17 procent av landets befolkning kan tänka sig att lämna in sin gamla mobil för att tjäna lite extra pengar. Det är dock bara 5 procent som faktiskt har gjort det under det senaste året, enligt en ny undersökning från Halebop. Foto: BT Image/Shuterstock.com
UndersökningarEn ny undersökning från Halebop visar att gamla telefoner toppar listan över vilka ägodelar svenskarna hade kunnat göra sig av med för att få in lite extra pengar. Men i samma undersökning framgår det att det är ytterst få som faktiskt har utnyttjat möjligheten att byta in sin gamla lur i utbyte mot ersättning eller rabatt under det senaste året.
Det rådande ekonomiska läget har tvingat många av landets hushåll att se över sina utgifter extra noggrant och även sälja prylar som inte längre används. Gamla mobiltelefoner ligger med 17 procent högst upp på listan över vilka prylar svenskarna kan tänka sig att göra sig av med för att få ett tillskott på kontot, enligt en undersökning från Verian Group initierad av Halebop.
Trots detta är det bara fem procent som faktiskt har tagit chansen att lämna in sin gamla mobil för att få ersättning eller erbjudas en förmånlig deal under det senaste året.
Kan spara hundratals kronor på att byta in gamla lurar
Enligt Emma Craig, Head of Halebop, kan många hushåll ofta spara hundratals kronor på att byta in sina gamla mobiler. Hon menar att det är en win-win-situation både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv, och att fler behöver bli medvetna om det.
Att 17 procent av svenskarna säger sig kunna göra sig av med mobilen i ett tuffare ekonomiskt läge tycker hon ändå känns lovande. Hon tillägger dock att telekombranschen i stort behöver bli bättre på att påminna kunderna om hur enkelt det är att dumpa luren och att det dessutom finns pengar att tjäna.
Ölänningar, gotlänningar och smålänningar mest benägna att lämna in mobilen
Undersökningen visar även att det finns regionala skillnader gällande vilka prylar man skulle göra sig av med i syfte att tjäna lite extra pengar eller få rabatt. Benägenheten att lämna in mobilen är som störst i Småland och på Öland och Gotland, där fler än var fjärde person (26 procent) uppger att mobilen skulle ryka först.
Läs mer om undersökningen i Halebops pressmeddelande.