Hur du byter simkort varierar mellan olika modeller och tillverkare. Vissa telefoner kräver att du använder ett utmatningsverktyg för att byta simkort. Att byta simkort är trots allt enkelt. Det är nämligen format på sådant sätt att det endast går att placera åt ett håll.

Hur du byter ditt simkort beror på var simkortet är placerat

Det finns flera olika sätt att byta ett simkort på. Hur du gör detta beror till stor del på vilken modell du har eftersom simkortfacken kan vara placerade på olika ställen.

Ditt simkortfack är antingen placerat vid någon av de fyra kort- eller långsidorna, eller bakom bakstycket. Om du inte vet var simkortfacket är placerat kan du ta reda på det genom att titta i manualen.

Tips! Tillverkaren kan även ha en digital manual på hemsidan.

Om simkortfacket är placerat på en kort- eller långsida

1. Ta ut simkorthållaren. Öppna luckan och ta ut simkorthållaren. Det går att göra på tre sätt. Antingen tar du hjälp av din nagel för att pilla ut den. I vissa fall räcker det med att trycka in sim-hållaren och släppa för att den ska åka ut automatiskt.

För vissa modeller, exempelvis iPhone-modeller, måste du använd ett sim-utmatningsverktyg som du stoppar in i hålet bredvid sim-hållaren. Har du tappat bort verktyget fungerar det även med ett litet gem. Tryck in utmatningsverktyget i hålet men utan att pressa in det.

Har du en enhet med sim-facket integrerat i enheten räcker det med att öppna luckan och stoppa in simkortet. Simkortet går bara att placera åt ett håll.

2. Placera simkortet i sim-facket. När du har fått ut simkortfacket ska du placera in ditt simkort i hållaren. Både simkortet och hållaren har en liten avskalad kant. Det gör det bara möjligt att placera simkortet åt ett håll.

3. Sätt tillbaka simkorthållaren. När simkortet är på plats sätter du tillbaka simkorthållaren på samma sätt som du tog ut den. Hållaren passar även den bara åt ett håll.

Tips! Får du inte ut simkorthållaren bör du kontakta din operatör eller tillverkare för hjälp.

Om simkortfacket sitter bakom bakstycket

1. Öppna bakstycket. Hur du öppnar bakstycket beror på vilken modell du har. På vissa modeller kan du öppna bakstycket genom att pressa det nedåt. För andra modeller kan det finnas en skåra vid ena kanten av bakstycket. Då öppnar du bakstycket genom att föra in din nagel eller ett öppningsverktyg i skåran och försiktigt bända bakstycket bakåt.

2. Placera simkortet i sim-facket. Om sim-facket inte är synligt än är det troligtvis placerat bakom batteriet. När du ser simkortfacket placerar du ditt simkort i facket. Det finns en avskalad kant på både simkortet och facket vilket gör att det bara går att placera simkortet åt ett håll.

3. Sätt tillbaka bakstycket. När simkortet är på plats kan du sätta tillbaka bakstycket. Gör det försiktigt så att inte plasten spricker och bakstycket går sönder.

Tips! Är du osäker hur du får bort bakstycket kan du läsa hur du gör i manualen.
Filip Svensson
Filip Svensson Telekomskribent filip.svensson@simkort.se