En virkeslastare lastar stockar ute i skogen.En ny innovation har möjliggjorts tack vare 5G. Det är ett forskningsprojekt som bland andra Telia deltagit i. Nu hoppas man att den fjärrstyrda tekniken kan komma att förändra skogsbruket. Foto: Kletr/Shutterstock

Innovation

Den första fjärrstyrda virkeslastaren har sett dagens ljus, uppger Telia i ett pressmeddelande. Det här är den första demonstrationen av en virkeslastare helt kopplad till 5G och Telia tror att det här bara är början.

I ett forskningsprojekt som Telia deltar i undersöker man hur ny teknik med 5G som bas kan göra det möjligt att systematiskt placera ut och använda fjärrstyrda virkeslastare. Ambitionen är att det här kommer att kunna bidra till att göra skogsindustrin hållbar på sikt.

Ett stort samarbete

Virkeslastaren är en del i ett forskningsprojekt, kallat Remote Timber. Helt unikt för den fjärrstyrda innovationen är att en förare kommer att kunna sköta flera maskiner samtidigt, någonting som man hoppas kommer att förändra skogsbruket till det bättre. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Biometria, SCA, Skogforsk, Volvo CE, Mittuniversitetet och, förstås, Telia.

– Det här samarbetet är ett fint exempel på hur fjärrstyrning med den senaste tekniken kan bidra till effektivare och mer hållbara lösningar i skogsindustrin, säger Magnus Leonhardt, innovations- och strategichef hos Telia.

Demonstrationen av virkeslastaren ägde rum på SCA:s virkesterminal i Timrå. Helt uppkopplad mot 5G och fjärrstyrd är den här virkeslastaren en milstolpe för framtida skogsindustri, menar forskningsprojektet. Virkeslastaren är bara första steget.

Bättre arbetsmiljö inom skogsbruket

Fjärrstyrda terminaler, såsom virkeslastaren, ska göra det möjligt att effektivisera arbetet. Men en fjärrstyrd virkeslastare innebär också större säkerhet och bättre arbetsmiljö för förarna som i dag har en arbetsmiljö fylld av buller, ensamarbete och maskinvibrationer. Med en fjärrstyrd virkeslastare har man möjlighet att göra arbetet inom industrin säkert och effektivt.

– I farliga miljöer kan operatören flyttas till en säker plats med bättre arbetsmiljöförhållanden, säger Advanced Engineering Program Manager, Christian Spjutare.

Den snabba uppkopplingen som 5G-nätet möjliggör är en förutsättning för att virkeslastaren ska kunna fungera. Man behöver den nästintill obefintliga fördröjningen mellan maskin och förare för att effektivt kunna utnyttja maskinen.