byggnad med telenors logotyp och namnTelenor ligger i täten för arbetet med 5G-utbyggnaden i Sverige. Foto: oleschwander/Shutterstock.com

Mobilnät

Telenor uppnådde rekordhastigheter för den svenska marknaden när de i dag genomförde ett pilottest av 5G. I ett pressmeddelande meddelar Telenor en hastighet på 1,7 Gbps, vilket gör att operatören fortsätter att vara ledande i Sverige inom 5G.

Det senaste året har Telenorkoncernen genomfört flera stora pilottester av 5G-nätet. De var först i Skandinavien med ett sådant pilottest när de började i november 2018. Tidigare i höst inledde Telenor Skandinaviens hittills största 5G-pilot

I dag har ännu ett test gjorts, i 3,5 GHz-bandet på Telenors kontor i Solna. Nedladdningshastigheten var då uppe i 1,7 Gigabyte per sekund, vilket är ett rekord för den svenska telekommarknaden.

Erfarenheter från tidigare piloter har gett resultat

Andres Suazo är nätexpert på Telenor Sverige. Han är glad över de rekordhastigheter som operatören har lyckats uppnå. Resultatet är till stor del tack vare det som Telenor har lärt sig under föregående pilottester.

– Under året har vi dragit flera tekniska erfarenheter från våra skandinaviska piloter, och dessa lärdomar tar vi med oss när vi under nästa år inleder ytterligare piloter i Sverige, säger Andres Suazo.

5G över hela landet under 2020

Under nästa år planerar Telenor att bygga ut ett 5G-nät som täcker hela landet. De kommer att börja i de största städerna, och sedan röra sig vidare till de större orterna som är populära under sommar- och vinterperioderna. 

Sammanlagt kommer mobilnätet att bli ungefär 60 procent större än i dag, vilket är mer än de har uppgett tidigare. Det rör sig om flera tusen nya basstationer utspridda över Sverige.

Telenor uppgraderar också sitt 4G-nät

Parallellt med deras satsningar på 5G håller Telenor också på att uppgradera och stärka sitt befintliga 4G-nät. Denna utbyggnad gör de i samarbete med operatören Tele2

På så sätt kommer de Telenor-kunder som använder 4G-nätet också att få betydligt högre upplevd hastighet och kapacitet än tidigare.