Fingrar på ett tangentbordTele2 och Telenor har drabbats av ett intrång där någon har kommit över tusentals kunduppgifter. Foto: hamburg_berlin/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

För en vecka sedan uppdagades ett dataintrång i Telenors system där någon har kommit över 30 000 kunduppgifter. Uppgifterna har sedan använts för att locka över kunder till operatören Tre. Nu skriver Computer Sweden att även Tele2 har drabbats av samma läcka. Den händelsen ska ha inträffat i början av januari i år.

I förra veckan kunde Computer Sweden avslöja att mobiloperatören Telenor har drabbats av ett dataintrång. Totalt ska cirka 30 000 kunduppgifter ha hamnat hos diverse säljbolag som försökt värva över kunderna till Telenor-konkurrenten Tre.

De uppgifter som har läckt ut gäller bland annat namn, adress, typ av abonnemang, surfmängd och pris.

Använde sig av bot för att komma över uppgifterna

Enligt Computer Swedens uppgifter har någon utvecklat en bot som gjort automatiserade slagningar i operatörens kunddatabas. Resultatet har därefter hamnat hos företaget Operatörspartner, som sedan har försett säljbolaget Abonnera med uppgifterna.

Telenors presschef, Mikko Viitala, kan inte bekräfta uppgifterna. Han säger att operatören arbetar efter en hypotes, men mer kan han inte säga medan utredningen pågår.

Telenor har polisanmält händelsen

När Telenor fick nys om läckan i mitten på augusti polisanmälde man händelsen och de kontaktade även PTS, Post- och Telestyrelsen för att göra en incidentanmälan.

Efter intrånget, som skedde någon gång i våras, har Telenor varit i kontakt med alla berörda kunder och meddelat vad som har hänt. Dataintrånget har drabbat Telenor-kunder över hela landet.

Även Tele2 har drabbats av dataintrång

Det är inte bara Telenor som har utsatts för ett dataintrång. Även Tele2 har drabbats. Intrånget i Tele2:s system ska ha skett i början av januari i år, vilket är tidigare än fallet med Telenor.

Återigen har drabbade kunder blivit kontaktade av säljbolag som vill värva kunder till Tre.

Totalt har omkring 2 800 Tele2-kunder fått sina uppgifter läckta. Operatören har även lämnat in en incidentanmälan till PTS.