5g mobilmastTelenor och Ericsson bygger ut mobilnätet 5G

Mobilnät

Telenorkoncernen inleder ett samarbete med Ericsson för att kunna erbjuda 5G i både Sverige och Norge. Tillsammans med partners och kunder kommer pilotprojektet 5G implementeras i det kommersiella mobilnätet.

Nu inleder Telenorkoncernen ett till 5G-pilotprojekt i Norge och den här gången tillsammans med Ericsson. Piloten kommer inledas under andra halvan av 2019 och fortgå till 2020. I Kongsberg där Telenor sedan tidigare har en 5G-pilot, har invånarna fått testa 5G-nätet i vardagen.

5G-teknologin ska testas i det kommersiella mobilnätet

Man vill testa 5G-teknologin med kunder och leverantörer och experimentera hur de upplever och använder sig av 5G.

Enligt Ruza Sabanovic, executive vice president på Telenor Group Technology, är det viktigt för Telenor att testa 5G-tekniken tillsammans med deras leverantörer för att få nya kunskaper i hur företag och kunder kan dra nytta av tekniken. Telenor kommer tillsammans med Ericsson undersöka hur 5G-nätverket kan konstrueras för att utveckla och testa nya produkter och tjänster.

Utbyggnaden av 5G i Sverige startar i år

Efter att Telenor säkerställt frekvenser i 700MHz-bandet kommer utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät i Sverige starta under 2019.  Att bygga ut mobilnätet med 60 procent kommer att ge tusentals nya basstationer över hela Sverige. Utbyggnaden av 5G kommer påbörjas i storstäderna för att sedan fortsätta i de större vinter- och sommarorterna och genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.

Parallellt med utbyggnaden av 5G fortsätter bolaget att investera rejält i det befintliga 4G-nätet för att kunna erbjuda bättre kapacitet och högre hastighet. 

Enligt Andres Suazo, nätexpert på Telenor Sverige, är det här den största nätsatsningen sedan 4G-utbyggnaden. Genom utbyggnaden och förstärkningen av mobilnätet med 5G vill man digitalisera Sverige. Idag täcker Telenors mobilnät 99,9 procent av befolkningen, vilket även det nya 5G-nätet kommer att göra när det är klart. Vidare säger Andres Suazo att utbyggnadsplanen är både ambitiös och aggressiv och något som de är riktigt stolta över.