Vad gör jag om simkortet är låst?

Har ditt simkort låst sig behöver du pinkoden för att låsa upp det igen. Kan du inte din kod utantill bör du inte gissa för många gånger. Det kan nämligen leda till att ditt simkort låser sig permanent.

Pinkoden fungerar som ett skydd för dig och din telefon. Det är nämligen bara personer med exakt rätt kombination av simkort och pinkod som kan låsa upp telefonen.

Så låser du upp ditt simkort

  1. Ta fram pappret eller plastkortet som simkortet kom med. Du kan även logga in på operatörens hemsida.
  2. Hitta pinkoden på plastkortet eller hemsidan. Pinkoden är fyra siffror.
  3. När du blir ombedd att skriva in pinkoden gör du det.
  4. Dubbelkolla så att du skrivit rätt siffror!
  5. Tryck på bekräfta.
  6. Simkortet är nu upplåst.

Så hittar du din pinkod

När du fick ditt simkort satt det troligtvis fast på en korthållare. På den korthållaren stod antagligen din fyrasiffriga pinkod. I vissa fall hittar du koden på ett separat papper.

Tänk på! Har du vid något tillfälle bytt pinkod är det den nya koden som gäller.

Hos de flesta operatörer kan du även se pinkoden om du loggar in på operatörens hemsida för att hitta pinkoden.

Efter tre misslyckade försök behöver du puk-koden

Du har tre försök på dig att låsa upp simkortet med pinkoden. Därefter låser sig simkortet igen och för att låsa upp det då behöver du en puk-kod. Precis som pinkoden fick du puk-koden i samband med att du fick ditt simkort.

Puk-koden är till skillnad från pinkoden en åttasiffrig kod. Om du har tappat bort uppgifterna om puk-koden som du fick i samband med simkortet kan koderna finnas tillgängliga om du loggar in på operatörens hemsida.

Tänk på! Eftersom du bara har tre försök på dig att låsa upp simkortet med pinkoden är det bäst att inte gissa utan att leta reda på koden först.

Du har tio försök på dig att slå in rätt puk-kod. Misslyckas du tio gånger kommer simkortet att låsa sig permanent. Du blir då tvungen att beställa ett nytt simkort hos din mobiloperatör.