Tidigare har det varit vanligt att para ihop sin smartklocka med mobilen via Bluetooth. Men tack och lov går utvecklingen framåt och i dag är det möjligt att använda en smartwatch som en fristående enhet. Lösningen är e-sim, det vill säga den digitala varianten av ett simkort. Här går vi igenom vad det innebär och hur du skaffar det.

Hur använder jag ett simkort till en smartklocka?

Många mobiltillverkare på marknaden kan i dag även erbjuda smartklockor som ett smidigt komplement till mobiltelefonen. Apple Watch, Samsung Galaxy Watch och Garmin-klockor har dominerat marknaden ett bra tag, men på senare tid har även tillverkare som till exempel Huawei och Xiaomi levererat värdiga utmanare.

Det vanligaste sättet att använda en smartwatch har länge varit att parkoppla den med sin smartphone. Du har då helt enkelt ditt vanliga simkort med den information som är knuten till kortet, och kan använda klockan för att till exempel navigera, ta emot notiser samt svara på samtal och sms. För att kunna använda alla funktioner måste klockan dock vara i närheten av din parkopplade mobiltelefon och ansluten till Bluetooth.

Skaffa e-sim och använd klockan utan mobilen

Om du till exempel har en smartwatch från Apple eller Samsung, det vill säga Apple Watch eller Samsung Galaxy Watch, finns stora möjligheter att i stället använda e-sim. Många operatörer kan i dag erbjuda denna digitala variant av ett fysiskt, traditionellt simkort som ett tilläggsabonnemang till det vanliga mobilabonnemanget.

E-sim är enkelt att skaffa och installera

Det är i regel enkelt att både skaffa och aktivera e-sim, och du hittar vanligtvis instruktioner om hur du går till väga på operatörernas respektive hemsidor. Med e-sim blir din klocka mer av en fristående enhet med egen mobiluppkoppling, som du kan använda även utan att din mobiltelefon är i närheten.

Vad behöver jag för att kunna använda e-sim?

För att kunna använda e-sim måste din mobiltelefon, din smartklocka, ditt abonnemang och din operatör ha stöd för funktionen. De flesta operatörer har utförlig information på sina hemsidor om vad som krävs för att kunna skaffa e-sim och hur du gör för att aktivera e-simmet i enheten.

Vad kostar det att skaffa e-sim till en smartklocka?

När du skaffar e-sim till din smartklocka gör du det vanligen genom att teckna ett tilläggsabonnemang till ditt ordinarie telefonabonnemang. Huvudabonnemanget och tilläggsabonnemanget delar sedan på surfmängden. Priserna för ett tilläggsabonnemang till din klocka varierar något mellan de olika operatörerna.

Här kan du skaffa e-sim till din smartwatch

Är du intresserad av att beställa e-sim till din smartwatch? I tabellen här nedanför ser du vilka operatörer som erbjuder tilläggsabonnemang, om erbjudandet omfattar både Apple Watch och Samsung Galaxy Watch och vad abonnemanget kostar per månad.

OperatörApple WatchSamsung Galaxy WatchPris/månad
TeliaJaJa69 kronor
TelenorJaJa49 kronor
Tele2JaJa49 kronor
TreJaJa49 kronor
HalebopJaJa59 kronor
ComviqNejJa45 kronor

Värt att nämna är att flera av operatörerna ovan även kan erbjuda e-sim till andra Android-klockor än Samsung Galaxy Watch, till exempel Huaweis, men det framgår inte alltid så tydligt på hemsidorna. Det bästa är att höra av sig till supporten och dubbelkolla vad som gäller.

Simkort till Apple Watch

Många experter på området utnämner inte helt överraskande Apple Watch till kungen av smartklockor, även om Samsung Galaxy Watch inte ligger långt efter. I dag är det mer regel än undantag att Apple Watch använder e-sim i stället för ett traditionellt simkort.

De senare modellerna av Apple Watch med LTE/Cellular har stöd för e-sim, exempelvis Apple Watch Series 3, Series 4, Series 5, Series 6, Series 7. En förutsättning för att e-sim ska fungera i klockan är att även mobiltelefonen har stöd för e-sim, vilket finns i många av Apples nyare modeller. IOS 12.1 eller senare är också ett krav för att kunna använda e-sim.

Apple-mobiler med e-sim är till exempel

Kan jag använda flera abonnemang i Apple Watch?

Många nya Iphone-modeller har stöd för dual sim, vilket innebär att du kan ha ett fysiskt nano-sim och ett e-sim. Det ger dig även möjligheten att lägga in flera abonnemang i din smartwatch.

Tänk på! Ditt abonnemang måste vara registrerat hos en mobiloperatör som har stöd för e-sim för att du ska kunna använda flera abonnemang i din Apple Watch.

Efter att du kopplat och aktiverat dina abonnemang i din Apple Watch, kan du sedan välja vilket av abonnemangen som klockan ska använda när den kopplas upp mot nätet. Det kan till exempel passa dig som har ett privat abonnemang och ett abonnemang knutet till ditt arbete, men vill använda en och samma Apple Watch.

Simkort till Samsung Galaxy Watch

Precis som Apple har Samsung utrustat de allra flesta av sina nyare smartklockor med stöd för e-sim. Fördelarna är många, särskilt för en mindre enhet som en klocka eftersom plats frigörs och informationen smidigt och säkert lagras digitalt.

Tips! Du kan fortfarande använda din Galaxy Watch även om din operatör ännu inte erbjuder e-sim som alternativ till ett traditionellt simkort. Galaxy Watch har nämligen även stöd för uppkoppling via Bluetooth såväl som via 4G.

Samsung Galaxy Watch, Galaxy Watch Active 2, Galaxy Watch 3 och Galaxy Watch 4 har alla stöd för e-sim.

När det gäller e-sim-kompatibla mobiler finns exempelvis modellerna i Galaxy S20-serien, Galaxy S21-serien, Galaxy S22-serien samt Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra att tillgå.

Hur aktiverar man e-sim på en Samsung Galaxy Watch?

E-sim aktiveras helt digitalt, till skillnad från det fysiska simkortet som måste matas in i klockan vid aktivering. Enligt Samsung finns det tre sätt att aktivera e-sim på sin Galaxy Watch-klocka: via Galaxy Wearable-appen, genom att scanna en QR-kod du får från din operatör, eller genom att kontakta operatören i fråga och få vägledning.

Vanliga frågor om simkort till klocka

Vilka är fördelarna med e-sim i stället för ett traditionellt simkort till klockan?

Fördelarna med e-sim till din smartwatch är många, men den största är att klockan blir en mer fristående enhet och inte lika beroende av din mobil.

Hur kan jag använda klockan med ett ”vanligt” simkort?

Om du vill använda din smartklocka på ett mer traditionellt sätt använder du i regel samma simkort som till din mobiltelefon. Du parkopplar klockan med mobilen och kan då till exempel navigera, ta emot notiser samt svara på samtal och sms. Men då måste klockan vara i närheten av din mobiltelefon och ansluten till Bluetooth.

Vad krävs för att kunna använda e-sim till en smart klocka?

För att kunna använda e-sim till din smartklocka måste själva klockan, mobilen, abonnemanget och din operatör ha stöd för e-sim. 

Erbjuder både Apple och Samsung klockor med e-sim?

Ja, Apple och Samsung erbjuder både mobiltelefoner och smartklockor med stöd för e-sim.