Därför behöver du simkort till mobilt bredband

Mobilt bredband är lösningen för dig om du vill kunna surfa från din mobil, dator eller surfplatta även i sommarstugan eller på resande fot. För att komma igång behöver du ett simkort, med abonnemang eller kontantkort, som kopplar dig till din operatör och operatörens nätverk.

Så jämför du simkort till mobilt bredband

I tabellen här ovanför kan du jämföra operatörernas erbjudanden på simkort till mobilt bredband. Välj först om du vill ha kontantkort eller abonnemang. Därefter kan du filtrera tabellen utifrån surfmängd och andra önskemål du har. När du har hittat ett passande simkort klickar du på Läs mer för att komma till operatören och beställa.

Att tänka på när du väljer simkort till mobilt bredband

När du ska köpa ett simkort till mobilt bredband finns det några frågor du kan ställa dig själv för att hitta rätt bland operatörernas erbjudanden. Här nedanför går vi igenom dessa frågor lite närmre.

Ska jag välja kontantkort eller abonnemang?

Om du ska ha kontantkort eller abonnemang till mobilt bredband beror på hur dina surfvanor ser ut och hur du planerar att använda ditt mobila bredband. Är du inte i behov av så mycket surf, vill kunna styra din användning helt fritt och ha stenkoll på kostnaderna kan kontantkort passa perfekt.

Om du däremot vet att du behöver större surfmängder och vill göra mer ”krävande” aktiviteter är ett abonnemang ett bättre val. Att till exempel streama film eller spela onlinespel drar mer surf. Abonnemang är även det bästa för dig som vill kunna dela på surfen med familjen eller kompisgänget. 

Många operatörer erbjuder abonnemang för mobilt bredband med höga surfnivåer. Hos vissa hittar du även abonnemang med obegränsad surf. I dag finns det stora möjligheter att teckna abonnemang utan bindningstid. Då blir det ju i princip lika flexibelt som ett kontantkort.

Vilken surfmängd ska jag välja?

Hur mycket surf du ska välja beror förstås på hur mycket surf du tror att du kommer använda. Ska du använda bredbandet för att till exempel se på film eller spela online-spel krävs det mer surf. För mindre krävande saker som att surfa på nätet eller kolla mejlen behövs det inte lika mycket surf.

Tänk också på ifall det mobila bredbandet kommer vara din huvudsakliga internetkälla eller om du även kommer använda wifi. När du är ansluten till wifi behöver du ju inte använda surfen.

Det här kan du göra med olika surfmängder

SurfmängdVideoMusikSurfa
0,5 GB1 timme5 timmar8 timmar
1 GB2 timmar10 timmar16 timmar
5 GB10 timmar50 timmar80 timmar
10 GB20 timmar100 timmar160 timmar

Siffrorna i tabellen ovan avser video i 720p och musikstreaming i 160 kbps. När vi skriver surfa menar vi till exempel att kolla mailen, söka på Google och kolla runt bland olika webbsidor.

Vilka operatörer har bra täckning där jag bor?

En viktigt sak att ha i åtanke är att operatören måste ha täckning där du ska använda det mobila bredbandet. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor. Där kan du vanligtvis skriva in din adress för att få mer exakta resultat. På kartorna ser du även hur väl de olika nätverken lämpar sig för samtal och surf.

Hur mycket support behöver jag?

Kundtjänsten är olika omfattande hos olika operatörer. De mindre och billigare operatörerna lägger ofta mindre krut på kundtjänsten. Väljer du en av dem kanske du inte kan ringa dem till exempel, utan bara kontakta dem via mejl eller chatt.

Vill du kunna ringa till kundtjänsten kan det alltså vara bra att välja någon av de större operatörerna. När du har hittat några operatörer du är intresserad av kan du kika på deras hemsidor och se vad de erbjuder för kundtjänstalternativ.

Vilket simkort är mest prisvärt?

Priset är så klart också en viktig faktor att jämföra och det kan skilja sig rätt rejält mellan de olika operatörerna på marknaden. Men tänk på hur prisvärt ett erbjudande är snarare än att bara titta på det som är billigast. Om du bara har siktet inställt på att hitta det absolut billigaste alternativet riskerar du att teckna ett avtal som egentligen inte matchar dina övriga behov.

Du måste först komma fram till vilka övriga krav du har på kontantkortet eller abonnemanget. Bestäm vilken surfmängd du vill ha, kolla upp täckningen och fundera på hur viktig kundtjänsten är för dig. Välj sedan det billigaste alternativet som uppfyller alla dina krav. 

Sätt simkortet direkt i enheten eller i ett USB-modem

Om din enhet har inbyggt modem med simkortsfack kan du sätta simkortet direkt i enheten. Annars behöver du ett USB-modem, som även kan kallas dongel. Du placerar simkortet i USB-modemet som du sedan kopplar till enheten, till exempel din dator.

