För att ett larm ska fungera som det ska krävs oftast uppkoppling till nätet. Och då behöver du ett simkort. Häng med så går vi igenom vad du ska tänka på när du är på jakt efter ett simkort till ditt larm.
Därför behöver du simkort till larmet
För att ett larm ska fungera och kunna skydda dig mot inbrott eller varna om vattenläckage och strömavbrott måste enheten ha ett simkort med antingen abonnemang eller kontantkort. Larmet går nämligen via mobilnätet och ringer upp dig eller skickar meddelanden om något skulle ske.
Visste du? Det finns både uppkopplade och icke-uppkopplade larm. Ett uppkopplat larm är även anslutet till en larmcentral, vilket kan kännas extra tryggt och säkert, medan ett icke-uppkopplat dito larmar via samtal, sms och i vissa fall även e-post.
Eftersom kommunikationen mellan dig och larmet främst sker via samtal och sms är det just dessa faktorer du ska tänka på när du jämför operatörernas erbjudanden, oavsett om det är kontantkort eller abonnemang det gäller.
Vad är GSM-larm?
Ett GSM-larm, även kallat sms-larm, har ett inbyggt GSM-modem och sköter kommunikationen mellan olika enheter via mobilnätet. Du behöver även här ett simkort och i regel fungerar både kontantkort och abonnemang. Välj det alternativ som blir mest prisvärt för dig.
En stor fördel med GSM-larm är att du kan styra larmets funktioner via sms med din mobiltelefon, till exempel slå av och på larmet eller kontrollera larmets status i realtid.
Så hittar du bästa simkortet till larmet
När du är på jakt efter simkort till larm finns det ett par punkter som är extra viktiga att tänka på för att hitta det bästa alternativet just för dig.
Här nedanför kan du läsa mer om dem!
1. Välj kontantkort eller abonnemang till ditt larm
Du kan som sagt välja mellan abonnemang och kontantkort till larmet, och eftersom det förhoppningsvis inte kommer att behöva användas är de billigare alternativen i regel fullt tillräckliga. Surfmängden är inte det primära i det här fallet. Kom ihåg att du framför allt ska jämföra operatörernas täckning där du bor, och om ditt larm kräver uppkoppling till 2G/GSM ska du titta extra på täckningen i det nätverket.
Med ett abonnemang till larmet betalar du en fast kostnad varje månad, medan ett kontantkort kräver att du laddar på med jämna mellanrum. Prisplanen på ett kontantkort har i många fall en giltighetstid på 30 dagar, vilket innebär att du bör fylla på kortet varje månad.
Tänk på! Själva kontantkortet har också en giltighetstid. Du behöver vanligtvis ladda eller använda kontantkortet minst var tolfte månad för att det ska förbli aktivt.
Men det finns även kontantkort som har betydligt längre giltighetstid än 30 dagar. Och eftersom larmet egentligen bara behöver tillräckligt med samtal och sms kan till och med ett kontantkort utan surf vara ett bra alternativ till larmet. Då kommer du dessutom i regel betydligt billigare undan.
Kontantkort med rörligt pris kan vara ett bra alternativ
Ett kontantkort med rörligt pris är ett riktigt bra alternativ till hemlarm. Du laddar då kontantkortet med ett saldo, så dras sedan pengar från saldot för varje samtal och sms. Det finns även kontantkort som har fria samtal och sms men till en fast kostnad. Med tanke på att larmet troligtvis inte kommer att användas så ofta är det ett mindre prisvärt alternativ.
2. Kolla operatörens täckning där du bor
Det viktigt att du hittar en operatör som har god täckning just där du bor. Du vill ju inte riskera att ditt larm till missar att meddela dig eller larmcentralen om ett inbrott på grund av svajig uppkoppling till mobilnätet.
Operatörernas täckning varierar beroende på var du bor. Därför kan det vara bra att kolla in täckningskartorna på operatörernas hemsidor. Där brukar du kunna söka på din adress och få exakta resultat.
3. Tänk på att ditt larm kan kräva anslutning till 2G/GSM
Tänk på att vissa larm kräver anslutning till 2G/GSM-nätet, medan andra fungerar med 3G/4G. Tre, och operatörerna som går under samma nät, har inget aktivt 2G-nät i dag. Du bör alltså inte teckna abonnemang eller kontantkort hos Tre eller Hallon om ditt larm kräver anslutning till 2G.
Överlag är det alltid viktigt att dubbelkolla att larmet är kompatibelt med operatörens nätverk och de frekvenser som operatören använder. Fråga återförsäljaren av larmet om det är något särskilt du bör tänka på innan du tecknar abonnemang eller kontantkort.
Köp särskilt simkort för dina uppkopplade prylar
Nu börjar fler och fler operatörer erbjuda särskilda simkort för uppkopplade prylar, till exempel larm, i våra allt smartare hem. Fördelen med sådana simkort är att abonnemangen ofta är bättre anpassade för de smarta prylarnas användningsområden.
Telenor erbjuder till exempel lösningen Smart uppkoppling där du får hem ett simkort för abonnemang med 250 MB surf/månad och 500 sms att skicka och ta emot.
Vilken simkortsstorlek passar till larmet?
Du behöver egentligen inte tänka så mycket på vilken simkortsstorlek som passar ditt larm eftersom operatörerna alltid skickar med alla tre storlekar när du beställer abonnemang eller kontantkort. Så oavsett om det är ett mini-, micro- eller nano-sim du behöver kommer du få hem ett simkort som passar.
Lås upp pinkoden
De flesta simkort är låsta med en pinkod som du måste låsa upp för att simkortet ska fungera med ditt larm. Är simkortet låst kan larmet och simkortet inte kommunicera. För att låsa upp simkortet sätter du i det i en mobiltelefon, går till inställningar för simkort och avaktiverar pinkoden. Sätt sedan i simkortet i larmet.
Om du får problem med att avaktivera pinkoden till simkortet kan du alltid kontakta din operatör för att få vägledning.
Vanliga frågor om simkort till larm
Larmet behöver ett simkort för att kunna koppla upp sig på mobilnätet och ringa eller skicka meddelanden till dig eller larmcentralen om något skulle hända. Simkortet berättar för din operatör vad som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort.
De flesta larm, oavsett om det är uppkopplat till en larmcentral eller ej, kräver simkort.
Det finns för- och nackdelar med både kontantkort och abonnemang och vilket alternativ som är bäst för dig beror helt på hur mycket larmet kommer användas.
Hur du går till väga för att sätta i simkortet i ditt larm kan variera något beroende på modell och var simkortsfacket är placerat. Det bästa är att kolla manualen du fick med när du köpte ditt larm eller kontakta återförsäljaren.