Kollage med EU:s flagga och Telias loggaEu-kommissionen har godkänt Telias förvärv av Bonnier Broadcasting. Foto: symbiot och astudio/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Sommaren 2018 meddelade Telia att de hade för avsikt att köpa Bonnier Broadcasting. Nu, drygt ett år senare, har EU-kommissionen godkänt förvärvet, som kan slutföras i början på december.

Förra sommaren kom Telia med nyheten att de avsåg att förvärva Bonnier Broadcasting där bland annat TV4 och Cmore ingår. Genom ett förvärv skulle Telia bredda sitt produktutbud.

För att Telia skulle få genomföra förvärvet behövdes dock ett godkännande från EU-kommissionen. Det har man nu fått, och affären väntas bli färdig den 2 december.

Christian Luiga, tillförordnad vd på Telia, säger att det här är en milstolpe och att Telia nu blir en pionjär i Norden eftersom man skapar helhetslösningar för sina kunder.

Telia betalar över 9 miljarder kronor

Ett köp av Bonnier Broadcasting är inte helt kostnadsfritt. Prislappen landade på 9,2 miljarder kronor, men det finns en risk att den blir ännu högre än så. Förutom de 9,2 miljarder kronorna finns en tilläggsköpeskilling på ytterligare 1 miljard kronor. Bonnier Broadcastings vd, Casten Almqvist, tror att Telia kommer att få betala åtminstone delar av den kostnaden. Särskilt eftersom Bonnier Broadcasting haft en bra period bakom sig.

I dagsläget är det inte många andra europeiska tv-bolag som är mer lönsamma än TV4, som ingår i Bonnier Broadcasting.

Casten Almqvist blir ansvarig för det nya affärsområdet

Integrationen mellan Telia och Bonnier Broadcasting, med deras 1 200 anställda, inleds efter den 2 december. Bonnier Broadcasting kommer ingå i Telia Companys nya affärsområde. Casten Almqvist kommer ta över som ansvarig för det nya affärsområdet.

Kritik mot konkurrensläget på marknaden

Alla har inte varit positiva till Telias förvärv. Kritiker menar att det kommer hämma konkurrensen på marknaden. Telenor menar att förvärvet kan leda till inlåsningseffekter där utbudet uteblir, vilket leder till att priserna höjs. Det skriver Dagens Media.

Telenors Leif Björklund är kritisk till att EU-kommissionen inte lyssnat på operatören och andra instansers invändningar.