Andres SuazoTelenor har lanserat sitt 5G-nät i Stockholm och planerar närmast att rulla ut nätet även i Göteborg och Malmö. Telenor Sveriges chef för mobilnät

Mobilnät

Den här veckan har Telenor aktiverat sitt 5G-nät i Stockholm, vilket gör det möjligt för Telenors kunder att surfa på hastigheter upp till 1 Gbit per sekund. Nätet sträcker sig från Skanstull till Roslagstull och täcker stora delar av Stockholms innerstad.

Telenor har under veckan aktiverat sitt 5G-nät i centrala Stockholm. Nätet sträcker sig från Roslagstull i norr till Skanstull i söder och från Kungsholmen till Djurgården. Det här är början för Telenor på den omfattande utbyggnaden av 5G i Sverige. 

Surfa i hastigheter upp till 1 Gbit per sekund i Stockholm

Alla Telenors kunder som har en mobiltelefon med stöd för 5G och ett av Telenors abonnemang med 30 GB, 75 GB eller obegränsad 5G-surf kan från och med denna vecka surfa på Telenors 5G-nät i Stockholms innerstad. Det innebär att det går att surfa i hastigheter upp till 1 Gbit.

Telenor Sveriges chef för mobilnät Andres Suazo säger i ett pressmeddelande att de är glada över att kunna infria sitt löfte om att lansera 5G med hastigheter på 1 Gbit per sekund och att Telenor i de centrala delarna av Stockholm kan garantera minst 50 procents täckning.

Minst 50 procents täckning

När Telenor fortsätter sin utbyggnad av 5G i resten av landet kommer även övriga att garanteras minst 50 procents täckning, något som Telenor för tillfället är ensamma om på marknaden.

Telenor fortsätter nu utrullningen av sitt 5G-nät. Till en början kommer Telenor att fokusera utbyggnaden av 5G-nätet på Stockholm, Göteborg och Malmö som har störst kapacitetsbehov.

Till sommaren kommer även Göteborg och Malmö att kunna ta del av Telenors högkvalitativa 5G-nät med 5G-hastigheter och fullgod täckning i merparten av städernas centrala delar. 

Utbyggnaden fortsätter i mindre städer och därefter resten av landet

Näst på tur i Telenors planerade utrullning av 5G-nätet står städer som har mer än 50 000 invånare och populära sommar- och vinterorter. Därefter fortsätter utrullningen av 5G-nätet i resten av landet. 

Just nu genomför Telenor den största moderniseringen och utbyggnaden av nätet som någonsin har gjorts. Man kommer att bygga ut mobilnätet som kommer att utökas med över tre tusen basstationer och de befintliga basstationerna kommer att uppgraderas till senaste 5G-tekniken. 

Telenor räknar med att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G när nätutbyggnaden är klar 2023.