andres suazo från telenorTelenors mobilnätschef Andres Suazo. Foto: Pressbild/Telenor

Mobilnät

Till skillnad från Sveriges andra större operatörer valde Telenor att vänta lite med sin 5G-lansering. Men nu har operatören meddelat att ett omfattande 5G-nät invigs i Stockholms innerstad i slutet av oktober. Det skriver Computer Sweden.

Precis innan sommaren startade ett 5G-race, där operatörer som Tre, Telia och Tele2 tävlade om vem som först kunde inviga sina master i huvudstaden. Telenor valde däremot att vänta i syfte att kunna erbjuda sina kunder en mer omfattande 5G-täckning.

–  Vi ska täcka en betydande andel av varje ort där människor bor och arbetar, helst 50 procent av en stads centrala delar och det gör vi nu i Stockholm, säger Telenors mobilnätschef Andres Suazo i ett pressmeddelande.

Telenors 5G-nät lanseras i Stockholm i slutet av oktober och kommer enligt operatören att täcka innerstaden – från Roslagstull till Skanstull, Djurgården till Kungsholmen.

Nätet ger hastigheter på upp till 1 Gbit/s

När Telenor aktiverar sitt 5G-nät i oktober är det i frekvensen 80 MHz i C-bandet, vilket under optimala förhållanden kan ge ge hastigheter på över 1 Gbit/s. Det går redan nu att köpa ett 5G-redo abonnemang hos Telenor, och de kunder som redan har abonnemanget Telenor Obegränsad kommer bli 5G-uppgraderade.

Stora 5G-planer framöver

Telenor arbetar intensivt med utbyggnad av nya nät såväl som med förbättring av sina befintliga nät. Arbetet kommer att fortsätta under hösten. Under 2021 kommer fokus ligga på att lansera 5G i andra större svenska städer, men även i populära sommar- och vinterstäder. År 2023 har Telenor som målsättning att 5G-nätet ska täcka hela Sverige.

Enligt Andres Suazo kommer den internationella lanseringen ske i etapper. Stor vikt läggs vid att kunna erbjuda en kvalitativ 5G-tjänst och att lansering sker på bred front. Telenor kommer se till att större delen av varje stad har god täckning innan man går vidare till nästa.