Telenors logga och en mobilmastTelenor har inlett ett samarbete med Nokia. Foto: SiljeAO och kriangphrom/Shutterstock.com

Mobilnät

Telenor inleder 5G-samarbete med Nokia och tillsammans ska man genomföra 5G-tester i Danmark. Mobiloperatören har bestämt sig för att Nokia ska få leverera molnlösningar i hela Skandinavien. Senare kommer 5G börja rullas ut i Sverige.

Senare i år väntas 5G börja rullas ut och de stora leverantörerna av 5G-nät är Huawei, Ericsson och Nokia. Och den sistnämnda har just nu inlett ett 5G-samarbete med Telenor där man ska utforska möjligheterna med 5G i Danmark.

Syftet med arbetet är bland annat att testa Nokias molnbaserade kommunikationslösningar i nätet. Telenor känner att man hittat en bra partner i Nokia och har därför bestämt sig för att bolaget ska få leverera molnlösningar i Sverige, Danmark och Norge.

Måste testa tekniken innan 5G-rullas ut

Telenors kunder efterfrågar ett säkert mobilnät med hög prestanda och för att kunna leverera det måste tekniken testas först. Den första 5G-utrullningen i Sverige väntas ske någon gång under 2019.

Bolagets Group Chief Technology Officer, Ruza Sabanovic, tycker det är viktigt att testa och utvärdera olika 5G lösningar tillsammans med leverantören Nokia och Telenor är glada över att kunna göra det runt om i Skandinavien.

Tusentals basstationer ska upp i Sverige

När 5G gör entré i Sverige kommer mobilnätet byggas ut med mer än 60 procent. Det kommer innebära flera tusen nya basstationer runt om i landet. Utrullningen av 5G kommer först att påbörjas i storstäderna och därefter på populära sommarorter och vinterorter.

Andres Suazo, som är nätexpert på Telenor tycker att det är glädjande att Telenor blivit en sådan pionjär inom 5G i just de skandinaviska länderna. 

Senare i år kommer även en detaljplan presenteras där det framgår hur utbyggnaden av 5G kommer fortgå för alla svenska kommuner och län. Telenors 5G-arbete kommer ske inom ramen för samarbetet med mobiloperatören Tele2.