Telecommast med 5G och 4G.I höst kommer Telia att lansera sitt 5G-nät i Göteborg. Moderniseringen av utrustningen innebär också att 4G i området når högre hastigheter. Foto: Suwin/Shutterstock

Mobilnät

Under hösten lanserar Telia sitt nya 5G-nät på Lindholmen i Göteborg. Här kommer man att testa nya tekniker och lösningar baserade på nätet, innan de rullar ut i större skala, berättar Telia i ett pressmeddelande.

– En säker och pålitlig digital infrastruktur är en förutsättning för framtidens hållbara mobilitetstjänster, det menar Telias tekniska chef, Staffan Åkesson, när han talar om lanseringen av det stora 5G-nätet på Lindholmen.

5G kommer till Göteborgs fordonsindustri

I höst förväntas 5G-nätet på Lindholmen lanseras, en viktig plats för det expanderande Göteborg – och inte minst för stadens fordonsindustri. Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, framhåller vikten av att testa nya tekniker på ett tryggt sätt och här är Lindholmen en perfekt plats.

Tanken är att nya 5G-lösningar och tekniker först testas på Lindholmen innan de blir tillgängliga för större områden.

– Det nya 5G-nätet vi lanserar under hösten blir som en stor innovationsplattform för hela det ekosystem av företag, universitet och offentlig sektor som verkar på Lindholmen, säger Staffan Åkesson.

Snabbare, bättre och högre kapacitet en förutsättning

Frekvensbandet som Telias 5G-nät kommer att bygga på är 3,5 GHz. Användarna kommer därmed att få högre datakapacitet, bättre hastigheter och kortare svarstider. Med den bättre uppkopplingen kommer nya tekniker, såsom autonoma fordon, kunna testas och utvecklas.

Och Lindholmen är bara början. Telia räknar med att expandera aggressivt och hoppas kunna presentera ett 5G-nät som omfattar mer än 90 procent av Sveriges befolkning redan år 2023. Två år senare, år 2025, vill Telia se att utbyggnaden av 5G-nätet är klart.

Fördubblad 4G-kapacitet

Men det är inte bara 5G-nätet som rullar ut i Göteborg. Telia bekräftar också att 4G-nätet kommer att dra fördel av den nya energisnåla tekniken som kommer med 5G när föråldrad utrustning byts ut.

Med moderniseringen förväntas 4G-nätets hastighet i området att bli mer än dubbelt så snabb. 

Samarbetar med Ericsson

För att lyckas med expansionen och moderniseringen av nätet på Lindholmen samarbetar Telia med Ericsson. Med Ericsson som teknikpartner förväntar sig Telia att de första basstationerna blir uppgraderade till 5G och färdigställda redan i oktober.