Hur du byter simkort varierar mellan olika modeller och tillverkare. Vissa telefoner kräver att du använder ett utmatningsverktyg för att byta simkort. Men oroa dig inte! Att byta simkort är trots allt relativt enkelt och här tipsar vi om vad du kan tänka på.

Hur byter jag simkort på mobilen?

Det finns olika sätt att byta ett simkort på, och exakt vilket sätt som gäller för dig beror lite på vad du har för mobil. Simkortets placering kan nämligen variera mellan olika tillverkare men även mellan olika modeller från samma tillverkare.

Tänk på! Stäng av mobilen innan du byter simkort och starta igång den igen när bytet är klart. Det finns visserligen mobiler som klarar att vara påslagna under ett simkortsbyte, men du bör inte chansa.

Simkortsfacket kan antingen vara placerat vid någon av de fyra kort- eller långsidorna, eller bakom bakstycket. På nyare mobiltelefoner sitter facket i princip alltid på någon av långsidorna. Om du inte hittar simkortsfacket på din enhet kan du ta en titt i manualen som du bör ha fått med när du köpte mobilen.

Här nedanför kan du se hur du byter simkort på nyare modeller av Iphone respektive Samsung, men tänk på att tillvägagångsättet som sagt kan skilja sig något mellan olika modeller.

Så byter du simkort på Iphone

 1. Tryck upp simkortsfacket med ett gem eller ett särskilt sim-utmatningsverktyg som du sätter i det lilla hålet precis bredvid facket.
 2. Tryck inåt, mot enheten, men var försiktig.
 3. Ta bort det befintliga simkortet från facket.
 4. Leta reda på skåran i ena hörnet på ditt nya simkort så ser du hur det ska placeras i facket.
 5. Sätt tillbaka facket i telefonen i samma riktning som du tog ut det.

  I Youtube-videon här nedanför ser du hur det kan gå till att sätta i eller byta simkort på Iphone. Här används en Iphone 13 Pro, men principen är i stort sett samma för alla nyare modeller. Videon är på engelska, så slå på undertexter om du tycker det är svårt att hänga med.

  Så byter du simkort på Samsung

  1. Öppna simkortsbrickan på telefonen undersida med hjälp av ett borttagningsverktyg
  2. Ta ut simkortsbrickan.
  3. Ta ut simkortet från simkortsplatsen.
  4. Har telefonen två simkortsplatser och du har använt två simkort och vill byta även det andra vänder du på simkortsbrickan och tar ut det från simkortsplats 2.
  5. Placera simkorten i rätt simkortsplats.
  6. Se till att ha simkortsbrickan med simkortsplats 1 uppåt och sätt tillbaka den i enheten.

  Här nedanför ser du hur du byter simkort på Samsung Galaxy S22 Ultra, det vill säga en av tillverkarens nyaste modeller.

  Måste man byta simkort när man byter telefon?

  Om du ska byta från en väldigt gammal mobil till en ny mobil kan du behöva byta till en annan simkortsstorlek. Har du en äldre mobil kan det nämligen vara så att simkortet är en micro-variant, medan i princip alla nyare mobiler bara stödjer nano-sim (och ibland även e-sim).

  Är det samma simkortsstorlek som gäller i både den gamla och nya mobilen behöver du däremot inte byta simkort bara för att du byter telefon.

  Måste man byta simkort om man byter operatör?

  Ja, om du byter operatör kommer du få hem ett nytt simkort från din nya operatör. Det behöver inte innebära att du får ett nytt telefonnummer. Valde du att behålla ditt befintliga nummer i samband med beställningen hos din nya operatör har operatören gjort en så kallad portering (nummerflytt), vilket innebär att ditt nummer kommer vara kopplat till ditt nya simkort.

  Hur byter jag simkort på surfplattan?

  Hur du byter simkort i din surfplatta beror även det lite på simkortsfackets placering, vilket kan variera mellan olika modeller och tillverkare. Men i regel hittar du simkortfacket på enhetens högra eller vänstra långsida, nära toppen eller nere mot botten.

  Byt simkort i Ipad

  Har du en Ipad kan du behöva ett särskilt utmatningsverktyg eller ett gem för att få ut facket. Sätt verktyget i det lilla hålet bredvid simkortsfacket och tryck till försiktigt. Nu ska facket skjutas ut. Simkortets form visar dig hur du ska placera det i hållaren. 

  Skjut sedan tillbaka facket in i enheten.

  Byt simkort i surfplatta från Samsung

  Du som har en surfplatta från Samsung kan ofta dra ut simkortsfacket utan verktyg. Tack vare en skåra i simkortets ena hörn ser du hur det ska placeras. Skjut sedan tillbaka simkortsfacket åt samma håll som du tog ut det.

  Kontakta din operatör om du stöter på problem

  Om du blir osäker på hur du gör för att byta simkort i din mobil eller surfplatta är det onödigt att chansa och riskera att enheten skadas. Du kan alltid kontakta din operatör för att få vägledning. Om du har en av operatörens fysiska butiker i närheten kan du även ta med dig enheten så får operatören hjälpa dig på plats.

  Kommer något försvinna från mobilen om jag tar ut simkortet?

  Nej, ett simkortsbyte påverkar egentligen inte innehållet i mobilen. Alla bilder, appar, meddelanden och kontakter finns alltså kvar på telefonen, eller är lagrat på Icloud om du har en Iphone. Har du Android ska det även finnas möjlighet att spara kontakter som ”Google-kontakter”, som du får tillgång till bara genom att logga in på ditt Google-konto.

  Tips! Kontakta din operatör eller mobiltillverkaren om du känner dig osäker.

  Tidigare kunde kontakter sparas på simkortet, men i dag finns de i princip alltid sparade direkt i telefonen. Så det är inget du behöver tänka alltför mycket på.