Därför behöver du ett simkort till din övervakningskamera

En övervakningskamera kan användas av privatpersoner, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och företag för att både förebygga och klara upp brott. Det kan handla om allt från inbrott till skadegörelse och överfall. Kameran behöver ett simkort för att kunna koppla upp sig mot ett nätverk och meddela dig vad som sker på den övervakade platsen, vanligtvis genom att skicka bilder och video.

Du kan i de allra flesta fall ladda ner en app, både till Android och Iphone, som synkroniserar övervakningskameran med din mobil eller surfplatta och förser dig med uppdateringar och live-streamat material.

Tips! Det finns övervakningskameror med stöd för både simkort (GSM/3G/4G) och wifi. Kameran kan då anslutas till ett wifi om det är tillgängligt på den plats du vill övervaka, och skicka bilder och video via det fasta nätet i stället för det mobila.

Det finns olika typer av övervakningskameror som fyller olika syften, så valet av kamera beror helt enkelt på dina personliga behov och önskemål. Samma sak gäller för ditt val av simkort, oavsett om du väljer kontantkort eller abonnemang. Men tänk på att även kameramodellen kan avgöra vilket alternativ som passar bäst.

Många övervakningskameror fungerar med både abonnemang och kontantkort, men det är alltid bra att dubbelkolla vad som gäller för din modell. Vet du redan vilken operatör du vill köpa simkortet av? Tänk på att övervakningskameran måste ha stöd för operatörens nätverk och de frekvenser operatören använder för att fungera korrekt.

Tänk på det här när du jämför simkort till övervakningskamera

När du har bestämt dig för om abonnemang eller kontantkort passar bäst för dig och din övervakningskamera, finns det ett par saker du kan ha i åtanke när du jämför operatörernas erbjudanden. Nedan kan du läsa lite mer om de två viktigaste faktorerna.

Operatörens täckning 

Du bör för det första kolla upp vilken operatör som har bäst, eller åtminstone god, täckning i området där du bor och planerar att använda din övervakningskamera. Operatörernas täckning i mobilnätet varierar rätt rejält beroende på var i landet du bor. Har du svajig uppkoppling kan det innebära att viktig information inte kommer fram till dig, så därför kan det vara värt att ta en extra titt på operatörernas täckningskartor.

Tips! Täckningskartorna hittar du på operatörernas hemsidor, och där kan du även söka på dina adress för att få exakta resultat.

Telia, Tele2 och Telenor, och således även de mindre operatörerna som går under samma nät, har alla relativt god täckning över hela Sverige. Det gäller särskilt Telias och Tele2:s nät, som fått flera priser för sin styrka och täckningsgrad.

Tre och operatörerna under Tres nät har bäst täckning i landets södra delar, framför allt i storstäderna. Bor du i norra Sverige bör du med andra ord välja någon annan operatör.

Prisvärd surf efter dina behov

Oavsett om du väljer ett abonnemang eller kontantkort till din övervakningskamera ska du tänka på att en viss mängd surf ska ingå. De flesta kamerorna använder nämligen bara mobildata för att skicka bilder och video, vilket innebär att kontantkortet eller abonnemanget måste ha stöd för det. Hur mycket surf som ska ingå beror på till vad och hur mycket övervakningskameran ska användas, men en rekommendation brukar vara att börja med en månadspott på 2 till 3 GB.

Har du ett abonnemang utan bindningstid brukar det inte vara några problem att byta prisplan om du märker att du behöver mer surf. Och har du ett kontantkort kan du ju justera surfmängden månadsvis. När du jämför operatörernas erbjudanden ska du såklart titta på priserna, men i stället för att jaga det absolut billigaste ska du fundera på hur mycket du får för pengarna och om abonnemanget eller kontantkorten även uppfyller dina övriga kriterier.

Hur mycket surf behöver jag till övervakningskameran?

Hur mycket surf som ska ingå i ditt abonnemang eller kontantkort till övervakningskameran beror på en rad olika faktorer. Det kanske kan vara svårt att veta på förhand hur mycket kameran kommer att användas, men vid så kallad ”normal användning”, det vill säga korta kontroller via live-streamad video ett par gånger i veckan och några få larmhändelser i månaden borde 2 eller 3 GB vara lagom. Tänk på att det kan skilja sig mellan olika kameramodeller.

