Skärmtiden har seglat upp som ett av barnfamiljers vanligaste samtalsämnen. Foto: ESB Professional/Shutterstock.com
Tiden framför en skärm ökar bland såväl barn som vuxna. En undersökning som Telenor har låtit genomföra visar att skärmtiden är ett av de vanligaste samtalsämnena bland barnfamiljer. Föräldrar som själva delar det digitala intresset är mest positiva till barnens skärmtid.
Vår sociala samvaro sker i allt högre grad över nätet. Redan från tidig ålder introduceras barn till skärmarna. En undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av mobiloperatören Telenor visar att skärmtiden är ett av de viktigaste samtalsämnena i barnfamiljer. Det är ett samtalsämne som anses vara viktigare än exempelvis döden, men ligger strax efter mobbning, alkohol och droger.
Katarina Hamnholm arbetar som trendanalytiker på Telenor. Hon menar att undersökningen visar att barnen växer upp i en digital värld och att samtalen om skärmtid är viktiga. Hon tror att dessa samtal kan rusta barnen för det framtida livet online.
Många föräldrar sätter upp regler
Den ökade skärmtiden hos barnen oroar många föräldrar, som väljer att sätta upp skärmregler. Totalt har 55 procent av alla föräldrar någon regel, och den allra vanligaste gäller maximal skärmtid. I många familjer leder reglerna till konflikter. Fler än hälften har åtminstone en konflikt i månaden på grund av skärmreglerna.
Det är samtidigt många föräldrar som inser att det är oundvikligt att begränsa skärmtiden. Skärmarna har öppnat en dörr till kunskap, gemenskap och vänner.
De som delar intresset är mest positiva till skärmtiden
Undersökningen som Telenor har låtit genomföra visar att det framförallt är föräldrar som själva har ett digitalt intresse som är positiva till barnens tid framför skärmen. De ser fördelar med att spendera tid framför en dator, surfplatta eller telefon.
En dryg tredjedel av alla föräldrar delar dessutom ett digitalt intresse med sina barn. Förvånande nog är ett gemensamt intresse minst vanligt i familjer med unga föräldrar. De är sämst på att hitta gemensamma intressen oavsett hur gamla barnen är.