Kollage Sverigedemokraternas partiordförande Jimmy Åkesson och Telias byggnadSverigedemokraterna har ändrat inställning angående utförsäljningen av Telia. Foto: Michael715

Telekomnyheter

Sverigedemokraterna som tidigare varit negativa till att sälja ut delar av Telia har nu ändrat sig. Idag är SD positiva till en försäljning av den statliga telekomjätten, undantaget den delen som bedöms ha säkerhetspolitiska värden, rapporterar Breakit. Telia har på sistone gjort flera förvärv som stärkt bolagets position som en ledande aktör på telekommarknaden.

Sverigedemokraterna ändrar uppfattning om att sälja delar av telekombolaget Telia och ställer sig idag positiva till en försäljning med undantag för den basstruktur som har ett säkerhetspolitiskt värde. Den delen vill paritet behålla.

SD är rädda att Telia kan bli en för dominant medieaktör

Tidigare har Alliansen drivit på en försäljning utav delar av Telia medan de rödgröna har velat behålla kontrollen över bolaget. Eftersom Sverigedemokraterna nu har ändrat sig får Alliansen stöd i förslaget av en utförsäljning av telekombolaget.

Anledningen till att Sverigedemokraterna har ändrat sig i frågan gällande en försäljning av det statliga Telia är aviseringen av köpet av Bonnier Broadcasting.

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare i näringsutskottet Mattias Bäckström Johansson skulle staten bli en alldeles för dominant medieaktör. I och medieköpet av Bonnier Broadcasting har förutsättningarna ändrats för ägandet av Telia. Staten har redan idag en public service och den vill man inte ska bli för stor och en sån situation vill inte Sverigedemokraterna att man försätter sig i.

Gjort flera förvärv som stärker Telias position som en maktfaktor inom telekombranschen

Sedan tidigare har Telia även förvärvat det norska telekombolaget GET som bland annat tillhandahåller mobilabonnemang och smarta lösningar till hemmet. 

De flera förvärven som Telia har gjort har stärkt bolagets position som en maktfaktor inom branschen. Idag är Telia det största telekombolaget i Sverige och man erbjuder både internetlösningar, tv och telefoni. Inom telefoni äger bolaget dessutom lågprisvarumärket Halebop.

Christer Gardell ses om en potentiell köpare av Telia

37 procent av Telia ägs av staten. Vid en helförsäljning av Telias post i bolaget som idag är värd cirka 70 miljarder kronor skulle staten gå miste om cirka tre miljarder kronor i årliga utdelningar.

Riskkapitalisten Christer Gardell skulle kunna vara en potentiell köpare. Redan 2017 diskuterade han ett intåg i bolaget. För att bli största ägare krävs det endast sex miljarder kronor i aktier om staten väljer att kliva av.

Frågan kring en utförsäljning av Telia ska upp till omröstning i Riksdagen den 3 april 2019.