En telefonmast mot bakgrund av himmel.Tele2 har nyligen vunnit två frekvensband à 10 MHz i en spektrumauktion i Lettland. Nu hoppas de kunna rulla ut 5G så snart som möjligt. Foto: getcloser/Shutterstock

Operatörsnyheter

Operatören Tele2 kommer att utveckla både sitt 4G-nät och 5G-nät i Lettland. Nu har de nämligen vunnit två frekvensband i den första delen av Lettlands spektrumauktion, skriver Tele2 i ett pressmeddelande.

Operatören Tele2 har vunnit vad de själva menar är ett avgörande spektrum i Lettland. Det handlar om frekvensbandet 10 MHz, som kommer möjliggöra för Tele2 att utveckla 4G-nätet och 5G-nätet i Lettland.

Dags att uppgradera näten i Lettland

Tele2 har länge planerat en bredare utveckling av näten i Baltikum, Lettland är bara första steget. Ambitionen är att inte bara rulla ut 5G utan att dessutom uppgradera redan befintliga 4G-nät. Uppgraderingen av 4G-näten kommer att vara av stor betydelse. Bland annat hoppas operatören på att kunna utveckla näten så pass mycket att hastigheterna för 4G ökar betydligt. Dessutom vill Tele2 se till att täckningen blir bättre i samtliga baltiska länder.

– Nu när vi har säkrat spektrum i Lettland kommer vi att börja uppgradera vårt mobilnät där. Våra 5G-nät kommer att medföra ökade hastigheter, bättre täckning och snabbare svarstider för både konsumenter och företag framöver. Vi skapar nästa generations infrastruktur med framtidssäker kapacitet, säger CEO Baltics på Tele2, Petra Masiulis.

Tidigare har Tele2 köpt 3,5 GHz-bandet, vilket säkerställer att de skulle kunna börja utveckla 5G i Lettland under 2022. Men nu har Tele2 dessutom vunnit en del i Lettlands spektrumauktion på 700 MHz. Det handlar om två frekvensband som Tele2 nu förvärvat: 703–713 MHz och 758–768 MHz. Banden träder i kraft den 1 februari 2022.

Ett gammalt samarbete faller

Samtidigt kommer utvecklingen av 5G på de nya frekvensbanden att ske fristående för Tele2, någonting som blir första gången. Tidigare har de nämligen haft ett nära samarbete med Bite. Det har bland annat handlat om nätdelning mellan operatörerna. Men nu faller alltså partnerskapet.

Anledningen är att Bite och Tele2 inte kunnat få mer än regulatoriskt godkännande för sitt samarbete i Lettland och Litauen. Därför har bolagen nu valt att avsluta samarbetet. Tele2 ser ändå optimistiskt på 2022 och hoppas på en snabb utveckling.