Vissa surfplattor har simkortsplats, och då är det bara att sätta i simkortet och börja surfa. Om din surfplatta saknar simkortsplats behöver du en router för att kunna använda ditt mobila bredband. Men då kan du inte använda ett externt USB-modem.

Sätt simkortet i en router och fördela surfen i ditt mobila bredband

Om du vill ansluta flera olika enheter till ditt mobila bredband, till exempel om flera personer i familjen ska kunna koppla upp sig och surfa samtidigt, kan du placera simkortet i en router.

Det finns både stationära och mobila routrar, och vilket alternativ som är bäst beror på hur du ska använda ditt mobila bredband. En mobil (batteridriven) router är mer flexibelt och passar dig som vill kunna koppla upp dig var som helst, medan en stationär ofta kan erbjuda lite mer kraft och lämpar sig bäst om du planerar att använda ditt mobila bredband på en och samma plats.

Tips! Många operatörer har olika typer av routrar i sitt produktutbud, och du kan vanligtvis lägga till det när du gör din beställning på mobilt bredband. Om du köper en router på annat håll bör du dubbelkolla att enheten har stöd för operatörens nätverk.

Har routern inbyggt modem kan du sätta simkortet direkt i enheten och koppla upp dig (eller er om ni är flera som ska dela på surfen). Saknar routern simkortsplats behövs även här ett USB-modem, där du placerar simkortet och sedan kopplar till routern.

Dela på surfen med extra simkort till mobilt bredband

Hos flera operatörer finns det möjlighet att köpa till extra simkort till ett mobilt bredbandsabonnemang. Då kan flera personer använda surfen som ingår i abonnemanget, eller så kan du välja att fördela surfen mellan dina olika enheter.

Tänk på att de extra simkorten inte förändrar den ursprungliga prisplanen. Har du till exempel ett abonnemang med 100 GB och beställer en eller ett par extra simkort, så delar alla användare på 100 GB. Ingår obegränsad surf? Ja, då får alla användare eller enheter tillgång till obegränsad surf.

Så aktiverar du simkortet till mobilt bredband

I vissa fall räcker det med att du sätter in simkortet i enheten och börjar använda det mobila bredbandet för att det ska aktiveras. Annars kan du aktivera simkortet på operatörens hemsida, och här hittar du i de flesta fall tydliga instruktioner om hur du går till väga utifrån vilken utrustning eller enhet du använder.

Om du stöter på problem och inte lyckas aktivera simkortet till ditt mobila bredband kan du alltid kontakta operatörens support för att få vägledning.

Var köper jag simkort till mobilt bredband?

Det smidigaste är att köpa ett startpaket med simkort till mobilt bredband online på operatörens hemsida. Vissa erbjuder både abonnemang och kontantkort till mobilt bredband, medan andra bara erbjuder abonnemang.

Beställer du ett simkort online på operatörens hemsida är det gratis. Du betalar sedan enligt prisplanen i abonnemanget du valt eller för laddningen på kontantkortet. Det finns i vissa fall möjlighet att köpa ett startpaket med simkort i en av operatörernas fysiska butiker, men då måste du betala en slant.

Kan jag ha simkort till mobilt bredband i telefonen?

Ja, du kan använda ett simkort till mobilt bredband i en mobiltelefon, men det är ingen optimal lösning. Ett simkort till mobilt bredband, oavsett om det är abonnemang eller kontantkort, är ju i princip bara till för att du ska kunna koppla upp dig och surfa. Det innebär att du till exempel inte kommer kunna ringa eller skicka sms som vanligt med mobilen.

Vanliga frågor om simkort till mobilt bredband

Är simkortet till mobilt bredband gratis?

Om du beställer simkortet online på operatörens hemsida är det gratis. Det är det däremot inte om du köper ett startpaket i en fysisk butik.

Kan jag använda vilket simkort som helst till mobilt bredband?

Rent teoretiskt skulle du säkert kunna sätta simkortet du har till mobilen i surfplattan eller routern och använda surfen som ett alternativ till mobilt bredband. Men det är inget vi rekommenderar och det gör definitivt inte heller operatörerna. Det bästa är att beställa ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband, så får du hem ett simkort som är anpassat för bredbandets användningsområden.

Kan jag köpa extra simkort till mobilt bredband?

Ja, flera operatörer erbjuder extra simkort till mobilt bredband. Hos vissa operatörer kan du lägga till upp till fyra extra användare, medan du hos andra har möjlighet att lägga till upp till nio extra.

Är dongel och USB-sticka samma sak?

Ja, USB-sticka, USB-minne eller USB-modem kan även kallas dongel.

Hur aktiverar jag simkort till mobilt bredband?

Ofta räcker det med att stoppa in simkortet i enheten för att det ska aktiveras. Men du kan även behöva aktivera simkortet på operatörens hemsida. Där finns i regel tydliga instruktioner om hur du går till väga för att lyckas med aktiveringen. Du kan även kontakta supporten.