Kollage maskiner från Atlas Copco och Telenors byggnad med logga.Första kommersiella 5G-avtalet är tecknat mellan Telenor och Atlas Copco. Foto: Roman Korotkov/Shutterstock.com

Mobilnät

Ett av de första avtalen i världen för kommersiellt 5G-nät har tecknats. Det är Telenor som har tecknat avtal med Atlas Copco, och redan nu har det aktiverats ett privat 5G-nät på industrispektrumet 3,7 GHz.

Telenor är en av de första operatörerna i världen som nu kan erbjuda en paketlösning för 5G. Det privata mobila nätverket är framtaget och skräddarsytt för företag och fabriker som är verksamma inom tillverkningsindustrin.

Tekniken skapar helt nya förutsättningar i industrisektorn

Avtalet mellan Telenor och Atlas Copco ska bereda vägen för framtida smarta fabriker. För industrisektorn skapar tekniken helt nya förutsättningar där industrierna kan fortsätta att effektivisera och digitalisera sina verksamheter.

I Atlas Copcos lokaler i Sickla i Stockholm har man tillsammans med Fujitsu installerat och aktiverat det privata 5G-nätverket.

Telenors ambition är att koppla upp ytterligare två partners

Att Telenor Sverige som första operatör i världen har ingått ett kommersiellt avtal är mycket glädjande. Det kommersiella 5G-nätet bygger på Ericsson Industry Connect.

Enligt Telenor Sveriges Head of IoT and New Business, Andreas Kristensson, är man glad att man har kunnat säkra sin ledande position när det gäller kommersiellt 5G genom avtalet med Atlas Copco. Privata nätverk kommer vara mycket viktiga för industrisektorn och tillsammans tar man nu ett jättesteg mot Industri 4.0. 

Ambitionen är att koppla upp ytterligare två partner till 5G-nät på industrispektrum i Sverige under 2020.

Trådlös teknik kommer effektivisera industrin

Just nu står tillverkningsindustrin för en stor förändring där större delen av verksamheten blir allt mer digital och beroende av uppkoppling. Men än så länge så sker nästan alla uppkoppling via kabel, något som drar ner både flexibiliteten och effektiviteten i verksamheten. Dessutom innebär det högre underhållskostnader.

Det privata 5G-nätet som Telenor installerar i Atlas Copcos lokaler i Sickla görs genom den senaste trådlösa tekniken och på industriellt 5G-spektrum på 3,7 Ghz-bandet.

Mobiltekniken för nästa generation har officiellt startat och ska bana väg för den svenska industrins digitalisering och effektivisering.