Affärsman som håller i en mobiltelefon och med en 5G illustration ovan.Tre

Mobilnät

På tisdag inleds spektrumauktionen för 5G. Tre är en av de godkända budgivarna i auktionen, och i en intervju med Telekom idag säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre och ansvarig för Tre på auktionen, att de är på gott humör och tycker att det ska bli kul att auktionen drar igång.

Auktionen av spektrum för 5G startar den 10 november och kommer att hålla på i cirka 10 arbetsdagar. En av operatörerna som är vid gott mod inför den stundande spektrumauktionen är mobiloperatören Tre. 

Tre är positiva till att auktionen äntligen startar

Per Stigenberg på Tre tycker att det är kul att auktionen äntligen drar igång. Om själva auktionen går det inte att säga så mycket men Tre är på gott humör och de har respekt för processen. 

Själva arbetet att bli godkänd av Post- och telestyrelsen (PTS)  har varit väldigt omfattande och Tre har involverat flera på företaget som har bidragit på ett bra sätt. För mobiloperatörerna har det handlat om att kunna beskriva sin teknik och hur man planerar att använda frekvenserna. 

För PTS har det varit viktigt att säkerställa säkerheten i 5G-nätet och hur man ska skydda det. Efter att PTS hade prövat ansökningarna till de kommande spektrumauktionerna var det bara fyra sökande som blev godkända.

Huawei – ett av telekombolagen som inte godkändes

De som blivit godkända att delta som budgivare i PTS auktioner av 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom. Telekombolagen Huawei och ZTE kommer inte att få delta i den svenska auktionen, vilket har väckt väckt starka reaktioner hos bland annat Huawei.

Per Stigenberg vill inte kommentera om uteslutningen av Huawei påverkar deras möjligheter i auktionen. Han vill heller inte kommentera om det finns några tankar på samarbete med andra operatörer kring 5G-auktionen.

Tre vill fortsätta sina planer på utbyggnaden av 5G

Nu återstår bara auktionen, som kommer att pågå i cirka 10 dagar, och därefter vet man utfallet. Vissa saker går att planera redan nu, men för andra saker måste man vänta på besked. Men för Tre är det klart attt de vill fortsätta sin planering av utbyggnaden av deras 5G-nät.