Telekommast mot himlen.Telenor och Tele2 vill bygga ut 5G-nätet så snabbt det bara går. 90 procent av befolkningen vill de nå innan 2023 är slut. Foto: TPROduction/Shutterstock

Mobilnät

5G-nätet byggs ut så snabbt operatörerna förmår i Sverige i dag. Bland andra Tele2 och Telenor bygger nu aggressivt ut 5G-nätet, skriver Mobil.

Tele2 och Telenor kämpar på med att bygga ut 5G-nätet i Sverige. Flera svenska städer står näst på tur för framtidens mobilnät. Samtidigt moderniseras även 4G-nätet, för att möjliggöra en snabbare utveckling och högre hastigheter.

Meddelar att de ökar takten

Både Tele2 och Telenor använder sig av nätbolaget Net4Mobility. Och nu uppger de att de ökar takten med utbyggnationen av 5G-nätet. Anledningen är att de vill breda ut nätverket i fler delar av Sverige. De kommer därför att prioritera vissa städer för att få ut nätet.

Falun, Eskilstuna, Lund och Jönköping är några av de städer som är prioriterade utöver de största svenska städerna, såsom Stockholm, Malmö och Göteborg.

Totalt sett är det dock 37 orter som finns på den prioriterade listan och i flera av dem har utbyggnaden redan påbörjats.

– Med rätt förutsättningar kan stora delar av Sveriges befolkning se fram emot 5G-täckning redan i år, meddelar operatörerna.

90 procent ska nås inom två år

Telenor och Tele2 har en ambitiös plan för det framtida 5G-nätverket. De vill bygga ut så snabbt och så mycket att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G innan år 2023. Planen är att därefter ge resterande befolkning tillgång till 5G innan år 2024.

För att lyckas med sitt mål har Telenor och Tele2 bestämt sig för att också rusta upp och modernisera 4G-nätet som redan finns på plats. Det innebär att de kan nå många fler med högre hastigheter snabbare, även om det inte blir med 5G.

Enligt uppgifter från operatörerna själva handlar det om en ökning av hastigheten på mellan 200–300 procent i 4G-nätet.

I de stora städerna, såsom Stockholm och Malmö, har utbyggnaden redan kommit förhållandevis långt.