Illustration hand med ett finger som pekar på en 5G-symbol.Även om intresset för 5G ökar är det många som inte vet vad 5G innebär. Hela 68 procent av den svenska befolkningen har låg eller ingen kännedom om 5G. Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock.com

Mobilnät

Allt fler intresserar sig för 5G. Sex procent uppger att de har skaffat 5G och var tredje säger att de funderar på att skaffa en mobil med stöd för 5G när det är dags att skaffa ny telefon. Men majoriteten av den svenska befolkningen säger att de har låg eller ingen kännedom alls om 5G, skriver Tre i ett pressmeddelande.

Svenskarnas inställning kring 5G har inte förändrats nämnvärt. Kännedomen om 5G är fortfarande låg eller ingen alls. En undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Tre visar att hela 68 procent av den svenska befolkningen har låg eller ingen kännedom om vad skillnaden är mellan 4G och 5G. Cirka 30 procent av de tillfrågade uppger ändå att de har bra koll på skillnaden mellan 5G och 4G.

En tredjedel funderar på att skaffa 5G-mobil

Sex procent av de tillfrågade säger att de redan har skaffat 5G, jämfört med sommaren 2020 då det bara var en procent. Nästan 30 procent av de tillfrågade säger att de funderar på att skaffa en mobil med stöd för 5G nästa gång de köper ny telefon. 

Majoriteten tror att det kommer att dröja innan större delen av den svenska befolkningen börjar använda 5G. För nio månader sedan trodde majoriteten att genombrottet för 5G skulle ske någon gång under 2022 eller 2023. När frågan ställdes nu, nio månader senare, svarade majoriteten att det tror att 5G kommer slå igenom någon gång under 2023 eller 2024.

Kommer dröja innan 5G slår igenom

Enligt Tre Sveriges vd, Haval van Drumpt, är vi i en liknande situation som när 4G lanserades. Många hade svårt att se vad 4G kunde innebära. Operatörernas uppgift är att visa vilka förändringar 5G kommer att medföra. Under 2021 kommer Tre att fortsätta utbyggnaden av 5G i flera av landets storstäder.

Men det kommer att dröja innan 5G slår igenom brett i hela landet. Enligt Haval van Drumpt handlar det om utbyggnaden av nätet och att det finns fler mobiler i ett attraktivt prissegment.