Framsidan på centralstationen i GöteborgAntalet människor som rör sig i kollektivtrafiken har avstannat och ligger på samma nivåer som veckan innan med undantag för Göteborg. Antalet människor i kollektivtrafiken minskade med 20 procent under förra veckan. Foto: Paul2015/Shutterstock.com

Rapporter

Den ökning som vi såg i början av året när antalet resenärer i morgontrafiken ökade har avstannat. Det visar Tre:s Jobbindikator som mäter nätverksdata för mobiltrafik kring centralstationerna.

De senaste veckornas ökning i kollektivtrafikens morgonrusch har avstannat. I början av året ökade antalet resenärer i morgonrusningen och var uppe på samma nivåer som efter sommaren när skolan startade och fler återgick till sina arbetsplatser. Något vi rapporterat om tidigare.

Resandet i kollektivtrafiken i Stockholm och Malmö har avstannat

Nu ser det alltså ut som att antalet resenärer i morgontrafiken har avstannat i både Stockholm och Malmö och ligger på samma nivå som under förra veckan. Ett undantag är Göteborg, där antalet resenärer i kollektivtrafikens morgonrusch minskade med 20 procent, vilket mest troligt beror på deras sportlov. 

I Stockholm och Göteborg ligger antalet människor i rörelse i morgonruschen på cirka 30 procent av hur en normalvecka såg ut i kollektivtrafikens morgonrusch innan coronapandemin.

I Malmö ligger motsvarande siffra på cirka 40 procent. Uppgifterna baseras på nätverksdata som är anonymiserad och som visar trängseln i kollektivtrafiken varje vecka i ett interaktivt verktyg som kallas för Jobbindikatorn. 

Sportlovet kan leda till minskat resande i kollektivtrafiken

Enligt Tre:s jobbindikator som mäter antalet resenärer i kollektivtrafiken mellan klockan 08.00 och 09.00 har morgontrafiken avstannat. I Stockholm har antalet resenärer under de senaste tre veckorna legat på cirka 34 procent. Under vecka 9 har Stockholmarna sportlov och det är möjligt att antalet resenärer kommer att minska precis som i Göteborg. 

I Malmö har antalet resenärer i morgonruschen legat konstant på 42 procent av en normalvecka de senaste två veckorna. Malmö har sportlov denna vecka, vecka 8, och det är möjligt att resandet under morgonruschen kommer att minska.

Tre:s kommunikationsdirektör följer kommande veckor med spänning

Tre Sveriges kommunikationsdirektör, Mårten Lundberg, säger i ett pressmeddelande att både Malmö och Stockholm ligger på samma nivåer som under början av december. Han tycker att det ska bli intressant att se hur sportlovet kommer att påverka de kommande veckorna i övriga delar av landet. Jobbindikatorn visar en tydlig minskning i Göteborg under vecka 7 som är göteborgarnas sportlovsvecka.