Vad är en åtelkamera?

En åtelkamera är enkelt förklarat en övervakningskamera. Kameran används framför allt för att fota och filma vilda djur, men kan även användas för att bevaka ditt hem och dina privata ägor.

Åtelkameror används till exempel av jägare, men de används även inom lantbruk och skogsbruk. Fotograferingen är rörelsestyrd och aktiveras vanligtvis med hjälp av sin medföljande PIR-sensor (passive infrared sensor) som kan ha en räckvidd på upp till 15 meters radie. Du kan ställa in kameran så att den tar bilder eller filmar under en viss tidsperiod, till exempel under några timmar på natten. 

Varför behöver jag ett simkort till min åtelkamera?

Genom att koppla upp åtelkameran mot mobilnätet med hjälp av ett simkort kan du ställa in så att kameran skickar både bilder och videomaterial via mms direkt till din mobiltelefon eller via GPRS till din e-post. Du kan då i realtid följa vad som händer i området inom kamerans synfält. Åtelkameror kan användas med både abonnemang och kontantkort.

Tänk på! I dag har de allra flesta åtelkameror stöd för simkort, men det finns en del äldre modeller som saknar både sändningsfunktion och simkortsplats. Dubbelkolla vad som gäller för din modell innan du köper ett simkort.

Hur hittar jag det bästa simkortet till en åtelkamera?

För att hitta det bästa simkortet till en åtelkamera kan du börja med att jämföra simkort i tabellen på den här sidan. Det finns dock några faktorer som är viktiga att ha i åtanke, särskilt eftersom simkortet ska användas i en åtelkamera och inte i en mobiltelefon eller surfplatta som har andra användningsområden. 

Tänk på följande när du jämför simkort till åtelkamera

  • Operatörens täckning där du bor. Olika operatörer använder sig av olika mobilnät. Därför måste du se till att den operatör du är intresserad av har bra täckning just i ditt område. Du hittar oftast täckningskartor på operatörernas respektive hemsidor, och där kan du även se vilka näthastigheter operatörerna kan erbjuda.
  • Hur mycket surf eller mms som ingår. Fundera över hur din åtelkamera ska skicka bilder och filmer. Om kameran ska skicka mycket material  till din e-post via mobilnätet krävs större surfmängder. Men handlar det däremot om få bilder som främst kommer skickas via mms till din mobil, kan du till exempel jämföra operatörernas erbjudanden om ett visst antal samtal, sms och mms för en viss summa per månad.
  • Fokusera inte bara på att hitta det billigaste alternativet. Det är såklart viktigt att jämföra operatörernas priser, men det är även viktigt att komma ihåg att det billigaste simkortet på marknaden kanske inte är det bästa just för dig. Det kan sluta med ett köp som egentligen inte matchar dina övriga behov och önskemål. 

Tänk på! Åtelkameran kan vara förprogrammerad eller till och med låst till en viss operatör. Dubbelkolla vad som gäller för din kameramodell innan du beställer ett simkort. I de flesta fall kan kameran programmeras om för att fungera med en annan operatör.

Är kontantkort eller abonnemang bäst till en åtelkamera?

Om ett abonnemang eller kontantkort är det bästa alternativet till din åtelkamera är beroende av flera faktorer. Du kan till exempel fundera på hur ofta du planerar att använda kameran, och om dina bilder och filmer ska skickas via mms till mobiltelefonen eller via mejl till din e-post. 

Ett abonnemang kan ofta erbjuda fler alternativ gällande surfmängd. Om kameran främst ska skicka bilder och film till din e-post via mobilnätet krävs mer surf. I dag är det även många operatörer som kan erbjuda abonnemang utan bindningstider, vilket gör det i princip lika flexibelt som ett kontantkort.

Tänk på! Vissa abonnemang stödjer bara sändning av bilder och filmer via mobilnätet (GPRS) till din e-post. Om så är fallet ska du komma ihåg att inte välja mms som sändningsmetod när du ställer in din åtelkamera.

Med ett kontantkort kan du själv välja hur mycket du vill ladda för varje månad, och därmed styra över hur mycket eller lite du vill använda din åtelkamera. Kanske ska du använda kameran bara under några månader? Då betalar du bara för den perioden.

Ett kontantkort med mindre surfmängd, men med stöd för samtal, sms och mms kan även vara ett alternativ för en åtelkamera som ska skicka färre antal bilder varje månad och då främst via mms till din mobiltelefon.

Tänk på! Kolla kontantkortets giltighetstid, det vill säga om kortet behöver laddas ett visst antal gånger per år för att hålla sig aktivt.

Hur aktiverar jag ett simkort till en åtelkamera?

Hur du aktiverar simkortet till en åtelkamera kan skilja sig något mellan modellerna. Det kan även variera mellan olika operatörer. För att allt ska bli rätt och riktigt när du ska starta igång ditt simkort och din kamera, kan du höra dig för hos kamerans tillverkare vad som gäller. Du kan även kontakta din operatör och få information om hur du gör för att aktivera simkortet.

I många fall aktiverar du simkortet till en åtelkamera via din mobiltelefon. Om du till exempel har köpt ditt simkort hos Telia, sätter du in kortet i mobilen och skickar ett sms till 4466 med meddelandet SURF eller MMS, beroende på vilken typ av simkort du har köpt. Testa sedan om det går att skicka i väg ett sms eller surfa på nätet. Lyckas ditt test? Grattis, då är simkortet aktiverat och du kan då sätta in kortet i åtelkameran och fortsätta med inställningarna där.

Kan åtelkameran skicka bilder och videor i 4G?

Din åtelkamera kan skicka bilder och videor i 4G om både kameran och simkortet är av 4G-typ. Kom därför ihåg att dubbelkolla vilka näthastigheter som stöds av din kameramodell och ditt simkort.

Vanliga frågor om Simkort till åtelkamera

Varför behövs ett simkort till åtelkameran?

Med ett simkort kan du koppla upp åtelkameran mot mobilnätet, och sedan ställa in så att kameran skickar bilder och videomaterial till din mobil eller via GPRS till din e-post.

Hur aktiverar jag simkortet i min åtelkamera?

Hur du aktiverar simkortet i din åtelkamera kan skilja sig något både mellan olika kameramodeller och operatörer. Så för att allt ska bli rätt från början kan du kontakta kameratillverkaren eller operatören och hör hur du ska gå till väga.

Är kontantkort eller abonnemang bäst till en åtelkamera?

Abonnemang och kontantkort har båda sina för- och nackdelar, och vilket alternativ som passar dig och din kamera bäst är högst individuellt. Om kameran främst ska skicka material via mobilnätet krävs mer surf, vilket ofta är mer prisvärt i ett abonnemang. Ett kontantkort är mer flexibelt och kan passa om du bara planerar att använda åtelkameran under vissa perioder.

Kan åtelkameran skicka bilder och videor via 4G-nätet?

Din åtelkamera kan skicka bilder och videor i 4G, förutsatt att att både kameran och simkortet har stöd för 4G.