Ett simkort innehåller en elektronisk krets som har försetts med bland annat information om vilket abonnemang och vilka tjänster som ingår. I samband med att du skaffar ett nytt simkort måste det aktiveras för att fungera. Det kan du göra på olika sätt beroende på vilken operatör du har.

Simkortet måste passa i enheten

Börja med att se till att du har rätt simkortstorlek för din enhet. I produktbeskrivningen till din enhet kan du se vilket typ av simkort du behöver. Det finns tre olika simkortsstorlekar: mini-, micro- och nanosim.

Skulle du ha ett för stort simkort kan du klippa simkortet så att det blir rätt storlek. Är du inte säker på att du klarar av det kan din operatörsbutik hjälpa dig.

Skulle det i stället vara så att simkortet är för litet finns det simkortadaptrar som gör att du kan använda enheter med större simkortplatser.

Tips! Många operatörer skickar med ett trippel-sim, det vill säga en av varje storlek.

Sätt in simkortet i enheten

När du vet att du har ett simkort i rätt storlek placerar du det i din enhet och startar enheten. Hos en del operatörer är det allt du behöver göra för att aktivera simkortet.

Tips! Skulle kortet inte aktiveras kan du testa att starta om din enhet.

Aktivera simkortet på operatörens hemsida

Räcker det inte med att sätta in simkortet i mobilen behöver du aktivera kortet genom att logga in på operatörens hemsida. När du väl har loggat in finns det vanligtvis tydliga instruktioner för hur du går till väga för att aktivera kortet.

Exakt hur du gör skiljer sig åt mellan operatörerna. Har du inte någon inloggning på operatörens hemsida måste du skaffa en innan du kan aktivera simkortet.

När du aktiverar simkortet från operatörens hemsida behöver du ange ditt simkortnummer. Det är ett nummer som står skrivet på simkortet.

Tips! Hos en del operatörer kan du även ringa in och aktivera simkortet.