Cylinderformad vit 5G-router från TreKonsumenterna som testar Tres nya nät får en gratis 5G-router och gratis abonnemang. Foto: Press/Tre

Mobilnät

Tre har invigt Sveriges första publika 5G-nät söder om Stockholm. Vill du vara en av de första att testa det nya 5G-nätet kan du ta kontakt med Tre som söker efter 100 konsumenter att tillsammans med Tre utforska 5G-nätet kring Globen och Enskede. 

100 konsumenter som bor i området Enskede och Globen söder om Stockholm erbjuds att tillsammans med Tre testa och utforska det första publika 5G-nätet. De konsumenter som kommer att få testa 5G-nätet kommer att få en 5G-router helt kostnadsfritt.

Tre vill testa offentligt 5G-nät redan nu

Det har tagit lång tid att rulla ut 5G i Sverige, och Tre Sveriges vd Haval van Drumpt tycker att det har gått alldeles för långsamt. På Tre vill man inte inte vänta längre på att det nya 5G-nätet har lanserats fullt ut. De vill komma igång redan nu och tillsammans med konsumenterna lära sig mer om 5G-nätets teknik och vilka möjligheter det nya nätet ger.

I Sverige har det sedan tidigare anlagts flera testnät, men de har inte varit publika. Tres 5G-nät är det första som är publikt och kan testas av vanliga konsumenter. När Tre i höstas testade nätet nådde man hastigheter upp till 500–700 Mb/s.

Med tanke på den begränsade mängd spektrum som användes är det ändå goda nivåer. Både hastigheten och täckningen kommer att bli ännu bättre när man får tillgång till spektrum i andra frekvensband.

Vill använda sig av testpersonernas erfarenheter för att maxa upplevelsen

Enligt Tres tekniska chef, Per Stigenberg, är det bara på grund av tillgången på frekvenser i höga frekvensband och att man har tillgång till 5G-utrustning som är utvecklad till dessa frekvenser som gör att vi kan koppla upp oss till ett offentligt 5G-nät.

När man får tillgång till fler spektrum är ambitionen att använda sig av konsumenternas och Tres erfarenheter som man har fått när man testat nätet för att kunna leverera en ännu bättre 5G-upplevelse. 

Testpersonerna får gratis 5G-router och abonnemang

De konsumenter som erbjuds att testa 5G-nätet kommer få en 5G-router installerad och ett abonnemang helt kostnadsfritt. Dessutom kommer testpersonerna att bli inbjudna till evenemang där de får testa allt ifrån cloud gaming till streaming i 8K, 5G-telefoner och annat som kommer att bli möjligt med 5G.