Hur använder jag ett simkort till en smart klocka?

Många mobiltillverkare på marknaden kan i dag även erbjuda smarta klockor som ett smidigt komplement till mobiltelefonen. Apple Watch, Samsung Galaxy Watch och Garmin-klockor har dominerat marknaden ett bra tag, men på senare tid har även tillverkare som till exempel Huawei och Xiaomi levererat värdiga utmanare.

Visste du? Apples smarta klocka Apple Watch lanserades i Sverige den 17 juli 2015.

Det vanligaste sättet att använda en smart klocka har länge varit att parkoppla den med sin smartphone. Du har då helt enkelt ditt vanliga simkort med den information som är knuten till kortet, och kan använda klockan för att till exempel navigera, ta emot notiser samt svara på samtal och sms. För att kunna använda alla funktioner måste klockan dock vara i närheten av din parkopplade mobiltelefon och ansluten till Bluetooth.

Om du till exempel har en Apple Watch eller en Galaxy Watch finns i dag dock stora möjligheter att i stället använda e-sim. Många operatörer kan i dag erbjuda denna digitala variant av ett fysiskt, traditionellt simkort som ett tilläggsabonnemang till det vanliga mobilabonnemanget.

Tänk på! För att kunna använda e-sim måste din mobiltelefon, din smarta klocka, ditt abonnemang och din operatör ha stöd för funktionen. De flesta operatörer har utförlig information på sina hemsidor om vad som krävs för att kunna skaffa e-sim och hur du gör för att aktivera e-sim i din smarta klocka. 

Det är i regel enkelt att både skaffa och aktivera e-sim, och du hittar vanligtvis instruktioner om hur du går till väga på operatörernas respektive hemsidor. Med e-sim blir din smarta klocka mer av en fristående enhet med egen mobiluppkoppling, som du kan använda även utan att din mobiltelefon är i närheten.

Vad kostar det att skaffa e-sim till en smart klocka?

När du skaffar e-sim till din smarta klocka gör du det vanligen genom att teckna ett tilläggsabonnemang till ditt ordinarie telefonabonnemang. Huvudabonnemanget och tilläggsabonnemanget delar sedan på surfmängden. Priserna för ett tilläggsabonnemang till din klocka varierar något mellan de olika operatörerna.

Är du intresserad av att teckna ett abonnemang hos en ny operatör och samtidigt skaffa ett tilläggsabonnemang för din smarta klocka? Då kan du använda jämförelsetabellen på den här sidan för att se vilka alternativ som bäst matchar dina behov och önskemål. Förutom att jämföra priser kan du även titta på faktorer som surfmängd, support och operatörens täckning där du bor.

Simkort till Apple Watch

Många experter på området utnämner inte helt överraskande Apple Watch till kungen av smarta klockor, även om Samsung Galaxy Watch inte ligger långt efter och såklart är det givna alternativet för Android-fantaster. I dag är det mer regel än undantag att Apple Watch använder e-sim i stället för ett traditionellt simkort.

De senare modellerna av Apple Watch med LTE/Cellular har stöd för e-sim, det vill säga Apple Watch Series 3, 4, 5, 6 och SE. En förutsättning för att e-sim ska fungera i den smarta klockan är att även mobiltelefonen har stöd för e-sim, vilket finns i många av Apples nyare modeller. IOS 12.1 eller senare är också ett krav för att kunna använda e-sim.

Apple-mobiler med e-sim är till exempel

  • Iphone XR, XS och XS Max
  • Iphone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
  • Iphone 12, 12 Mini, 12 Pro och 12 Pro Max

Kan jag använda flera abonnemang i Apple Watch?

Många senare Iphone-modeller har stöd för dubbla simkortsplatser som består av ett nano-simkort och ett e-sim. Det innebär att det finns möjlighet att lägga in flera abonnemang i din smarta klocka.

Tänk på! Ditt abonnemang måste vara registrerat hos en mobiloperatör som har stöd för e-sim för att du ska kunna använda flera abonnemang i din Apple Watch.

Efter att du kopplat och aktiverat dina abonnemang i din Apple Watch, kan du sedan välja vilket av abonnemangen som klockan ska använda när den kopplas upp mot nätet. Det kan till exempel passa dig som har ett privat abonnemang och ett abonnemang knutet till ditt arbete, men vill använda en och samma Apple Watch.

Simkort till Samsung Galaxy Watch

Precis som Apple har Samsung utrustat de allra flesta av sina nyare smarta klockor med stöd för e-sim. Fördelarna är många, särskilt för en mindre enhet som en klocka eftersom plats frigörs och informationen smidigt och säkert lagras digitalt.

Tips! Du kan fortfarande använda din Galaxy Watch även om din operatör ännu inte erbjuder e-sim som alternativ till ett traditionellt simkort. Galaxy Watch har nämligen även stöd för uppkoppling via Bluetooth såväl som via 4G. När operatören lanserar e-sim kan du enkelt aktivera funktionen i efterhand.

Smartklockorna Samsung Galaxy Watch, Galaxy Watch Active2 och Galaxy Watch3 har alla stöd för e-sim, och när det gäller e-sim-kompatibla mobiler finns Samsung Galaxy Fold, Galaxy Fold 2, Galaxy Flip 1, Galaxy Flip 2, Galaxy S20-serien samt Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra.

Hur aktiverar man e-sim på en Samsung Galaxy Watch-klocka?

E-sim aktiveras helt digitalt, till skillnad från det fysiska simkortet som måste matas in i klockan vid aktivering. Enligt Samsung finns det tre sätt att aktivera e-sim på sin Galaxy Watch-klocka: via Galaxy Wearable-appen, genom att scanna en QR-kod du får från din operatör, eller genom att kontakta operatören i fråga och få vägledning.

Vanliga frågor om simkort till klocka

Vilka är fördelarna med e-sim i stället för ett traditionellt simkort till klockan?

Fördelarna med e-sim till din smarta klocka är många. Det frigör till exempel fysiskt plats i enheten, informationen lagras digitalt (både smidigt och säkert) och klockan är inte beroende av att vara i närheten av din mobiltelefon för att fungera.

Hur kan jag använda klockan med ett ”vanligt” simkort?

Om du vill använda din smarta klocka på ett mer traditionellt sätt använder du i regel samma simkort som till din mobiltelefon. Du parkopplar klockan med mobilen och kan då till exempel navigera, ta emot notiser samt svara på samtal och sms. Men för att kunna använda alla funktioner måste klockan vara i närheten av din mobiltelefon och ansluten till Bluetooth.

Vad krävs för att kunna använda e-sim till en smart klocka?

För att kunna använda e-sim till din smarta klocka måste själva klockan, mobilen, abonnemanget och din operatör ha stöd för e-sim. Är du osäker på vad som gäller för dina enheter och ditt abonnemang kan du kontakta din operatör och höra vilka alternativ du har.

Erbjuder både Apple och Samsung klockor med e-sim?

Ja, Apple och Samsung erbjuder både mobiltelefoner och smarta klockor med stöd för e-sim. I dagsläget har de flesta enheter stöd för både e-sim och ett traditionellt simkort, så du kan i regel välja vilket alternativ som passar bäst för dig.