Varför behövs simkort till en router?

Precis som du behöver ett simkort till mobilen, behöver du ett simkort till en router för att kunna ansluta dig till ett nätverk. En router kan beskrivas som en slags lokal växel som samlar in relevant information, kopplar samman olika datanätverk och sköter kommunikationen mellan dem.

Visste du? Ordet router har innebörden vägval, och kommer från fornfranskans route (väg), som i sin tur härstammar från latinets rupta via (bruten väg).

När du beställer bredband och samtidigt köper till en router, eller om den ingår i ditt bredbandsabonnemang, är simkortet i regel redan placerat och aktiverat i routern. Men här kan du för säkerhets skull dubbelkolla med operatören eller återförsäljaren vad som gäller.

Använd simkortet till ditt mobila bredband i en router

Har du till exempel skaffat mobilt bredband använder du ett simkort för att kunna koppla upp dig mot ett trådlöst nätverk. Du kan placera simkortet i en router som kan vara både stationär och trådlös.

Tänk på! Vissa routrar har inbyggt modem och då kan du sätta simkortet direkt i din router. Saknar routern ett inbyggt modem måste du sätta simkortet i ett USB-modem, som du sedan kopplar till routerns USB-ingång.

Den stora fördelen med att sätta simkortet i en router, jämfört med att till exempel sätta kortet direkt i en surfplatta, är att du kan dela surfen i ditt abonnemang eller kontantkort med flera personer, till exempel med din familj eller dina vänner.

Vad är skillnaden mellan modem och router?

Skillnaden mellan ett modem och en router är kanske inte helt självklar. Enkelt förklarat så kan man säga att modemet möjliggör anslutning mellan datorn och internet, medan en router gör att flera olika enheter kan dela på internetuppkopplingen. 

Det finns olika typer av routrar

Det finns både stationära och trådlösa routrar. Med en stationär router blir ditt mobila bredband inte lika flexibelt eftersom den behöver kopplas till ett uttag för att fungera. Med en trådlös router kan du däremot få tillgång till internet var du än befinner dig. Den stationära routern brukar dock ge något högre surfhastigheter och i vissa fall även stabilare uppkoppling.

Simkort till trådlösa 4G-routrar

En 4G-router är helt enkelt en enhet som kommunicerar med mobiloperatörens 4G-nät. Routern är ofta kompatibel med simkort som stödjer både 3G- och 4G-nätverk, men för säkerhets skull bör du höra med din operatör eller återförsäljare vad som gäller just för din router-modell.

Intresset för 4G-routrar har ökat markant under de senaste åren och de flesta operatörer har i dag denna smidiga enhet i sitt router-sortiment. En 4G-router skapar ett trådlöst wifi-nätverk där flera personer kan koppla upp sig och surfa, och passar särskilt bra för att ta med sig i bilen, till lantstället eller kanske till och med på båtturen.

Simkortet måste passa routern

Ett simkort innehåller egentligen bara information om ditt abonnemang eller kontantkort, till exempel vilken operatör det gäller och hur mycket surf eller hastigheter som ingår. När du till exempel köper ett startpaket med simkort för mobilt bredband hos en operatör kan du i många fall lägga till en router i din beställning, och då är utrustningen anpassad för operatörens nät.

Men om du vill köpa en egen router bör du förvissa dig om att utrustningen är kompatibel med simkortet, och har stöd för operatörens nätverk och de hastigheter som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort. Ta även reda på om routern har ett inbyggt modem, eller om du måste köpa till ett USB-modem för att kunna koppla simkortet till routern.

Vanliga frågor om simkort till router

Finns det olika typer av 4G-routrar?

Ja, det finns både stationära och trådlösa 4G-routrar.

Kan jag använda flera simkort till en router?

Det beror helt på vilken router-modell det gäller. Vissa nyare routrar, vanligtvis 4G-routrar, har stöd för flera simkort. Hör av dig till din operatör eller annan återförsäljare om vilka alternativ de kan erbjuda dig.

Hur aktiverar jag simkortet till routern?

Köper du routern separat, det vill säga inte i samband med din bredbandsbeställning, aktiveras simkortet vanligtvis när du placerar simkortet i enheten. Ibland kan det dock krävas att du går igenom vissa inställningar, men det brukar finnas tydlig information och guider om hur du går till väga på operatörernas respektive hemsidor.

Behöver jag ett simkort till surfplattan om jag har en router?

Om din surfplatta har en simkortsplats kan du placera simkortet direkt i din enhet och koppla upp dig mot nätverket. Men saknar surfplattan simkortsplats behöver du till exempel en router för att kunna ansluta till nätet. Fördelen med att sätta simkortet i en router är att flera kan dela på uppkopplingen.