Vad är 5G-simkort?

Med ett simkort som har stöd för 5G kan du helt enkelt koppla upp dig mot det relativt nya 5G-nätet. I dagsläget håller operatörerna fortfarande på att bygga ut 5G över landet, vilket innebär att täckningen och hastigheterna vareriar rätt rejält beroende på var du bor. Men när 5G är etablerat på ”riktigt” ska nätet kunna erbjuda höga upp- och nedladdningshastigheter, större kapacitet och betydligt kortare svarstider än föregående nätgenerationer.

Men för att du ska kunna koppla upp dig mot 5G-nätet måste du förutom ett 5G-simkort även ha en mobiltelefon, dator eller surfplatta med stöd för 5G.

Jämför operatörernas 5G-simkort

När du jämför operatörernas erbjudanden på simkort med 5G ska du först bestämma dig för om du vill ha kontantkort eller abonnemang. Det framgår inte alltid jättetydligt om 5G ingår både i abonnemangen och kontantkorten, så om du är osäker på om operatören erbjuder 5G oavsett vilket alternativ du väljer kan du alltid höra av dig till supporten och fråga.

När det är dags att börja kolla vilka 5G-alternativ som finns på marknaden finns det ett par faktorer du bör ha i åtanke. Dem går vi igenom lite närmre här nedanför.

1. Välj operatören med bäst täckning där du bor

Inget är väl så frustrerande som störningar och dålig uppkoppling, så du bör alltid jämföra operatörernas täckning i mobilnätet där du bor. Eftersom 5G är så pass nytt är det kanske i detta fall ännu viktigare att försäkra sig om att 5G-nätet faktiskt har etablerats i din stad och att du har tillgång till de ”riktiga” 5G-hastigheterna.

2. Köp surf som matchar din förbrukning

Du ska alltid basera ditt köp av surf  på dina egna vanor och behov. Jämför operatörernas utbud av olika surfnivåer och välj det som matchar bäst. Köp inte för lite, men inte heller för mycket bara ”för säkerhets skull”. Det blir bara dyrt i längden.

3. Jämför priserna sist av allt

Undvik jakten på marknadens billigaste 5G-abonnemang eller kontantkort, och tänk i stället på hur prisvärt erbjudandet är. Många har siktet inställt på att betala så lite som möjligt, men riskerar då att teckna ett avtal som inte motsvarar övriga önskemål och behov.

Vad är skillnaden mellan 2G, 3G, 4G och 5G?

I dag använder de flesta operatörer alla fyra kommunikationstekniker, 2G/GSM, 3G, 4G och nu även 5G, för att kunna erbjuda en så omfattande och stabil uppkoppling som möjligt. Den största skillnaden mellan nätverken är hastigheterna, vilket innebär att de har olika användningsområden och fyller olika syften. 

Läs mer om de olika nätverken här nedanför!

2G/GSM är grunden till all mobiltelefoni

2G/GSM-nätet används främst för samtal och sms, men även för Machine to Machine-kommunikation som inte kräver några större surfmängder. M2M-kommunikation innefattar till exempel larm, övervakningskameror och betalterminaler. 

3G introducerade smartphone-tekniken

När 3G lanserades blev det till exempel möjligt att surfa på nätet och ladda ner video och bilder. Men eftersom hastigheterna är betydligt lägre än 4G och 5G har operatörerna beslutat att lägga ner sina 3G-nät.

4G-nätet får högre kapacitet och kompletteras av 5G

Hastigheterna i 4G-nätet är cirka 500 gånger högre än hastigheterna i 3G och ger en betydligt mer stabil uppkoppling än 3G. Många operatörer passar nu på att öka kapaciteten i 4G-näten parallellt med utbyggnaden av 5G.

Operatörerna storsatsar på 5G

Det finns stora satsningar på 5G-utbyggnaden i Sverige och operatörerna räknar med att tekniken ska vara tillgänglig över hela Sverige inom de närmsta åren. De ”riktiga” 5G-hastigheterna är ungefär 35 gånger högre än hastigheterna i 4G. Svarstiderna i 5G-nätet är dessutom betydligt kortare.

Vilka operatörer erbjuder simkort med stöd för 5G?

I dag erbjuder de allra flesta svenska operatörer abonnemang med 5G. Det är av någon anledning inte lika vanligt när det gäller kontantkort. Du ser vilka operatörer som erbjuder 5G-simkort i tabellen högst upp sidan.

Värt att nämna är att det inte är säkert att 5G ingår i exakt alla operatörens abonnemang. I vissa fall är det bara de största abonnemangen som stödjer tekniken, men det bör i så fall framgå tydligt av informationen på operatörens hemsida.

Vilka mobiltelefoner har stöd för 5G-simkort?

För att du ska kunna ta del av 5G-nätets alla fördelar måste du förutom ett 5G-simkort även ha en mobiltelefon som har stöd för 5G-nätverket. Många nyare mobilmodeller kommer med 5G-stöd, men det är alltid en god idé att dubbelkolla om du är osäker på vad som gäller just för din enhet. Det ska stå i produktbeskrivningen, annars kan du alltid fråga operatören eller besöka tillverkarens hemsida.

Iphones med stöd för 5G är till exempel

Samsung-mobiler med stöd för 5G är till exempel

Xiaomi-mobiler med stöd för 5G

Även tillverkare som Sony och Motorola har några 5G-mobiler i sitt sortiment. Två exempel är Sony Xperia 5 II 5G och Motorolas Moto G 5G Plus.

Finns det 5G-routrar med simkort?

Det är fortfarande vanligast att routrarna har stöd för 3G/4G (vissa även 2G/3G/4G), men det börjar även komma ut fler och fler 5G-routrar på marknaden. I dagsläget verkar ingen av operatörerna erbjuda 5G-routrar med plats för simkort, men du kan kolla runt bland olika tillverkare och återförsäljare som Elgiganten, NetOnNet, Webhallen och Dustin.

Ett exempel är Huaweis H122-373 CPE Pro 2 5G-router, som även har stöd för 4G/LTE.

Tänk på! Routern måste ha stöd för de frekvenser som operatören använder för att hastigheterna ska motsvara specifikationerna. Vissa routrar kan vara låsta och operatörsberoende, så kolla upp vad som gäller innan du gör ditt köp.

Just i den här 5G-routern passar nano-simkort, men eftersom det kan variera mellan olika enheter och tillverkare är det alltid bra att dubbelkolla med återförsäljaren vad som gäller.

Vanliga frågor om 5G-simkort

Behöver jag något mer än ett 5G-simkort för att koppla upp mig på 5G-nätet?

Ja, förutom ett 5G-simkort, med abonnemang hos en operatör som har ett 5G-nätverk, måste även din enhet (till exempel mobiltelefonen) ha stöd för 5G.

Erbjuder alla operatörer 5G-simkort?

Nej alla operatörer erbjuder inte 5G, men de allra flesta. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka de är.

Fungerar 5G-simkort i alla mobiltelefoner?

Du kan använda 5G-simkort i de allra flesta mobiltelefoner, men däremot måste du ha en mobiltelefon med 5G-stöd för att kunna koppla upp dig mot 5G-nätet och få tillgång till riktigt höga hastigheter.

Var kan jag köpa en 5G-router med simkort?

Om du är på jakt efter en 5G-router med simkortsplats verkar det vara hos återförsäljare som Elgiganten, NetOnNet och WebHallen du ska leta. Tänk dock på att 5G-routern måste vara kompatibel med din operatör och de frekvenser operatören använder.