För att din åtelkamera ska kunna koppla upp sig mot nätet och skicka bilder och video till dig behöver den ett simkort. Här går vi igenom hur och var du skaffar simkort till åtelkameran och vad du bör ha i åtanke när du jämför kontantkort och abonnemang.

Vad är en åtelkamera?

En åtelkamera är kort och gott en slags övervakningskamera. Du kan till exempel använda åtelkameran för att fota och filma vilda djur, men även för att bevaka ditt hem och dina privata ägor.

Fotograferingen är rörelsestyrd och aktiveras vanligtvis med hjälp av sin medföljande PIR-sensor (passive infrared sensor) som kan ha en räckvidd på upp till 15 meters radie. Du kan ställa in kameran så att den tar bilder eller filmar under en viss tidsperiod, till exempel under några timmar på natten. 

Därför behöver du ett simkort till din åtelkamera

När du kopplar upp åtelkameran mot mobilnätet med hjälp av ett simkort kan kameran skicka både bilder och videomaterial via mms direkt till din mobiltelefon eller via GPRS till din e-post. Du kan då i realtid följa vad som händer i området inom kamerans synfält. Åtelkameror fungerar ofta både med abonnemang och kontantkort.

I dag har de allra flesta åtelkameror stöd för simkort, men det finns en del äldre modeller som saknar både sändningsfunktion och simkortsplats. Dubbelkolla därför vad som gäller för din modell innan du köper kontantkort eller abonnemang till åtelkameran.

Kan åtelkameran skicka bilder och videor i 4G?

Din åtelkamera kan skicka bilder och videor i 4G om både kameran och simkortet stödjer 4G. Alla operatörer har ju i dag stöd för 4G, men du kan däremot behöva kolla upp om din kamera har stöd för hastigheterna i 4G-nätet.

Eftersom många operatörer nu har påbörjat nedsläckningen av sina 2G- och 3G-nät är det faktiskt mer aktuellt än någonsin att du tar dig en titt på vilka nätverk som dina uppkopplade prylar har stöd för. Om din åtelkamera bara stödjer 2G/GSM-simkort och/eller 3G-simkort kan det snart vara läge att uppdatera till en nyare modell.

Hur hittar jag simkort till en åtelkamera?

För att hitta ett passande simkort till din åtelkamera bör du först och främst bestämma om du ska ha abonnemang eller kontantkort. Sedan finns det andra viktiga faktorer att ha i åtanke. Särskilt eftersom du ska använda simkortet i en åtelkamera och inte i en mobiltelefon eller surfplatta som har andra användningsområden.

Vi berättar mer om dessa faktorer här nedanför.

Kolla operatörens täckning där du bor

Olika operatörer använder sig av olika mobilnät. Därför måste du se till att den operatör du är intresserad av har bra täckning just i ditt område. Du hittar oftast täckningskartor på operatörernas respektive hemsidor, och där kan du även se vilka näthastigheter operatörerna kan erbjuda.

Se till att kameran har stöd för operatörens nätverk

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att dubbelkolla så att operatören erbjuder de nättekniker som kameran har stöd för. Vissa äldre kameramodeller kanske bara fungerar med 2G/GSM, och i dag är det inte alla operatörer som har aktiva 2G-nät.

Välj surf, sms och mms efter förbrukning

Fundera över hur din åtelkamera ska skicka bilder och filmer. Om kameran ska skicka mycket material till din e-post via mobilnätet krävs större surfmängder. Men handlar det däremot om få bilder som främst kommer skickas via mms till din mobil, kan du till exempel jämföra operatörernas erbjudanden om ett visst antal samtal, sms och mms för en viss summa per månad.

Jämför priserna sist

Det är så klart viktigt att jämföra operatörernas priser, men det är även viktigt att komma ihåg att det billigaste abonnemanget eller kontantkortet på marknaden inte behöver vara det bästa just för dig. Det kan sluta med ett köp som egentligen inte matchar dina övriga behov och önskemål. 

Därför ska du kolla på priserna som ett sista steg, efter att du har tagit fram några alternativ som matchar dina krav i övrigt.

Tänk på att åtelkameran kan vara operatörslåst

Tänk på att åtelkameran kan vara förprogrammerad eller till och med låst till en viss operatör. Dubbelkolla vad som gäller för din kameramodell innan du beställer ett simkort. I de flesta fall kan kameran programmeras om för att fungera med en annan operatör.

