Simkortsstorlekar
Det finns tre olika storlekar på fysiska simkort: mini-, micro- och nano-sim. Det fjärde och minsta alternativet heter e-sim och är integrerat i själva enheten. Här går vi igenom skillnaderna mellan simkorten och vad du kan göra om kortet antingen är för litet eller för stort.
Vad är storleken på mini-simkort?
Mini-sim är den äldsta simkortsvarianten och även den största med måtten 25 millimeter x 15 millimeter. Formfaktorn är 2FF.
I dag är det egentligen inte många enheter som kräver mini-sim, men det kan ibland vara aktuellt i äldre modem och routrar. Är det för stort kan du klippa ditt simkort för att du ska kunna använda det i enheter som kräver micro-sim eller nano-sim.
Vad är storleken på micro-simkort?
Micro-sim är mellanstorleken på simkort med måtten 15 millimeter x 12 millimeter och formfaktorn 3FF. Ett micro-simkort är alltså betydligt mindre än sin föregångare, men det är inte heller så vanligt i dagens surfplattor eller mobiltelefoner. Har du en äldre enhet kan det dock vara micro-sim som gäller.
Med en adapter eller genom att klippa till kortet kan micro-sim även användas i enheter avsedda för mini-sim eller nano-sim.
Vad är storleken på nano-simkort?
Nano-sim är den senaste och minsta simkortsstorleken med måtten 12,3 millimeter x 8,8 millimeter och formfaktorn 4FF. För dagens mobiler och surfplattor är det i princip alltid ett nano-simkort du behöver. Apple var först på bollen och introducerade nano-sim i samband med lanseringen av Iphone 5. Sedan fortsatte de på samma spår med de efterföljande Iphone-modellerna.
I dagsläget utrustar i stort sett alla mobiltillverkare de allra flesta av sina enheter med stöd för nano-simkort.
Klipp ett nano-sim själv eller hos operatörsbutiken
Om du har ett större simkort kan du klippa det till ett nano-simkort. Det kan vara lite pilligt och det gäller att vara noggrann om man gör det själv. Annars går det bra att gå till operatörsbutiken eller annan elektronikbutik där simkort säljs. De kan hjälpa till att klippa simkortet till ett nano-sim.
Det finns även simkortsklippare att köpa vilket gör det enkelt att själv klippa sitt simkort till rätt storlek.
Du kan göra nano-sim större med en adapter
Med en adapter går det att göra nano-sim större. Du placerar bara nano simkortet i adaptern, och därefter går simkortet att använda i en enhet som mot förmodan bara har stöd för mini-sim eller micro-sim.
Du får alltid hem alla tre simkortsstorlekar av din operatör
Det kan visserligen vara bra att veta skillnaderna mellan de olika simkortsvarianterna och i vilka enheter de kan tänkas sitta. Men eftersom operatörerna alltid skickar med alla tre varianter när du beställer kontantkort eller abonnemang behöver du inte vara orolig för att få något som inte passar just din enhet.
Tips! Osäker på vilket simkort som passar din enhet? I produktbeskrivningen som du bör ha fått i samband med köpet, eller på tillverkarens hemsida, hittar du information om vilket simkort som gäller. Du kan även dubbelkolla med operatören.
Du får hem något som kallas trippel- eller multi-sim så att du själv kan trycka ut den storlek som din mobiltelefon, surfplatta eller router har stöd för. Här nedanför ser du från vänster till höger: mini-, mikro-, nano- och e-sim.
Skaffa e-sim och slipp fundera på simkortsstorlekar
Nu finns ju även e-sim, den så kallade femte formfaktorn (MFF2), ofta som ett alternativ till ett traditionellt, fysiskt simkort. Och då slipper du ju tänka på simkortsstorlekar helt, även om det som sagt i princip bara är nano-sim som gäller i dagsläget.
E-sim har storleken 6 millimeter x 5 millimeter x 0,9 millimeter och löds direkt på kretskortet när enheten tillverkas. Men tekniskt sett fungerar det precis som ett vanligt simkort och innehåller samma slags information. För att aktivera e-simmet på din enhet skannar du en QR-kod som du får av din operatör i samband med beställningen.
För att du ska kunna skaffa e-sim krävs det att du har en mobil eller surfplatta som stödjer det. Du måste också skaffa e-simmet hos en operatör som erbjuder e-sim som alternativ till sina abonnemang och/eller kontantkort.