I dag erbjuder flertalet operatörer extra simkort som du kan köpa till ditt huvudabonnemang om du till exempel vill dela surfen med andra användare eller enheter. Här går vi igenom när extra simkort kan vara bra att ha, hur de kan användas och var de finns att beställa.

Då kan du behöva extra simkort

I dagsläget är det främst de största operatörerna som erbjuder extra simkort. Om din operatör erbjuder extra simkort kan du enkelt beställa ett direkt på operatörens hemsida. Vissa av operatörerna kan även kalla det familjeabonnemang, men principen är ofta densamma – ett abonnemang och flera användare.

Tips! Operatörerna erbjuder lite olika lösningar för extra simkort. Hos vissa kan du till exempel välja ett extra simkort utan mobilnummer och bara använda surfen, vilket ofta är ett betydligt billigare alternativ än ett extra simkort där både surf och samtal ingår.

Överlag kan ett extra simkort vara ett betydligt smidigare och billigare alternativ än att till exempel teckna ett separat mobilt bredbandsabonnemang till en surfplatta. Ju fler användare som delar på abonnemanget, desto lägre blir i regel kostnaden. Tänk bara på att det måste finnas tillräckligt med surf i huvudabonnemanget.

Hur beställer jag extra simkort?

För det första måste du se till att din operatör faktiskt erbjuder någon form av extra simkort. Om så är fallet kan du i regel beställa simkortet direkt via ditt konto på operatörens hemsida. Du kan även kontakta supporten för att få hjälp med din beställning.

För att kunna skaffa extra simkort måste du alltså redan vara kund hos operatören i fråga, och ha ett abonnemang – antingen ett mobilabonnemang eller ett abonnemang för mobilt bredband.

Här kan du köpa extra simkort

Det är främst de större operatörerna som erbjuder extra simkort till sina mobilabonnemang eller mobila bredband, alltså Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Men även hos de två mindre operatörerna Halebop och Karma Mobil kan du köpa extra simkort. Här nedanför kan du läsa lite mer om vilka lösningar för extra simkort som operatörerna erbjuder.

Telia erbjuder Extra användare

Hos Telia hittar du något som heter Extra användare som du kan lägga till ditt befintliga mobilabonnemang. Du får lägga till högst fyra extra användare som antingen kan få egna nummer eller behålla sitt nuvarande. Ni delar sedan på surfpotten som ingår i huvudabonnemanget. Har du obegränsad surf? Grattis, då kan även de extra användarna surfa obegränsat.

Surfen kan även fördelas manuellt mellan användarna. Det gör du via appen Mitt Telia.

Lägg till upp till nio extra simkort hos Tele2

Hos Tele2 kan du skaffa upp till nio extra simkort, även kallat datakort. De extra datakorten fungerar med Tele2:s abonnemang för både mobilen och mobilt bredband. Du kan inte ringa eller skicka meddelanden med datakortet, men däremot använda det för att koppla upp och surfa med i princip alla slags enheter som har inbyggt stöd för mobilt bredband.

Har du datakortet kopplat till ett mobilabonnemang kan du använda det utanför Sverige (men bara inom EU/EES), medan datakort kopplade till mobilt bredband bara fungerar inom Sverige.

Simkorten är aktiverade när du får dem.

Telenors extra simkort är del av Telenor familj

Telenors erbjudande på extra simkort ingår i deras Telenor Familj, vilket även du som kanske behöver ett extra simkort till surfplattan kan ta del av. Du som har ett mobilabonnemang tecknat efter september 2018 kan lägga till upp till åtta extra användare som får dela på huvudabonnemanget.

Det går att välja extra simkort som har stöd för både surf och samtal, eller bara surf.

Lägg till surfplattan som extra användare hos Tre

Tre erbjuder inte extra simkort till ett och samma abonnemang, men du kan däremot lägga till en enhet, till exempel surfplattan, som en extra användare till ditt mobilabonnemang.

Du som har ett 3Surfa-abonnemang med minst 5 GB surf kan lägga till upp till fem extra användare.

Halebop erbjuder extra surf-simkort

Hos Halebop kan du lägga till ett extra surf-simkort direkt när du beställer ditt mobilabonnemang. Du kan till exempel sätta det extra simkortet i en surfplatta eller 4G-router och fördela surfen som ingår huvudabonnemanget.