Faktorer som kan påverka övervakningskamerans dataförbrukning är till exempel

  • Hur ofta du kopplar upp dig och övervakar live från mobilen
  • Uppkopplingens varaktighet
  • Antalet larmhändelser och om inspelningen lagras på kamerans minneskort
  • Upplösningen för live-video och inspelning av larm
  • Hur lång varje inspelning är (går ofta att justera i appen)

Vilket simkort passar min övervakningskamera?

Det finns tre olika simkortstorlekar, mini-, micro- och nano-simkort, och vilken storlek som passar just i din övervakningskamera beror lite på vilken modell det gäller och hur gammal den är. Många kameror använder sig dock av micro-simkort, men är du osäker kan du alltid kolla i produktbeskrivningen som följer med när du köper övervakningskameran. Du kan så klart även fråga återförsäljaren.

När du beställer simkort hos din operatör får du alltid med alla tre storlekar så du behöver egentligen inte vara orolig att det ska bli fel.

Avaktivera pinkoden till simkortet

Många simkort är låsta med en pinkod, och den måste du i de flesta fall avaktivera för att kameran och simkortet ska kunna kommunicera med varandra. För att avaktivera pinkoden kan du sätta simkortet i din mobiltelefon och gå till inställningar för simkort.

Du kan dock behöva aktivera själva simkortet för att övervakningskameran ska kunna ansluta till nätverket. Det gör du i regel snabbt och lätt via ditt konto på operatörens hemsida. Om du stöter på problem kan du alltid kontakta operatörens support och få vägledning.

Vad är en GSM-kamera?

GSM-kameror, kallas även mms-kameror, är en typ av övervakningskameror som behöver ett simkort med stöd för GSM och tillgång till ström för att kunna skicka information via mms till dig om vad som sker på platsen du vill övervaka. Det behöver alltså bara finnas täckning i GSM-nätet för att GSM-kameran ska kunna upptäcka rörelser och mms:a bilder till det nummer du programmerat in i kamerans inställningar. En GSM-kamera kan därför vara ett bra alternativ om det saknas internetuppkoppling, eller om uppkopplingen är opålitlig.

Tänk på att Tre, och således även operatörerna som använder samma nät, inte har något aktivt GSM-nät. Ska du köpa simkort till en GSM-kamera måste du alltså välja en annan operatör.

Var kan jag köpa simkort till en övervakningskamera?

Du kan köpa simkort, med abonnemang eller kontantkort, till din övervakningskamera hos de allra flesta operatörer, till exempel Telia, Telenor, Tele2/Comviq eller Tre. Tänk på att välja en operatör som har god täckning i ditt område och kan erbjuda dig de surfmängder du behöver till rimligt pris. Dubbelkolla också att din övervakningskamera inte är låst till en särskild operatör.

Vanliga frågor om simkort till övervakningskamera

Finns det övervakningskameror med stöd för 4G-simkort?

Ja, det finns övervakningskameror med stöd för 4G, oftast med både 3G och 4G.

Finns det övervakningskameror som kan anslutas till wifi?

Ja, det finns övervakningskameror som bara kan anslutas till wifi, och då saknas stöd för simkort. Men det finns även kameror som kan anslutas både till mobilnätet (3G/4G) och wifi.

Vilket simkort passar min övervakningskamera?

Vilket simkort som passar din övervakningskamera beror lite på vilken modell det gäller och hur gammal den är. När du beställer simkort hos din operatör får du dock alltid hem både mini-, micro- och nano-simkort, så du behöver inte oroa dig för att det blir fel.

Är abonnemang eller kontantkort bäst till övervakningskameran?

Vilket alternativ som är bäst för dig och din kamera är svårt att säga. Det beror nämligen helt på hur du planerar att använda kameran och hur mycket surf som förbrukas. Men oavsett om du väljer kontantkort eller abonnemang ska du se till att en viss mängd data ingår. De flesta kameror fungerar med både kontantkort och abonnemang, men det kan vara bra att dubbelkolla det med återförsäljaren.