Vad gör jag om simkortet är låst?

Har ditt simkort låst sig behöver du pinkoden för att låsa upp det igen. Kan du inte din kod utantill bör du inte gissa för många gånger. Det kan nämligen leda till att ditt simkort låser sig permanent.

Pinkoden fungerar som ett skydd för dig och din telefon. Det är nämligen bara personer med exakt rätt kombination av simkort och pinkod som kan låsa upp telefonen.

Så låser du upp ditt simkort

 1. Ta fram pappret eller plastkortet som simkortet kom med. Du kan även logga in på operatörens hemsida.
 2. Hitta pinkoden på plastkortet eller hemsidan. Pinkoden är fyra siffror.
 3. När du blir ombedd att skriva in pinkoden gör du det.
 4. Dubbelkolla så att du skrivit rätt siffror!
 5. Tryck på bekräfta.
 6. Simkortet är nu upplåst.

Så hittar du din pinkod

När du fick ditt simkort satt det troligtvis fast på en korthållare. På den korthållaren stod antagligen din fyrasiffriga pinkod. I vissa fall hittar du koden på ett separat papper.

Tänk på! Har du vid något tillfälle bytt pinkod är det den nya koden som gäller.

Hos de flesta operatörer kan du även se pinkoden om du loggar in på operatörens hemsida för att hitta pinkoden.

Efter tre misslyckade försök behöver du puk-koden

Du har tre försök på dig att låsa upp simkortet med pinkoden. Därefter låser sig simkortet igen och för att låsa upp det då behöver du en åttasiffrig puk-kod. Precis som pinkoden fick du puk-koden i samband med att du fick ditt simkort. När du har slagit in fel pin-kod tre gånger kommer din mobiltelefon att fråga efter puk-koden, och då slår du in de åtta siffrorna . Sedan får du välja en helt ny pin-kod som du slår in när mobilen uppmanar dig att göra det.

Om du har tappat bort uppgifterna om puk-koden som du fick i samband med simkortet kan koderna finnas tillgängliga om du loggar in på operatörens hemsida.

Tänk på! Eftersom du bara har tre försök på dig att låsa upp simkortet med pinkoden är det bäst att inte gissa utan att leta reda på koden först.

Du har tio försök på dig att slå in rätt puk-kod. Misslyckas du tio gånger kommer simkortet att låsa sig permanent. Du blir då tvungen att beställa ett nytt simkort hos din mobiloperatör.

Så stänger du av sim-pinkoden

Att ha ett sim-pin aktiverat på sin mobiltelefon är en säkerhetsåtgärd som hindrar obehöriga att ta sig in i mobilen om du skulle bli av med den. Men om du ändå känner att du skulle vilja avaktivera ditt sim-pin fixar du detta relativt snabbt och enkelt. Här nedanför ser du hur du går till väga på en Iphone respektive Android-mobil. Tänk dock på att tillvägagångssättet för Android kan variera mellan olika mobilmärken.

Slå av sim-pin på Iphone

 1. Gå till InställningarMobilnät > SIM-PIN.
 2. Välj att stänga av sim-pin.
 3. Ange ditt sim-pin om du uppmanas att göra det. Har du aldrig använt ett eget sim-pin använder du standardkoden du fick från operatören.
 4. Klicka på klar!

  Slå av sim-pin på Android

  1. Gå till Inställningar > Säkerhet > SIM-kortlås.
  2. Avmarkera Lås SIM-kort.
  3. Ange ditt sim-pin om du får uppmaningen att göra det.
  4. Klart!

  Du kan när som helst aktivera ditt sim-pin igen om du känner att du vill ha ett extra skydd till din telefon.