Därför behöver du simkort till ditt larm

För att ett larm ska fungera och kunna skydda dig mot inbrott eller varna om vattenläckage och strömavbrott måste enheten ha ett simkort med antingen abonnemang eller kontantkort. Larmet går nämligen via mobilnätet och ringer upp dig eller skickar meddelanden om något skulle ske.

Visste du? Det finns både uppkopplade och icke-uppkopplade larm. Ett uppkopplat larm är även anslutet till en larmcentral, vilket kan kännas extra tryggt och säkert, medan ett icke-uppkopplat dito larmar via samtal, sms och i vissa fall även e-post.

Eftersom kommunikationen mellan dig och larmet främst sker via samtal och sms är det just dessa faktorer du ska tänka på när du jämför operatörernas erbjudanden, oavsett om det är kontantkort eller abonnemang det gäller.

Vad är GSM-larm?

Ett GSM-larm, även kallat sms-larm, har ett inbyggt GSM-modem och sköter kommunikationen mellan olika enheter via mobilnätet. Du behöver även här ett simkort och i regel fungerar både kontantkort och abonnemang. Välj det alternativ som blir mest prisvärt för dig.

En stor fördel med GSM-larm är att du kan styra larmets funktioner via sms med din mobiltelefon, till exempel slå av och på larmet eller kontrollera larmets status i realtid.

Kolla operatörens täckning där du bor

Precis som när du är på jakt efter ett abonnemang eller kontantkort till mobiltelefonen är det viktigt att du hittar en operatör som har god täckning just där du bor. Du vill ju inte riskera att ditt larm till missar att meddela dig eller larmcentralen om ett inbrott på grund av svajig uppkoppling till mobilnätet.

Operatörernas täckning varierar beroende på var du bor. Därför kan det vara bra att kolla in täckningskartorna på operatörernas hemsidor. Där brukar du kunna söka på din adress och få exakta resultat.

Vissa larm kräver uppkoppling till 2G-nätet

Tänk på att vissa larm kräver anslutning till 2G/GSM-nätet, medan andra fungerar med 3G/4G. Tre, och operatörerna som går under samma nät, har inget aktivt 2G-nät i dag, vilket innebär att du inte bör teckna abonnemang eller kontantkort hos Tre eller Hallon om ditt larm kräver anslutning till 2G.

Överlag är det alltid viktigt att dubbelkolla att utrustningen, i detta fall larmet, är kompatibelt med operatörens nätverk och de frekvenser som operatören använder. Fråga återförsäljaren av larmet om det är något särskilt du bör tänka på innan du tecknar abonnemang eller kontantkort.

Du kan välja mellan abonnemang och kontantkort till larmet

Du kan som sagt välja mellan abonnemang och kontantkort till larmet, och eftersom det förhoppningsvis inte kommer att behöva användas är de billigare alternativen i regel fullt tillräckliga. Surfmängden är inte det primära i det här fallet. Kom ihåg att du framför allt ska jämföra operatörernas täckning där du bor, och om ditt larm kräver uppkoppling till 2G/GSM ska du titta extra på täckningen i det nätverket.

Med ett abonnemang till larmet betalar du en fast kostnad varje månad, medan ett kontantkort kräver att du laddar på med jämna mellanrum. Prisplanen på ett kontantkort har i många fall en giltighetstid på 30 dagar, vilket innebär att du bör fylla på kortet varje månad.

Tänk på! Själva kontantkortet har också en giltighetstid. Du behöver vanligtvis ladda eller använda kontantkortet minst var tolfte månad för att det ska hållas aktivt. 

Men det finns även kontantkort, ofta de med lägre surfmängder, som har betydligt längre giltighetstid än 30 dagar. Och eftersom larmet egentligen bara behöver tillräckligt med samtal och sms kan till och med ett kontantkort utan surf vara ett bra alternativ till larmet. Då kommer du dessutom i regel betydligt billigare undan.

Kontantkort med rörligt pris är ett bra alternativ till larmet

Ett kontantkort med rörligt pris är ett riktigt bra alternativ till hemlarm. Du laddar då kontantkortet med en viss summa, även kallat saldo, och så dras sedan pengar från saldot för varje samtal och sms. Det finns även kontantkort som har fria samtal och sms men till en fast kostnad. Med tanke på att larmet troligtvis inte kommer att användas så ofta är det ett mindre prisvärt alternativ.

Vilket simkort passar till larmet?

Du behöver egentligen inte tänka så mycket på vilken simkortsstorlek som passar ditt larm eftersom operatörerna alltid skickar med alla tre storlekar när du beställer ett startpaket med antingen abonnemang eller kontantkort. Så det spelar ingen roll om det är ett mini-sim, micro-sim eller nano-simkort du behöver.

Avaktivera pinkoden

De flesta simkort är låsta med en pinkod, och den koden måste du låsa upp för att simkortet ska kunna fungera med ditt larm. Är simkortet låst kan larmet och simkortet inte kommunicera.

 För att låsa upp simkortet sätter du i det i en mobiltelefon, går till inställningar för simkort och avaktiverar pinkoden. Sätt sedan i simkortet i larmet.

Om du får problem med att avaktivera pinkoden till simkortet kan du alltid kontakta din operatör för att få vägledning.

Vilket simkort är bäst till larmet?

Själva simkortet innehåller egentligen bara information om ditt kontantkort eller abonnemang, vilket innebär att det inte går att utse det ”bästa simkortet” till larm. Det går i och för sig inte heller att svara på vilket kontantkort eller abonnemang som är det bästa, eftersom det beror helt på dina egna behov och förutsättningar. Ett alternativ som fungerar fint för den ena är inte automatiskt det bästa för den andra. Trist svar, vi vet.

Det bästa kontantkortet eller abonnemanget till dig och ditt larm är helt enkelt alternativet som uppfyller alla (eller i alla fall de flesta) av dina kriterier. Ta hjälp av vår tabell och jämför operatörernas erbjudanden utifrån dina preferenser och hitta den bästa lösningen för dig.

Vanliga frågor om simkort till larm

Varför behövs ett simkort till larmet?

Larmet behöver ett simkort för att kunna koppla upp sig på mobilnätet och ringa eller skicka meddelanden till dig eller larmcentralen om något skulle hända. Simkortet berättar för din operatör vad som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort.

Kräver alla larm ett simkort?

De flesta larm, oavsett om det är uppkopplat till en larmcentral eller ej, kräver simkort.

Är kontantkort eller abonnemang bäst till larm?

Det finns för- och nackdelar med både abonnemang och kontantkort, och vilket alternativ som passar bäst till dig och ditt larm vet bara du. Ett kontantkort är dock ett mer flexibelt alternativ och här kan du dessutom välja ett kort utan surf. Med tanke på att larmet förhoppningsvis inte behöver användas så ofta kan det vara ett mer prisvärt val än ett abonnemang. Kom bara ihåg att ladda kontantkortet regelbundet.

Hur sätter jag i simkortet i larmet?

Hur du går till väga för att sätta i simkortet i ditt larm kan variera något beroende på modell och var simkortsfacket är placerat. Det bästa är att kolla manualen du fick med när du köpte ditt larm eller kontakta återförsäljaren.