De första tre månaderna är Halebops extra surf-simkort gratis.

Lägg till simkort för surf hos Karma Mobil

Karma Mobil erbjuder möjligheten att lägga till ett extra simkort till mobilabonnemanget för att kunna surfa även på någon annan enhet. Du kan till exempel använda extra-simmet i din Ipad om den har simkortsplats, och på så vis kunna koppla upp dig när du är i sommarstugan eller på resa. Förutsatt att Karma har täckning där du befinner dig.

Du kan lägga till extra sim i samband med din abonnemangsbeställning hos Karma Mobil. Om du redan har ett mobilabonnemang kontaktar du operatörens support som hjälper dig att lägga till extra-simmet.

Vilken operatör har det bästa erbjudandet på extra simkort?

Vilken operatör som har det bästa erbjudandet på extra simkort är svårt att säga, eftersom det beror helt på dina behov och förutsättningar. Har du siktet inställt på att bli kund hos en operatör för att beställa abonnemang och sedan lägga till flera användare bör du jämföra operatörernas erbjudande utifrån vissa faktorer.

Tänk till exempel på vilka krav operatören har för att du ska få lägga till extra simkort, hur många extra sim eller användare du får lägga till och vad som ingår. Vissa stödjer både surf och samtal och sms, medan andra bara har stöd för surf. Du ska så klart även kolla priserna, men det bör du göra sist av allt för att få erbjudandet som ger dig mest för pengarna.

Kan jag använda extra simkort till bilen?

Du kan använda det extra simkortet till bilen, men kom ihåg att dubbelkolla att bilens modem och simkortet är kompatibla med varandra och att modemet har stöd för nätverket. Tänk på att simkortet som du använder i bilen inte kan ha samma telefonnummer som simkortet du har i din mobiltelefon, eftersom samtal då inte kommer kunna kopplas fram på ett korrekt sätt.

I det här fallet bör du därför använda ett extra simkort med ett separat telefonnummer. Du kan även satsa på ett simkort som bara använder surfen och därmed inte stör samtalsfunktionen i din mobiltelefon.

Kan jag använda extra simkort till surfplattan?

Ja, du kan i de allra flesta fall använda extra simkort till din surfplatta. Hos vissa operatörer lägger du då till din surfplatta som en extra användare av huvudabonnemanget.

Eftersom du i det här fallet främst är ute efter att kunna använda surfen i huvudabonnemanget, ska du köpa ett extra simkort med stöd för surf. Det finns även extra simkort med stöd både för samtal och surf, men med tanke på surfplattans primära användningsområde behövs det troligtvis inte.

Finns det några alternativ till ett extra simkort?

Om du inte vill skaffa ett extra simkort finns det givetvis andra alternativ. Du kan till exempel använda din smartphone som ett slags mobilt modem genom att slå på Bluetooth eller använda hotspot-funktionen som finns på de flesta mobiler i dag.

Visste du? Hotspot kan även kallas Internetdelning. Du kan aktivera funktionen via inställningar på din smartphone.

Den stora nackdelen med det här alternativet är att det tenderar att äta upp rätt mycket batteritid. Surfhastigheterna kan också variera något beroende på nätverkskortet i din mobiltelefon. Som om du vet att du kommer surfa regelbundet (och ofta) på dina andra enheter är ett extra simkort ändå att rekommendera.

Vanliga frågor om extra simkort

Hur beställer jag extra simkort?

Om operatören erbjuder extra simkort kan du enkelt beställa det på operatörens hemsida. Förutsättningen är att du är kund och har ett befintligt abonnemang, ett så kallat huvudabonnemang. I bland måste du även ha en viss surfmängd i huvudabonnemanget för att få köpa extra sim

Erbjuder alla operatörer extra simkort?

Nej, alla operatörer erbjuder inte extra simkort. I dagsläget är det Telia, Tele2, Telenor, Tre, Halebop och Karma Mobil som erbjuder olika former av extra sim.

Får extra användare surfa obegränsat om huvudabonnemanget har obegränsad surf?

Ja, om obegränsad surf ingår i huvudabonnemanget får även de extra användarna tillgång till det.

Erbjuder Hallon extra simkort?

Nej, Hallon erbjuder i dagsläget inte extra simkort.