Beställ särskilt simkort för IoT-enheter

Allt fler operatörer börjar erbjuda särskilda simkort för så kallade IoT-enheter, det vill säga prylar som går under begreppet ”Internet of Things” eller helt enkelt ”sakernas internet” på svenska. Exempel på IoT-enheter är larm, övervakningskameror så som åtelkameror och GPS-trackers. Fördelen med sådana här lösningar är att abonnemangen är bättre anpassade för enheternas användningsområden. Det gäller både surfmängder och antal sms/mms.

Telenor erbjuder till exempel lösningen Smart uppkoppling, där du får simkort för abonnemang med 250 MB surf och 500 sms/månad.

Telenor Smart uppkoppling
  • Ingen bindningstid
  • Inga startavgifter
  • Enkelt att komma igång

Är kontantkort eller abonnemang bäst till en åtelkamera?

Om ett abonnemang eller kontantkort är det bästa alternativet till din åtelkamera beror på hur mycket du planerar att använda kameran, och om dina bilder och filmer ska skickas via mms till mobiltelefonen eller via mejl till din e-post. 

Välj abonnemang om du behöver mycket surf

Tecknar du abonnemang har du ofta fler surfalternativ att välja mellan. Om kameran främst ska skicka bilder och film till din e-post via mobilnätet krävs mer surf. I dag är det även många operatörer som kan erbjuda abonnemang utan bindningstider, vilket gör det i princip lika flexibelt som ett kontantkort.

Vissa abonnemang stödjer bara sändning av bilder och filmer via mobilnätet till din e-post. Om så är fallet ska du komma ihåg att inte välja mms som sändningsmetod när du ställer in din åtelkamera.

Köp kontantkort och använd bara kameran när du behöver

Med ett kontantkort kan du själv välja hur mycket du vill ladda för varje månad, och därmed styra över hur mycket eller lite du vill använda din åtelkamera. Kanske ska du använda kameran bara under några månader? Då betalar du bara för den perioden.

Tänk på! Hos de flesta operatörer måste du ladda eller använda kontantkortet minst en gång om året för att det hållas aktivt. Men kolla upp villkoren hos just din operatör.

Ett kontantkort som har lite surf och stöd för samtal, sms och mms, kan även vara ett alternativ för en åtelkamera som ska skicka färre antal bilder varje månad. Och då främst via mms till din mobiltelefon. 

Hur aktiverar jag ett simkort till en åtelkamera?

Hur du aktiverar simkortet till en åtelkamera kan variera något beroende på modell och även mellan olika operatörer. För att allt ska bli rätt när du ska starta igång ditt simkort och din kamera kan du höra dig för hos kamerans tillverkare vad som gäller. Du kan även kontakta din operatör och få information om hur du gör för att aktivera simkortet.

Aktivera simkortet via din mobiltelefon

I många fall aktiverar du simkortet till en åtelkamera via din mobiltelefon. Om du till exempel har köpt ditt simkort hos Telia, sätter du in kortet i mobilen och skickar ett sms till 4466 med meddelandet SURF eller MMS, beroende på vilken typ av simkort du har köpt. Testa sedan om det går att skicka i väg ett sms eller surfa på nätet.

Lyckades testet är simkortet aktiverat, och du kan då sätta in kortet i åtelkameran och fortsätta med inställningarna där.

Vanliga frågor om simkort till åtelkamera

Varför behöver jag ett simkort till åtelkameran?

Med ett simkort kan du koppla upp åtelkameran mot mobilnätet, och sedan ställa in så att kameran skickar bilder och videomaterial till din mobil eller via GPRS till din e-post.

Hur aktiverar jag simkortet i min åtelkamera?

Hur du aktiverar simkortet i din åtelkamera kan skilja sig något både mellan olika kameramodeller och operatörer. Så för att allt ska bli rätt från början kan du kontakta kameratillverkaren eller operatören och hör hur du ska gå till väga.

Hur mycket surf drar en åtelkamera?

Du bör klara dig på cirka 0,5 GB i månaden. Men det beror på hur mycket kameran används och på vilket sätt den skickar information till dig.

Kan åtelkameran skicka bilder och videor via 4G-nätet?

Ja, förutsatt att både kameran och simkortet har stöd för 4G.