Kollage med Telenorlogga och mobilmastTelenor har inlett Skandinaviens största 5G-pilot i Norge. Dessutom ska operatören bygga ut sitt 4G-nät i hela landet. Foto: oleschwander och KPhrom/Shutterstock.com

Mobilnät

Mobiloperatören Telenor har inlett Skandinaviens största 5G-pilot. Medborgarna i norska Elverum ska fram till 2020 få möjlighet att testa det nya mobilnätet. På den svenska marknaden ska Telenor inleda en enorm nätsatsning där både 5G- och 4G-näten ska byggas ut över hela landet.

Telenor har inlett den största 5G-piloten i Skandinavien. Testet genomförs i norska Elverum vilket även innebär att Telenor är först ut med att testa 5G i det norska mobilnätet.

Totalt kommer cirka 50 invånare i Elverum att få testa det nya 5G-nätet.

5G-piloten sker i samarbete med Ericsson

Det var i februari som Telenor presenterade sina planer på att genomföra en 5G-pilot. Den sker i samarbete med Ericsson och kommer att pågå till 2020. Invånarna kommer att få testa telefoner, bredband, tv och andra uppkopplade enheter.

– När vi nu inlett Skandinaviens största 5G-pilot befäster vi vår ställning som ledande på utveckling av mobilnät och 5G i Norden, säger Telenors nätexpert, Anders Suazo.

5G-piloten gör det möjligt för Telenor att utforska möjligheterna med tekniken, ta lärdom och forma tjänster och produkter som förenklar vardagen för människor.

Telenor Sverige vill erbjuda 5G nästa år

Telenor Sverige har en förhoppning om att börja erbjuda 5G till sina kunder nästa år. Framöver finns även planer på att bygga ut mobilnätet med 50 procent. Det innebär flera tusen nya basstationer runt om i landet.

Telenors 5G-utrullning kommer att påbörjas i storstäderna, följt av populära sommar- och vinterorter.

Parallellt med 5G-arbetet fortsätter Telenor även att förbättra och bygga ut sitt 4G-nät. Nätet når idag ut till 99,9 procent av befolkningen. Investeringarna i 4G-nätet sker tillsammans med Tele2 som man delar nätet med.

Den nätsatsning som just nu sker hos operatören är den största någonsin. Målet är att stärka upp mobilnätet över hela landet och skapa nya möjligheter för företag samtidigt som man förenklar vardagen för medborgarna.