När behöver jag ett extra simkort?

Ett extra simkort kan vara en smidig och prisvärd lösning om ni är flera i familjen som vill koppla er till ett och samma abonnemang, och dela på surfpotten som ingår. Men det kan även vara ett alternativ för dig som vill kunna koppla upp flera olika enheter och fördela surfen mellan dem.

I dagsläget är det främst de största operatörerna som erbjuder extra simkort. Om din operatör erbjuder extra simkort kan du enkelt beställa ett direkt på operatörens hemsida. Vissa av operatörerna kan även kalla det familjeabonnemang, men principen är ofta densamma – ett abonnemang och flera användare.

Tips! Operatörerna erbjuder lite olika lösningar för extra simkort. Hos vissa kan du till exempel välja ett extra simkort utan mobilnummer och bara använda surfen, vilket ofta är ett betydligt billigare alternativ än ett extra simkort där både surf och samtal ingår.

Överlag kan ett extra simkort vara ett betydligt smidigare och billigare alternativ än att till exempel teckna ett separat mobilt bredbandsabonnemang till en surfplatta. Ju fler användare som delar på abonnemanget, desto lägre blir i regel kostnaden. Tänk bara på att det måste finnas tillräckligt med surf i huvudabonnemanget.

Kan jag använda extra simkort till bilen?

Du kan även använda det extra simkortet till bilen, men kom ihåg att dubbelkolla att bilens modem och simkortet är kompatibla med varandra och att modemet har stöd för nätverket. Tänk på att simkortet som du använder i bilen inte kan ha samma telefonnummer som simkortet du har i din mobiltelefon, eftersom samtal då inte kommer kunna kopplas fram på ett korrekt sätt.

I det här fallet bör du därför använda ett extra simkort med ett separat telefonnummer, eller ett simkort som bara använder surfen och därmed inte stör samtalsfunktionen i din mobiltelefon.

Kan jag använda extra simkort till surfplattan?

Ja, du kan i de allra flesta fall använda extra simkort till din surfplatta. Hos vissa operatörer lägger du till din surfplatta som en extra användare av huvudabonnemanget.

Eftersom du i det här fallet främst är ute efter att kunna använda surfen i huvudabonnemanget, ska du köpa ett extra simkort med stöd för surf. Det finns även extra simkort med stöd både för samtal och surf, men med tanke på surfplattans primära användningsområde behövs det troligtvis inte.

Finns det några alternativ till ett extra simkort?

Om du inte vill skaffa ett extra simkort finns det givetvis andra alternativ. Du kan till exempel använda din smartphone som ett slags mobilt modem genom att slå på Bluetooth eller använda hotspot-funktionen som finns på de flesta mobiler i dag.

Visste du? Hotspot kan även kallas Internetdelning. Du kan aktivera funktionen i inställningsappen på din smartphone.

Den stora nackdelen med det här alternativet är att det tenderar att äta upp rätt mycket batteritid. Surfhastigheterna kan också variera något beroende på nätverkskortet i din mobiltelefon, så vet du med dig att du kommer surfa regelbundet (och ofta) på dina andra enheter är ett extra simkort ändå att rekommendera.

Var kan jag beställa extra simkort?

För det första måste du se så att din operatör faktiskt erbjuder någon form av extra simkort. Om så är fallet kan du i regel beställa simkortet direkt via ditt konto på operatörens hemsida. Du kan även kontakta supporten för att få hjälp med din beställning. För att kunna skaffa extra simkort måste du alltså redan vara kund hos operatören i fråga, och ha ett abonnemang – antingen ett mobilabonnemang eller ett abonnemang för mobilt bredband.

Operatörerna har olika lösningar för extra simkort

Det är främst de lite större operatörerna som erbjuder extra simkort till sina mobilabonnemang eller mobila bredband, men även Halebop som är en av de mindre operatörerna på marknaden har bra erbjudande på extra simkort – i detta fall ett surf-simkort. Nedan kan du läsa lite mer om vilka lösningar för extra simkort som operatörerna erbjuder.

Telia erbjuder Extra användare

Hos Telia hittar du något som heter Extra användare som du kan lägga till om du har mobilabonnemanget Telia Mobil eller Telia Komplett (med minst 20 GB). Du får lägga till högst fyra extra användare som antingen kan få egna nummer eller behålla sitt befintliga. De delar sedan på surfpotten som ingår i huvudabonnemanget. Har du obegränsad surf? Grattis, då kan även de extra användarna surfa obegränsat.

