Mängden vanliga telefonsamtal har ökat den senaste tiden. Det visar på att många verkar ha svårt att anpassa sig till att jobba hemifrån. Foto: Flamingo Images/Shutterstock.com

Rapporter

Coronaviruset har förändrat det svenska arbetslivet på kort tid. Många svenska företag, framförallt i Stockholm, låter sina anställda jobba hemifrån. Som en oväntad följd ökar även de traditionella telefonsamtalen, något som ComputerSweden var först att rapportera om. 

Att tjänster för digitala konferenssamtal, eller digitala tjänster överlag, gör sig en rejäl hacka i dessa tider är ingen överraskning. Troligtvis har nämligen aldrig så många svenskar jobbat hemifrån som nu. 

Något som visar på att de svenska arbetarna inte alltid är så digitala som man kan tro är dock mängden vanliga röstsamtal. Tele2 uppger att både samtalslängden och antalet samtal har ökat markant för deras företagskunder den senaste tiden. 

Allt fler svenskar jobbar hemifrån 

Kanske är du en av alla de som sitter hemma just nu. Hur som helst är det helt klart många svenskar som gör just det, sitter hemma. Närmast en majoritet av de stora företagen låter sina anställda jobba hemifrån för att minska smittspridningen. 

För de allra flesta går det även nästan obemärkt förbi. Många företag är så digitala att videokonferenser och arbete på distans går på rutin redan sedan innan coronaviruset.

Det som talar emot att de svenska företagen verkligen är så digitala är dock deras samtalshistorik. Det gäller åtminstone om man ser till Tele2:s företagskunder. 

Stor ökning i samtal efter att fler jobbar hemifrån 

Alla som jobbar hemifrån verkar inte ha det fullt lika lätt att sköta arbetet som vanligt. Fredrik Stenberg, affärsområdeschef på Tele2, uppger exempelvis att andelen samtal från företagsabonnemangen har ökat med 15 procent. Även längden på samtalen har ökat med 35 procent. 

Förändringen beror troligtvis på att fler jobbar hemifrån, vilket visar att alla svenskar uppenbarligen inte har anammat det digitala arbetssättet helt ännu. Om telefontrafiken fortsätter att öka i likhet med internetanvändningen återstår att se. Som det ser ut i dagsläget riskerar både mobilnät och fibernät att belastas hårt när allt fler håller sig hemma.