Kollage med mobilmast och Tres vd Haval van DrumptHaval van Drumpt och hans Tre riskerar att halka efter inom 5G om de blir utan licens i kommande 5G-auktion. Foto: Andreaz Engström/Tre

Mobilnät

Nästa år håller PTS, Post- och Telestyrelsen, i en auktion om 5G-frekvenser. Det finns dock bara ett fåtal licenser som operatörerna kan bjuda på. Det har skapat en oro hos mobiloperatören Tre, som riskerar att helt bli utan, skriver SvD.

I mars nästa år kommer det att hållas en auktion om 5G-frekvenser i Sverige. Totalt finns det tre och en halv bra licenser att buda på, vilket innebär att det finns en risk att en av landets fyra stora operatörer kan bli utan licens. Mobiloperatören Tre oroar sig för att bli utan.

Telenor och Tele2 kan bjuda på varsin frekvens

I teorin finns det en möjlighet att Telenor och Tele2 budar på samma frekvens. Operatörerna har ett samarbete och håller just nu på att bygga ett gemensamt 4G-nät. Planer finns även på ett gemensamt 5G-nät. Skulle operatörerna bjuda tillsammans skulle det innebära att alla stora operatörer får varsin licens.

Tres vd, Haval van Drumpt, vågar dock inte hoppas på det.

– Jag är orolig att de tre stora, Telia, Tele2 och Telenor inte bara köper de bästa blocken, utan att de också bjuder över oss på det som finns kvar, säger Tres vd Haval van Drumpt.

Han menar att Telenor och Tele2 kan slå ut en stark spelare genom att inte bjuda tillsammans.

Tre skulle halka efter inom 5G

Skulle Tre inte få någon licens efter auktionen i mars halkar de efter sina konkurrenter inom 5G. Fler auktioner kommer att hållas senare under nästa år, men inte heller då finns det någon garanti för att Tre får någon licens.

Det skulle dröja åtminstone 12–24 månader innan Tre skulle kunna erbjuda 5G till sina kunder.

Kritik mot auktionen

Det har tidigare väckts kritik mot auktionen av 5G-frekvenser. Tre har varit kritiska och menar att det gynnar operatörer med stora ekonomiska muskler. Även Konkurrensverket har riktat kritik mot auktionen som PTS, Post- och Telestyrelsen håller i. Man menar att det finns en risk att konkurrensen på marknaden hämmas av en auktion.