Hur du byter simkort varierar mellan olika modeller och tillverkare. Vissa telefoner kräver att du använder ett utmatningsverktyg för att byta simkort. Men oroa dig inte! Att byta simkort är trots allt relativt enkelt och här tipsar vi om vad du kan tänka på.

Hur byter jag simkort på mobilen?

Det finns olika sätt att byta ett simkort på, och exakt vilket sätt som gäller för dig beror lite på vad du har för mobil. Simkortets placering kan nämligen variera mellan olika tillverkare men även mellan olika modeller från samma tillverkare.

Simkortsfacket kan antingen vara placerat vid någon av de fyra kort- eller långsidorna, eller bakom bakstycket. På nyare mobiltelefoner sitter facket i princip alltid på någon av långsidorna. Om du inte hittar simkortsfacket på din enhet kan du ta en titt i manualen som du bör ha fått med när du köpte mobilen.

Så byter du simkort om facket sitter på kort- eller långsidan

  1. Tryck ut simkorthållaren med hjälp av ett särskilt utmatningsverktyg eller gem som du placerar i det lilla hålet precis bredvid facket.
  2. Placera simkortet i facket. Både simkortet och hållaren har en liten avskalad kant, så simkortet kan bara placeras åt ett håll.
  3. Sätt tillbaka simkortshållaren på samma sätt som du tog ut den.
  4. Klart!

Så byter du simkort om facket sitter bakom bakstycket

  1. Öppna bakstycket genom att pressa det nedåt eller föra in din nagel eller ett öppningsverktyg i skåran vid ena kanten och bänd bakstycket försiktigt bakåt.
  2. Sätt simkortet i facket. Den avskalade kanten visar dig exakt hur det ska sitta.
  3. Sätt tillbaka bakstycket försiktigt så att inte plasten spricker.

Hur byter jag simkort på surfplattan?

Hur du byter simkort i din surfplatta beror även det lite på simkortsfackets placering, vilket kan variera mellan olika modeller och tillverkare. Men i regel hittar du simkortfacket på enhetens högra eller vänstra långsida, nära toppen eller nere mot botten.

Byt simkort i Ipad

Har du en Ipad kan du behöva ett särskilt utmatningsverktyg eller ett gem för att få ut facket. Sätt verktyget i det lilla hålet bredvid simkortsfacket och tryck till försiktigt. Nu ska facket skjutas ut. Simkortets form visar dig hur du ska placera det i hållaren. 

Skjut sedan tillbaka facket in i enheten.

Byt simkort i surfplatta från Samsung

Du som har en surfplatta från Samsung kan ofta dra ut simkortsfacket utan verktyg. Tack vare en skåra i simkortets ena hörn ser du hur det ska placeras. Skjut sedan tillbaka simkortsfacket åt samma håll som du tog ut det.

Kontakta din operatör om du stöter på problem

Om du blir osäker på hur du gör för att byta simkort i din mobil eller surfplatta är det onödigt att chansa och riskera att enheten skadas. Du kan alltid kontakta din operatör för att få vägledning. Om du har en av operatörens fysiska butiker i närheten kan du även ta med dig enheten så får operatören hjälpa dig på plats.