Finns det simkort med bara surf?

Ja, flera operatörer kan erbjuda simkort med bara surf. Det här alternativet kan passa dig som till exempel vill ha ett kontantkort eller abonnemang till ett mobilt bredband och bara är ute efter surfen.

Med ett mobilt bredband kan du enkelt surfa från flera olika enheter. Det vanligaste är kanske att använda sitt mobila bredband till datorn eller surfplattan, som till skillnad från mobiltelefonen inte används för att ringa samtal och skicka sms. 

Tänk på! Om du till exempel ska surfa på din surfplatta, kolla så att det finns plats för ett simkort och i så fall vilket simkort som passar just till den enheten. Annars kan du behöva en router eller ett modem. En router behövs även om du vill ansluta flera enheter.

Så hittar du det bästa simkortet med bara surf

För att hitta det bästa simkortet med bara surf måste du jämföra operatörernas erbjudanden. Ta gärna hjälp av tabellen högst upp på den här sidan. Men först måste du komma fram till om det är kontantkort eller ett abonnemang som är det mest prisvärda valet för dig i längden.

Abonnemang passar storsurfaren

Ett abonnemang med bara eller väldigt mycket surf passar till exempel dig som ofta surfar på nätet, tittar mycket på film och använder appar som drar mycket surf. När du tecknar abonnemang får du ofta möjlighet att välja mellan många olika surfmängder, vilket gör att du lättare kan hitta ett erbjudande som matchar just dina vanor.

Satsa på kontantkort om du ska surfa periodvis

Ett kontantkort med bara, eller i alla fall stor mängd surf, kan vara ett alternativ för dig som vet att du bara kommer att behöva vara uppkopplad mot nätet under vissa perioder. Med ett kontantkort får du själv styra över din surfmängd och laddar kortet när du faktiskt ska använda det.

Fyra saker att tänka på när du jämför simkort med bara surf

Oavsett om du bestämmer dig för att köpa kontantkort eller abonnemang finns det ett par saker som är extra viktiga att ha i åtanke när du sedan ska jämföra operatörernas erbjudanden på simkort med bara surf.

Tänk till exempel på

  • Operatörens täckning där du bor
  • Utbudet av olika surfnivåer
  • Bindnings- och uppsägningstider (om du väljer abonnemang)
  • Giltighetstider (om du väljer kontantkort)

Hur mycket surf behöver jag på mitt simkort?

Hur stor surfmängd du ska ha på ditt kontantkort eller abonnemang beror helt på dina surfvanor. För att få en uppfattning om vilket erbjudande som skulle passa dig och ditt surfande bäst är ett tips att se över din förbrukning den senaste månaden och basera ditt köp på det.

Kolla surfförbrukningen på Iphone och Android

Om du har en Iphone ser du din surfförbrukning genom att gå in på Inställningar och sedan Mobilnät. Har du en Android-mobil, exempelvis en Samsung, går du också till Inställningar men väljer sedan Dataanvändning. Där bör du hitta din förbrukning av mobildata under den aktuella perioden.

Så mycket surf drar vanliga appar

Tänk på att många av dina appar drar en hel del surf. Netflix drar cirka 1 GB per timme med normal kvalitet och 3 GB i HD-upplösning. Tittar du på YouTube i 108p räcker 1 GB för cirka 40 minuter.

Om du använder Facebook-appen en timme varje dag kommer cirka 2,5 GB surf dras varje månad. Instagram drar så mycket som 720 MB per timme, vilket på en månad blir 21 GB.

Finns det simkort med bara surf för mobiltelefonen?

Det finns simkort, som kontantkort eller abonnemang, med bara surf som går att använda till mobiltelefonen. Det är dock kanske inte den vanligaste lösningen eftersom det då ofta kostar extra för att ringa och skicka meddelande. Ett alternativ kan då vara att jämföra operatörernas utbud av kontantkort och abonnemang med väldigt mycket surf och fria samtal och sms.

Kan jag ringa om jag har ett simkort med bara surf?

Du kan i de flesta fall använda andra slags appar för att ringa och sms:a om du har ett simkort med bara surf, till exempel till din mobil, dator eller surfplatta. Nedan ser du exempel på appar som du kan använda för att ringa.

Ring till exempel via

  • Skype
  • Facebook Messenger
  • WhatsApp
  • Instagram

Kan jag köpa ett extra simkort med bara surf?

Många operatörer kan i dag erbjuda ett extra simkort eller ett datakort med enbart surf. Då kan fler personer i hushållet koppla upp sig och surfa, eller så kan du ha det extra simkortet till någon annan av dina enheter. Det extra simkortet delar surfmängd med ditt huvudabonnemang.

Tänk på! Att ha flera extra simkort innebär alltså inte att din prisplan förändras, så det kan vara en bra idé att du ser över din surfmängd på huvudabonnemanget innan du köper ett extra simkort.

Några operatörer, till exempel Telia och Tele2, erbjuder möjligheten att manuellt fördela surfen mellan de olika simkorten vilket gör att du själv får full kontroll över förbrukningen. Du kan ofta även få välja om det extra simkortet ska ha ett eget nummer eller om det ska dela nummer med huvudabonnemanget. Det senare är i de flesta fall ett billigare alternativ.

Finns det simkort med bara surf i 4G?

Alla operatörer har i dag simkort som stödjer både 3G och 4G, och vissa har även simkort som stödjer uppkoppling till 2G/GSM. Men både 2G- och 3G-näten är på väg att stängas ner, så snart blir 4G det primära nätet både för samtal och surf. Men det finns många fördelar med 4G, och här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med 4G

  • Snabbare överföringshastigheter
  • Bättre täckning än 3G
  • Har täckning i princip i och runt alla större svenska städer

 Allt fler operatörer har nu även lanserat abonnemang med stöd för 5G och då får du ju så klart ett 5G-simkort.

Behöver jag ett telefonnummer till ett simkort med bara surf?

Ja, ett simkort behöver alltid ha ett unikt nummer kopplat till sig. Så även om simkortet till exempel ska sitta i en dator eller surfplatta, som inte används just för samtal och sms behöver simkortet i de allra flesta fall ett eget nummer. Undantaget är ett extra simkort som kan dela telefonnummer med huvudabonnemanget.

Kan jag använda ett simkort med bara surf utomlands?

Det kan skilja sig något mellan operatörerna när det gäller roaming utanför Sveriges gränser, men i många fall går det att både surfa och ringa som vanligt inom EU/EES. Tänk på att det även är skillnad mellan roaming-avtalen för abonnemang och roaming-avtalen för kontantkort – bland annat eftersom kontantkort inte finns i alla länder.

Så innan du reser bör du noggrant kolla upp både vad som gäller i det land du ska besöka och din operatörs villkor för surf utomlands.