Finns det simkort utan surf?
Svaret på den här frågan är … nja. Ett simkort berättar egentligen bara för din operatör vem du är och vad som ingår i din prisplan, så är du ute efter en mobillösning utan eller med minsta möjliga surf är det i stället operatörernas erbjudanden på kontantkort eller mobilabonnemang du ska jämföra.
Det finns vissa kontantkort helt utan surf, vilket till exempel kan passa dig som inte använder mobilen så ofta eller om du är ute efter ett kontantkort till ditt barn. Mobilabonnemangen har däremot alltid en viss mängd surf. Om du ändå känner att ett mobilabonnemang passar dig bäst ska du jämföra abonnemangen med minsta möjliga surfmängd.
Ta hjälp av vår jämförelsetabell högst upp på sidan och hitta det bästa alternativet för dig.
Kontantkort med lite eller helt utan surf
Till skillnad mot mobilabonnemang som alltid har en viss surfmängd, om än väldigt låg, finns det kontantkort som helt saknar surf. Då är det vanligtvis rörligt pris som gäller, vilket innebär att du laddar kontantkortet med en viss summa pengar och sedan ringer och sms:ar tills pengarna är slut.
Att jämföra kontantkort utan surf skiljer sig lite från ”vanliga” jämförelser, eftersom det i nio fall av tio är just surfmängderna som är av intresse. Men då kan du ju å andra sidan koncentrera dig på andra viktiga faktorer.
När du jämför kontantkort utan surf ska du till exempel tänka på
- Operatörens täckning där du bor. Eftersom god täckning är en förutsättning för att du ska kunna ringa och sms:a är det viktigt att du kollar upp operatörens täckning på din adress innan du köper ett kontantkort. Du hittar täckningskartor på operatörernas hemsidor.
- Priserna på samtal och sms. Jämför hur mycket varje samtal och sms kostar, det vill säga hur mycket som dras från kontantkortets saldo när du ringer och skickar meddelanden.
- Hur mycket du kan ladda på kortet. För att kunna ringa och sms:a måste du ladda kontantkortet med en summa pengar, även kallat saldo. Kolla vilka olika saldo-nivåer du kan välja mellan.
- Kontantkortets och laddningens giltighetstid. Kolla upp hur lång tid du har på dig att ringa och sms:a upp pengarna du laddat på kontantkortet. I regel har kontantkort utan surf något längre giltighetstid, men det är alltid bra att se vad som gäller. Tänk på att det är skillnad mellan giltighetstiden på själva kortet och giltighetstiden på laddningen. Vanligtvis måste du ladda eller använda kortet minst var tolfte månad för att det ska hållas aktivt.
Kontantkort med lite surf
Intresserad av fria samtal och sms? Då är det kontantkort med fast pris som gäller, och då kan du välja minsta möjliga surfmängd. Det kan löna sig i längden om du ringer och sms:ar mycket.
Egentligen behöver en mindre surfmängd i mobilen inte vara så tokigt. Många funktioner och tjänster kräver viss data, till exempel som kartor och vägbeskrivningar, Swish och inte minst viktiga säkerhetsuppdateringar från mobiltillverkaren eller operatören.
Mobilabonnemang med lite surf
Det finns inga mobilabonnemang som helt saknar surf. Många av våra prylar och enheter kräver viss mängd surf för att fungera, och allt fler tjänster och samhällsfunktioner behöver även de uppkoppling mot mobilnätet. Operatörerna vet om att de flesta mobilanvändare gärna vill ha så mycket surf som möjligt i sina abonnemang, och försöker därför att tillgodose det allt större behovet.
Men det finns en lösning för dig som inte vill behöva betala för surf som du ändå inte använder. Du ska då jämföra abonnemang med så låga surfmängder som möjligt, vilket innebär att du automatiskt kommer kunna välja mellan de absolut billigaste alternativen.
Tänk på det här när du jämför operatörernas erbjudanden
Även om du har siktet inställt på att hitta mobilabonnemang med så låga surfmängder som möjligt ska du tänka på att abonnemanget även måste uppfylla dina övriga behov och önskemål.
Du bör därför jämföra faktorer som
- Operatörens täckning i ditt område. Operatörernas täckning varierar beroende på var i landet du bor, så kolla in täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor innan du tecknar ett mobilabonnemang. Ingen blir glad av störningar och svajig uppkoppling.
