Därför behöver du simkort till mobilt bredband

Om du vill kunna surfa från din mobil, dator eller surfplatta även i sommarstugan eller på resande fot är mobilt bredband lösningen för dig. För att komma igång behöver du ett simkort, med abonnemang eller kontantkort, som kopplar dig till din operatör och operatörens nätverk.

Tips! Ett startpaket med simkort till mobilt bredband är gratis om du beställer på operatörens hemsida.

Jämför operatörernas erbjudanden på simkort till mobilt bredband, med antingen kontantkort eller abonnemang, utifrån dina personliga behov och önskemål.

Kolla operatörens täckning där du bor

Faktorer du bör tänka lite extra på är till exempel utbudet av surfmängder och operatörens täckning där du bor. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor, och där kan du vanligtvis skriva in din adress för att få mer exakta resultat. På kartorna ser du även hur väl de olika nätverken, 2G, 3G, 4G och 5G, lämpar sig för samtal och surf.

Tänk på prisvärdheten när du jämför simkort till mobilt bredband

Priset är såklart också en viktig faktor att jämföra och det kan skilja sig rätt rejält mellan de olika operatörerna på marknaden. Men här ska du snarare fundera över hur prisvärt ett erbjudande är. Om du bara har siktet inställt på att hitta det absolut billigaste alternativet riskerar du att teckna ett avtal som egentligen inte matchar dina övriga behov. Kom ihåg att billigast inte alltid behöver vara det bästa just för dig.

Är kontantkort eller abonnemang bäst för mobilt bredband?

Om du ska ha kontantkort eller abonnemang till mobilt bredband beror på hur dina surfvanor ser ut och hur du planerar att använda ditt mobila bredband. Om du inte är i behov av så mycket surf, vill kunna styra din användning helt fritt och ha stenkoll på kostnaderna kan kontantkort passa perfekt.

Tips! Operatörerna som erbjuder kontantkort för mobilt bredband är Telia, Tele2, Tre och Hallon. Eftersom Tres nät, och därmed även Hallons, har bäst täckning i landets södra delar bör du som bor i norr främst jämföra erbjudanden från de andra operatörerna.

Om du däremot vet med dig att du behöver större surfmängder och vill göra mer ”krävande” aktiviteter, som att streama film och serier och spela online-spel, är ett abonnemang ett bättre val. Abonnemang är även det bästa för dig som vill kunna dela på surfen med familjen eller kompisgänget. 

Många operatörer erbjuder abonnemang för mobilt bredband med höga surfnivåer. Hos vissa hittar du även abonnemang med obegränsad surf. I dag finns det stora möjligheter att teckna abonnemang utan bindningstid, och då blir det ju i princip lika flexibelt som ett kontantkort.

Sätt simkortet direkt i enheten eller i ett USB-modem

Om din enhet har inbyggt modem med simkortsfack kan du sätta simkortet direkt i enheten. Annars behöver du ett USB-modem, som även kan kallas dongel. Du placerar simkortet i USB-modemet som du sedan kopplar till enheten, till exempel din dator.

Vissa surfplattor har simkortsplats, och då är det bara att sätta i simkortet och börja surfa. Om din surfplatta saknar simkortsplats behöver du en router för att kunna använda ditt mobila bredband – här är det tyvärr inte möjligt att använda ett externt USB-modem.

Sätt simkortet i en router och fördela surfen i ditt mobila bredband

Om du vill ansluta flera olika enheter till ditt mobila bredband, till exempel om flera personer i familjen ska kunna koppla upp sig och surfa samtidigt, kan du placera simkortet i en router.

Det finns både stationära och mobila routrar, och vilket alternativ som är bäst beror på hur du ska använda ditt mobila bredband. En mobil (batteridriven) router är mer flexibelt och passar dig som vill kunna koppla upp dig var som helst, medan en stationär ofta kan erbjuda lite mer kraft och lämpar sig bäst om du planerar att använda ditt mobila bredband på en och samma plats.

Tips! Många operatörer har olika typer av routrar i sitt produktutbud, och du kan vanligtvis lägga till det när du gör din beställning på mobilt bredband. Om du köper en router på annat håll bör du dubbelkolla att enheten har stöd för operatörens nätverk.

Har routern inbyggt modem kan du sätta simkortet direkt i enheten och koppla upp dig (eller er om ni är flera som ska dela på surfen). Saknar routern simkortsplats behövs även här ett USB-modem, där du placerar simkortet och sedan kopplar till routern.

Dela på surfen med extra simkort till mobilt bredband

Hos flera operatörer finns det möjlighet att köpa till extra simkort till ett mobilt bredbandsabonnemang. Då kan flera personer använda surfen som ingår i abonnemanget, eller så kan du välja att fördela surfen mellan dina olika enheter.

Tänk på att de extra simkorten inte förändrar den ursprungliga prisplanen. Har du till exempel ett abonnemang med 100 GB och beställer en eller ett par extra simkort, så delar alla användare på 100 GB. Ingår obegränsad surf? Ja, då får alla användare eller enheter tillgång till obegränsad surf.

Så aktiverar du simkortet till mobilt bredband

I vissa fall räcker det med att du sätter in simkortet i enheten och börjar använda det mobila bredbandet för att det ska aktiveras. Annars kan du aktivera simkortet på operatörens hemsida, och här hittar du i de flesta fall tydliga instruktioner om hur du går till väga utifrån vilken utrustning eller enhet du använder.

Om du stöter på problem och inte lyckas aktivera simkortet till ditt mobila bredband kan du alltid kontakta operatörens support för att få vägledning.

Var köper jag simkort till mobilt bredband?

Du kan köpa ett startpaket med simkort till mobilt bredband hos en operatör som erbjuder tjänsten. Vissa erbjuder både abonnemang och kontantkort till mobilt bredband, medan andra bara erbjuder abonnemang.

Beställer du ett simkort online på operatörens hemsida är det gratis. Du betalar sedan enligt prisplanen i abonnemanget du valt eller för laddningen på kontantkortet. Du kan även köpa ett startpaket med simkort i en av operatörernas fysiska butiker, men då måste du betala en slant.

Kan jag ha simkort till mobilt bredband i telefonen?

Ja, du kan använda ett simkort till mobilt bredband i en mobiltelefon, men det är ingen optimal lösning. Ett simkort till mobilt bredband, oavsett om det är abonnemang eller kontantkort, är ju i princip bara till för att du ska kunna koppla upp dig och surfa, vilket innebär att du till exempel inte kommer kunna ringa eller skicka sms som vanligt med mobilen.

Vanliga frågor om simkort till mobilt bredband

Är simkortet till mobilt bredband gratis?

Om du beställer simkortet online på operatörens hemsida är det gratis, vilket inte är fallet om du köper ett startpaket med simkort i en fysisk butik.

Kan jag köpa extra simkort till mobilt bredband?

Ja, flera operatörer erbjuder extra simkort till mobilt bredband. Hos vissa operatörer kan du lägga till upp till fyra extra användare, medan du hos andra har möjlighet att lägga till upp till nio extra.

Är dongel och USB-sticka samma sak?

Ja, USB-sticka, USB-minne eller USB-modem kan även kallas dongel.

Hur aktiverar jag simkort till mobilt bredband?

Ofta räcker det med att stoppa in simkortet i enheten för att det ska aktiveras. Men du kan även behöva aktivera simkortet på operatörens hemsida. Där finns i regel tydliga instruktioner om hur du går till väga för att lyckas med aktiveringen. Du kan även kontakta supporten.