Trasiga mobiltelefoner ligger på hög i väntan på återvinning.Sex av tio har aldrig pantat sin mobil. Telia tror dock att vi är inne i ett skifte och att fler och fler kommer inse fördelarna med att panta mobilen. Foto: Parilov/Shutterstock.com

Rapporter

Telia har gjort en undersökning om hur bra svenskarna är på att städa, laga och panta sin mobil. Hälften av deltagarna uppgav att de rensar telefonen regelbundet. Dessutom köper de flesta hellre än ny telefon än att laga en trasig och få av deltagarna pantar sin mobil. Att panta mobilen var mycket vanligare bland de yngre deltagarna i undersökningen.

Att tillverka nya mobiltelefoner kräver mycket resurser. Därför är det förstås bra om man tar hand om sin mobil så att den håller länge. Och när det väl är dags att köpa ny är det bäst om man pantar telefonen så att delarna kan återvinnas.

Men svenskarna är inte superbra på att göra detta, enligt en undersökning från Telia.

Att rensa telefonen kan förlänga livslängden

Om man underhåller sin mobil kan man använda den längre. Ett exempel på en sådan åtgärd är att man kan rensa telefonen. Men bara hälften av deltagarna i Telias undersökning uppger att de rensar mobilen regelbundet. Fyra av tio av de som sällan eller aldrig gör det ser ingen anledning. Men sju av tio skulle rensa telefonen oftare om de visste att livstiden förlängs.

Endast hälften skulle lämna in mobilen på lagning

Av undersökningens deltagare är det 57 procent som säger att de skulle lämna in telefonen på lagning om den gick sönder. Av de som inte vill lämna in telefonen säger 51 procent att det är för dyrt, och 36 procent köper hellre en ny telefon.

Sex av tio har aldrig pantat mobilen

Unga är de som är bäst på att panta sina telefoner, både nu och de senaste tio åren. Av personer upp till 35 år är det 20 procent som har pantat mobilen. Det är 10 gånger mer än personer som är 55 år och äldre.

65 procent av deltagarna säger att de skulle vara mer benägna att panta om de får ekonomisk ersättning.