händer som håller i en mobiltelefon med suddiga ljus i bakgrundenTele2 lanserar ny rapporteringstjänst för att motverka bluff-sms. Foto: PK Studio/Shutterstock.com

Nya tjänster

Bluff-sms:en har under den senaste tiden växt till en irriterande och förvirrande vardagsföreteelse för allt fler mobilägare. Försök till bedrägeri via sms, mejl och samtal är i dag en internationell form av kriminalitet. För att motverka bedrägerier via sms, så kallad ”smishing”, har operatören Tele2 lanserat en ny rapporteringstjänst. 

Rapporteringstjänsten ska motverka ”smishing”

Det var under torsdagen som Tele2 och Comviq i varsitt nyhetsbrev gick ut med att de nu lanserar en ny rapporteringstjänst som ska jobba för att motverka ”smishing”.

Bedrägerierna utförs oftast via mejl, samtal eller sms och ses i dag som en kriminell handling av internationell klass. Tele2 vill därför göra det möjligt för kunderna att rapportera eventuella bluff-sms direkt till dem. Initiativet är en del av Tele2:s kontinuerliga arbete för att skydda sina kunder. 

”Smishing” är en ny form av nätfiske

I dag är allt fler medvetna om riskerna som kommer med att klicka på en länk i ett mejl med tvivelaktigt innehåll och avsändare. Detsamma gäller försiktigheten med att lämna ut personlig information den vägen. Dessvärre är försiktigheten inte lika slående när det kommer till vårt användande av mobilen. 

Enligt uppgifter från Internetstiftelsens rapport Svenskarna och Internet 2019 äger 92 procent av den svenska befolkningen en mobiltelefon. Mobiltelefonen har alltså kommit att bli en av våra populäraste kommunikationsvägar samtidigt som det har öppnat upp en betydande marknad för de bedragare som vill komma åt våra personliga uppgifter och pengar.

Smishing kommer från orden sms och phishing och är en form av nätfiske där bedragare vill komma åt dina personliga uppgifter och pengar genom falska sms. Sms:en ser ofta ut att komma från en myndighet, bank eller ett företag och kan innehålla budskap om att det är fel på tjänsten. I vissa fall kan du också uppmanas att göra en återbetalning eller verifiera dina personuppgifter. 

Så går det till

Som Tele2-kund rapporterar du ett eller flera misstänkta bluff-sms till kortnumret 777. Det kan du göra på två sätt:

  • Vidarebefordra det misstänkta bluff-smset till kortnumret 777.
  • Kopiera in texten i ett nytt meddelande och skicka det som ett nytt sms till 777.