan det vara micro-sim som gäller.

Med en adapter eller genom att klippa till kortet kan micro-sim även användas i enheter avsedda för mini-sim eller nano-sim.

Nano-sim sitter i nästan alla nya mobiler och surfplattor

I dagens mobiler och surfplattor är det i princip alltid ett nano-simkort du behöver. Detta är den senaste och minsta simkortsstorleken med måtten 12,3 x 8,8 millimeter. Apple var först på bollen och introducerade nano-sim i samband med lanseringen av Iphone 5. Sedan fortsatte de på samma spår med de efterföljande Iphone-modellerna.

I dagsläget utrustar i stort sett alla mobiltillverkare de allra flesta av sina enheter med stöd för nano-simkort.

Klipp ett nano-sim själv eller hos operatörsbutiken

Om du har ett större simkort kan du klippa det till ett nano-simkort. Det kan vara lite pilligt och det gäller att vara noggrann om man gör det själv. Annars går det bra att gå till operatörsbutiken eller annan elektronikbutik där simkort säljs. De kan hjälpa till att klippa simkortet till ett nano-sim. 

Det finns även simkortsklippare att köpa vilket gör det enkelt att själv klippa sitt simkort till rätt storlek.

Du kan göra nano-sim större med en adapter

Med en adapter går det att göra nano-sim större. Du placerar bara nano simkortet i adaptern, och därefter går simkortet att använda i en enhet som mot förmodan bara har stöd för mini-sim eller micro-sim.

Du får alltid hem alla tre simkortsstorlekar av din operatör

Det kan visserligen vara bra att veta skillnaderna mellan de olika simkortsvarianterna och i vilka enheter de kan tänkas sitta. Men eftersom operatörerna alltid skickar med alla tre varianter när du beställer kontantkort eller abonnemang behöver du inte vara orolig för att få något som inte passar just din enhet.

Tips! Osäker på vilket simkort som passar din enhet? I produktbeskrivningen som du bör ha fått i samband med köpet, eller på tillverkarens hemsida, hittar du information om vilket simkort som gäller. Du kan även dubbelkolla med operatören.

Du får hem något som kallas trippel- eller multi-sim så att du själv kan trycka ut den storlek som din mobiltelefon, surfplatta eller router har stöd för. Här nedanför ser du från vänster till höger: mini-, mikro-, nano- och e-sim.

Mini-, mikro-nano- och e-sim på rad från störst till minst.

Skaffa e-sim och slipp fundera på simkortsstorlekar

Nu är det i och för sig inte särskilt krångligt att ha att göra med fysiska simkort eftersom det i princip bara är en storlek som gäller i dagsläget, men det finns ett sätt att slippa funderingarna helt. Lösningen heter e-sim och detta är den digitala varianten av ett traditionellt simkort.

Men för att du ska kunna skaffa e-sim krävs det att du har en mobil eller surfplatta som stödjer det. Du måste också skaffa e-simmet hos en operatör som erbjuder e-sim som alternativ till sina abonnemang och/eller kontantkort.