Surfen kan även fördelas manuellt mellan användarna. Det gör du via appen Mitt Telia.

Lägg till upp till nio extra simkort hos Tele2

Hos Tele2 kan du skaffa upp till nio extra simkort, även kallat datakort, till ditt mobila bredbandsabonnemang. De extra simkorten är bara för privatkunder, alltså inte för företag, och kan bara användas i Sverige. Simkorten är aktiverade när du får dem.

Telenors extra simkort är del av Telenor familj

Telenors erbjudande på extra simkort ingår i deras Telenor Familj, vilket även du som kanske behöver ett extra simkort till surfplattan kan ta del av. Du som har ett mobilabonnemang tecknat efter september 2018 kan lägga till upp till åtta extra användare som får dela på huvudabonnemanget. Det går att välja extra simkort som har stöd för både surf och samtal, eller bara surf. Det senare alternativet är betydligt billigare än det förra.

Lägg till surfplattan som extra användare hos Tre

Tre erbjuder inte extra simkort till ett och samma abonnemang, men du kan däremot lägga till en enhet, till exempel surfplattan, som en extra användare till ditt mobilabonnemang. Upp till fem extra användare kan läggas till alla 3Surfa-abonnemang med minst 5 GB surf.

Halebop erbjuder extra surf-simkort

Hos Halebop kan du lägga till ett extra surf-simkort direkt när du beställer ditt mobilabonnemang. Du kan till exempel sätta det extra simkortet i en surfplatta eller 4G-router och fördela surfen i huvudabonnemanget. De första tre månaderna är det extra simkortet gratis.

Vilken operatör har det bästa erbjudandet på extra simkort?

Vilken operatör som har det bästa erbjudandet på extra simkort är svårt att säga, eftersom det beror helt på hur du planerar att använda det. Har du siktet inställt på att bli kund hos en operatör för att beställa både abonnemang och sedan lägga till flera användare till abonnemanget, bör du jämföra operatörernas respektive erbjudanden utifrån personliga preferenser och förutsättningar.

Tänk på det här när du jämför operatörernas erbjudanden på extra simkort

  • Förutsättningar för att skaffa extra simkort. Att du är kund och har abonnemang är två förutsättningar för att du ska kunna beställa ett extra simkort hos operatören. Men kolla även upp om du måste ha någon särskild typ av abonnemang, och om det finns någon nedre maxgräns gällande surfpotten som ingår.
  • Antal anslutna användare. Hos vissa operatörer kan du lägga till upp till fem extra simkort, medan du hos andra har möjlighet att lägga till upp till nio. Fundera över hur många du kan tänkas vilja lägga till i ditt abonnemang.
  • Prisvärdhet. Priserna på extra simkort är såklart en viktig del när du jämför operatörernas erbjudanden, men i stället för att jaga det absolut billigaste ska du tänka på hur prisvärt erbjudandet är. Vad ingår i kostnaden och motsvarar det dina övriga behov och önskemål?
  • Stöd för surf och/eller samtal. Operatörerna erbjuder olika lösningar för sina extra simkort. Vill du att de extra simkorten ska ha stöd bara för surf, eller för både surf och samtal? Om du vill att de extra användarna ska få egna telefonnummer är även detta en faktor att ta i beaktning när du jämför operatörernas erbjudanden på extra simkort.

Vanliga frågor om extra simkort

Hur beställer jag extra simkort?

Om operatören erbjuder extra simkort kan du enkelt beställa det på operatörens hemsida. Förutsättningen är att du är kund och har ett befintligt abonnemang, ett så kallat huvudabonnemang, med en viss mängd surf.

Erbjuder alla operatörer extra simkort?

Nej, alla operatörer erbjuder inte extra simkort. I dagsläget är det främst de fyra största, Telia, Tele2, Telenor och Tre som erbjuder extra simkort eller extra användare. Men även Halebop har ett bra erbjudande på extra simkort som du kan lägga till i samband med att du beställer ett mobilabonnemang.

Får extra användare surfa obegränsat om huvudabonnemanget har obegränsad surf?

Ja, om obegränsad surf ingår i huvudabonnemanget får även de extra användarna tillgång till det.

Erbjuder Hallon extra simkort?

Nej, Hallon erbjuder i dagsläget inte extra simkort.