- Antal samtal och sms. Jämför hur många samtal och sms som ingår i de abonnemang du är intresserad av. Många operatörer erbjuder abonnemang med fria samtal och sms inom hela EU/EES.
- Villkoren för bindnings- och uppsägningstider. Du kan i dagsläget hitta flera mobilabonnemang utan bindningstider, och vissa kan även tecknas utan uppsägningstid. Ett abonnemang utan bindningstid är ett flexibelt alternativ som ger dig möjlighet att ändra prisplan om du inte är nöjd.
- Erbjudanden för särskilda målgrupper. Om du till exempel är student eller pensionär kan du kolla om operatören har några särskilda erbjudanden du kan ta del av. Det finns förvisso inga mobilabonnemang helt utan surf för varken studenter eller pensionärer, men däremot kan abonnemang med låg surfmängd bli ännu billigare.
Lite surf kan vara bra att ha
Ibland kan det faktiskt vara bra att åtminstone ha lite surf på sitt abonnemang. För att mobiltelefonen ska kunna göra viktiga säkerhets- och funktionsuppdateringar krävs viss data, och det kan även vara bra för dig om du till exempel måste söka efter ett telefonnummer eller en adress.
Surfmängden i abonnemanget är den surf du kan använda dig av varje månad. Du behöver med andra ord inte vara rädd att kostnaderna drar iväg. Om du vill försäkra dig om att ingen surf ska dras kan du gå in i mobilens inställningar och stänga av mobildata. Då kan telefonen inte ansluta sig till ett nätverk.
Vilket är det bästa simkortet utan surf?
Eftersom simkortet bara innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang går det inte att utse det bästa simkortet utan surf. Vilket som är det bästa kontantkortet eller abonnemanget utan eller med minsta möjliga surf går inte heller riktigt att svara på eftersom det beror helt på hur du planerar att använda din mobil och vilka preferenser du har.
Det bästa alternativet för dig är kontantkortet eller abonnemanget som uppfyller dina kriterier, och därför är det så viktigt att du jämför operatörernas erbjudanden utifrån dig själv och dina egna förutsättningar.
Vi tar ett exempel. Halebops kontantkort utan surf och Hallons kontantkort med lite surf (4 GB) är båda två riktigt bra alternativ om man ser till faktorer som prisvärdhet och giltighetstid. Men om du bor i landets norra delar faller Hallon, som går under Tres mobilnät, ändå bort som alternativ för dig på grund av bristfällig täckning.
Tänk på att billigast inte alltid är bäst
Vi förstår att det kan vara lockande att köpa ett så billigt kontantkort eller abonnemang som möjligt, och självklart ska du jämföra operatörernas priser, men tänk på att det absolut billigaste inte behöver vara det bästa just för dig. Fundera hellre över hur prisvärt ett erbjudande är och om kontantkortet eller abonnemanget matchar dina övriga behov och önskemål.
Mindre surf ger automatiskt lägre priser
Fördelen med kontantkort eller mobilabonnemang med riktigt låga surfmängder är att priserna automatiskt blir lägre. Vill du ha prisvärda kontantkort helt utan surf kan du kika närmre på erbjudanden från Halebop och Telenor, och om du hellre vill teckna ett mobilabonnemang med låga surfmängder kan Halebop, Vimla eller Hallon erbjuda bra alternativ till relativt låga månadskostnader.
Vanliga frågor om simkort utan surf
Simkort innehåller bara information om ditt abonnemang eller kontantkort, så frågan är egentligen om det finns abonnemang eller kontantkort utan surf. Svaret är att det finns kontantkort helt utan surf, medan mobilabonnemangen alltid har viss surfmängd. Men du kan alltid jämföra kontantkort och abonnemang med minsta möjliga surfmängd.
Halebop och Telenor erbjuder simkort för kontantkort helt utan surf. Är du intresserad av andra operatörer kan du jämföra deras erbjudanden på kontantkort och abonnemang med låga surfmängder.
När du beställer simkort online hos din operatör är det alltid gratis, det du betalar för är prisplanen på abonnemanget eller laddningen på kontantkortet. Om abonnemang och kontantkort med lite eller helt utan surf är billigare än alternativen med surf? Ja, överlag kommer du billigare undan med kontantkort eller abonnemang utan eller med ytterst lite surf.