Varför behövs simkort till en router?

Precis som du behöver ett simkort till mobilen, behöver du ett simkort till en router för att kunna ansluta dig till ett nätverk. En router kan beskrivas som en slags lokal växel som samlar in relevant information, kopplar samman olika datanätverk och sköter kommunikationen mellan dem.

När du beställer bredband och samtidigt köper till en router sitter simkortet i regel redan i routern, aktiverat och klart. Men här kan du för säkerhets skull dubbelkolla med operatören eller återförsäljaren vad som gäller.

Använd simkortet till ditt mobila bredband i en router

Har du till exempel skaffat mobilt bredband använder du ett simkort för att kunna koppla upp dig mot operatörens nätverk. Du kan placera simkortet i en router som kan vara både stationär och trådlös.

Tänk på! Vissa routrar har inbyggt modem och då kan du sätta simkortet direkt i din router. Saknar routern ett inbyggt modem måste du sätta simkortet i ett USB-modem, som du sedan kopplar till routerns USB-ingång.

Den stora fördelen med att sätta simkortet i en router är att du kan dela surfen i ditt abonnemang eller kontantkort med flera personer. Till exempel med din familj eller dina vänner.

Vad är skillnaden mellan modem och router?

Skillnaden mellan ett modem och en router är kanske inte helt självklar. Kort förklarat så kan man säga att modemet möjliggör anslutning mellan datorn och internet, medan en router gör att flera olika enheter kan dela på internetuppkopplingen. 

Det finns olika typer av routrar

Det finns både stationära och trådlösa routrar. Med en stationär router blir ditt mobila bredband inte lika flexibelt eftersom den behöver kopplas till ett uttag för att fungera. Med en trådlös router får du tillgång till internet var du än befinner dig. Den stationära routern brukar dock ge något högre surfhastigheter och i vissa fall även stabilare uppkoppling.

Simkort till trådlösa 4G-routrar

En 4G-router är en enhet som kommunicerar med mobiloperatörens 4G-nät. Routern är ofta kompatibel med simkort som har stöd för både 3G och 4G, men för säkerhets skull bör du höra med din operatör eller återförsäljare vad som gäller just för din router-modell.

Intresset för 4G-routrar har ökat markant under de senaste åren och de flesta operatörer har i dag en sådan enhet i sitt sortiment. En 4G-router skapar ett trådlöst wifi-nätverk där flera personer kan koppla upp sig och surfa. Det passar särskilt bra för att ta med sig i bilen, till lantstället eller kanske till och med på båtturen.

Simkortet måste passa routern

Ett simkort innehåller egentligen bara information om ditt abonnemang eller kontantkort och knyter dig till din operatör. När du till exempel köper simkort för mobilt bredband kan du i många fall lägga till en router i din beställning, och då är utrustningen anpassad för operatörens nät.

Men om du vill köpa en egen router bör du förvissa dig om att utrustningen är kompatibel med simkortet, och har stöd för operatörens nätverk och de hastigheter som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort. Ta även reda på om routern har ett inbyggt modem, eller om du måste köpa till ett USB-modem för att kunna koppla simkortet till routern.

Vanliga frågor om simkort till router

Finns det olika typer av 4G-routrar?

Ja, det finns både stationära och trådlösa 4G-routrar.

Kan jag använda flera simkort till en router?

Det beror helt på vilken router-modell det gäller. Vissa nyare routrar, vanligtvis 4G-routrar, har stöd för flera simkort. Hör av dig till din operatör eller annan återförsäljare om vilka alternativ de kan erbjuda dig.

Hur aktiverar jag simkortet till routern?

Operatörerna brukar ha bra information på sina hemsidor om hur du går tillväga för att aktivera simkortet i din router. Hör annars av dig till supporten och dubbelkolla.

Behöver jag ett simkort till surfplattan om jag har en router?

Om din surfplatta har en simkortsplats kan du placera simkortet direkt i din enhet och koppla upp dig mot nätverket. Men saknar surfplattan simkortsplats behöver du till exempel en router för att kunna ansluta till nätet.