När du har fått hem ditt nya simkort från operatören kan du i vissa fall behöva aktivera det själv. På den här sidan ska vi berätta hur du går till väga, vad som kan vara bra att tänka på och även hur det fungerar för dig som skaffat e-sim.

Använd rätt simkort för din enhet

Börja med att se till att du har rätt simkortsstorlek för din enhet. Det finns mini-, micro- och nanosim, men i nyare mobiler och surfplattor är det i princip alltid de två sistnämnda som gäller. Operatörerna skickar alltid ut så kallade trippel-sim, så du behöver egentligen aldrig oroa dig för att du ska få ett simkort som inte passar. Men det gäller alltså att ta rätt. I produktbeskrivningen till din enhet kan du se vilken typ av simkort du behöver. 

Tips! Har du ett äldre simkort som är för stort för din nya mobil kan du klippa simkortet så att det blir rätt storlek. Är du inte säker på att du klarar av det kan din operatörsbutik hjälpa dig.

Skulle det i stället vara så att simkortet är för litet finns det simkortadaptrar som gör att du kan använda enheter med större simkortplatser.

Sätt in simkortet i enheten

När du vet att du har ett simkort i rätt storlek placerar du det i din enhet och startar enheten. Hos en del operatörer är det allt du behöver göra för att aktivera simkortet. Om det inte skulle fungera kan du testa att starta om enheten. Du kan behöva vänta från i ett par minuter upp till en kvart på att aktiveringen ska gå igenom så få inte panik om det inte händer något på en gång.

Aktivera simkortet på operatörens hemsida

Räcker det inte med att sätta in simkortet i mobilen kan du behöva aktivera kortet genom att logga in på operatörens hemsida. När du väl har loggat in finns det vanligtvis tydliga instruktioner för hur du aktiverar simkortet.

Exakt hur du gör varierar beroende på vilken operatör det gäller. Har du inte någon inloggning på operatörens hemsida måste du skaffa ett konto innan du kan aktivera simkortet. När du aktiverar simkortet från operatörens hemsida behöver du ange ditt simkortsnummer, även kallat ICC, som består av 20 siffror. Numret hittar du på själva simkortet.

När aktiveras simkortet om jag har begärt en nummerflytt?

Har du valt att flytta över ditt telefonnummer från din gamla operatör till ditt nya abonnemang hos din nya operatör kommer simkortet aktiveras det datum som nummerflytten genomförs. Kolla vilket datum du har valt för nummerflytten och håll även koll på din inkorg i mejlen för att se om operatören har godkänt din begäran eller ej.

Du kan börja använda ditt nya abonnemang först när numret har flyttats över, och hur lång tid det tar kan variera något mellan olika operatörer. Men i regel tar det 5–6 arbetsdagar från det att du har satt i ditt nya simkort i mobilen.

Måste man aktivera ett ersättnings-simkort?

Om du har beställt ett ersättnings-sim till mobilen aktiveras det i regel automatiskt när du sätter in det i enheten. Men i vissa fall kan ett ersättningskort för ett redan aktivt abonnemang av säkerhetsskäl vara inaktivt när du får det av operatören.

Det kan till exempel hända om operatören skickar ditt nya simkort till en annan adress än där du är skriven eller i felsökningssyfte eftersom du fortfarande behöver ditt gamla simkort tills du får ditt nya. I sådana fall är det alltid bäst att kontakta operatörens support för att få vägledning.

Hur aktiverar jag e-sim?

Har du skaffat ett digitalt simkort, det vill säga e-sim, måste du alltid aktivera det i enheten för att det ska fungera. Hur du går till väga varierar beroende på vilken operatör du har och vilken slags enhet det gäller. Men här nedanför ser du på ett ungefär hur processen ser ut för Apples respektive Samsungs mobiltelefoner.

Så aktiverar du e-sim på Iphone

 1. Öppna Inställningar.
 2. Gå till Mobilnät och Lägg till abonnemang.
 3. Skanna QR-koden du fått från din operatör med mobilkameran.
 4. Klicka på Lägg till mobilabonnemang.
 5. Aktiverat och klart!

Så aktiverar du e-sim på en Samsung Galaxy

 1. Öppna Inställningar.
 2. Gå till Anslutningar och SIM-kortshanterare.
 3. Välj Lägg till abonnemang.
 4. Klicka på Lägg till med QR-kod.
 5. Skanna QR-koden du fått från operatören med mobilkameran och följ sedan instruktionerna.
 6. Nu är ditt e-sim aktiverat och kan hanteras i simkortshanteraren.

Kan man återaktivera ett gammalt simkort?

Har du ett gammalt simkort för ett abonnemang som nu är avslutat kommer du troligtvis inte att kunna aktivera det på nytt. Om du av någon anledning har kvar ett gammalt simkort för ditt nuvarande (aktiva) abonnemang och vill använda det är det bäst att du vänder dig direkt till din operatör och hör vilka möjligheter som finns.