En övervakningskamera ska kunna förse dig med viktig information om området den övervakar, antingen genom att skicka bilder eller videomaterial. Detta kräver ett simkort, och här berättar vi vad du bör tänka på när du ska skaffa ett till din kamera.

Därför behöver du ett simkort till din övervakningskamera

En övervakningskamera kan användas av privatpersoner, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och företag för att både förebygga och klara upp brott. Det kan handla om allt från inbrott till skadegörelse och överfall. Kameran behöver ett simkort för att kunna koppla upp sig mot ett nätverk och meddela dig vad som sker på den övervakade platsen, vanligtvis genom att skicka bilder och video.

Du kan i de allra flesta fall ladda ner en app, både till Android och Iphone, som synkroniserar övervakningskameran med din mobil eller surfplatta och ger dig uppdateringar och live-streamat material.

Tips! Det finns övervakningskameror med stöd för både simkort och wifi. Kameran kan då anslutas till ett wifi om det är tillgängligt på den plats du vill övervaka, och skicka bilder och video via det fasta nätet i stället för det mobila.

Det finns olika typer av övervakningskameror som fyller olika syften, så valet av kamera beror helt enkelt på dina personliga behov och önskemål. Samma sak gäller för ditt val av kontantkort eller abonnemang. Men tänk på att även kameramodellen kan avgöra vilket alternativ som passar bäst.

Kolla upp om kameran har stöd för både abonnemang och kontantkort

Många övervakningskameror fungerar med både abonnemang och kontantkort, men det är alltid bra att dubbelkolla vad som gäller för din modell. Vet du redan vilken operatör du vill köpa simkortet av? Tänk på att övervakningskameran måste ha stöd för operatörens nätverk och de frekvenser operatören använder för att fungera korrekt.

Var kan jag köpa simkort till en övervakningskamera?

Du kan köpa simkort, med abonnemang eller kontantkort, till din övervakningskamera hos de allra flesta operatörer. Tänk bara på att välja en operatör som har god täckning i ditt område och kan erbjuda dig de surfmängder du behöver till rimligt pris. Dubbelkolla också att din övervakningskamera inte är låst till en särskild operatör.

Så jämför du simkort till övervakningskamera

När du har bestämt dig för om abonnemang eller kontantkort passar bäst för dig och din övervakningskamera finns det ett par saker du kan ha i åtanke när du jämför operatörernas erbjudanden. Här nedanför kan du läsa mer om dem.

1. Välj operatören med bäst täckning

Du bör för det första kolla upp vilken operatör som har bäst täckning i området där du bor och planerar att använda din övervakningskamera. Operatörernas täckning i mobilnätet varierar rätt rejält beroende på var i landet du bor. Är uppkopplingen svajig riskerar du att gå miste om viktig information, så därför kan det vara värt att ta en extra titt på operatörernas täckningskartor.

Tips! Täckningskartorna hittar du på operatörernas hemsidor, och där kan du även söka på dina adress för att få exakta resultat.

Telia, Tele2 och Telenor, och operatörerna som går under samma nät, har alla relativt god täckning över hela Sverige. Det gäller särskilt Telias nät, som år efter år prisas för sin styrka och täckningsgrad.

Tre och operatörerna under Tres nät har bäst täckning i landets södra delar. Bor du i norra Sverige eller ute på landsbygden kan du behöva välja en annan operatör.

2. Köp surf som matchar förbrukningen

Oavsett om du väljer ett abonnemang eller kontantkort till din övervakningskamera ska du tänka på att en viss mängd surf ska ingå. De flesta kamerorna använder nämligen bara mobildata för att skicka bilder och video, vilket innebär att kontantkortet eller abonnemanget måste ha stöd för det. Hur mycket surf som ska ingå beror på till vad och hur mycket du kommer använda övervakningskameran. En rekommendation brukar vara att börja med en månadspott på 2 till 3 GB.

Har du ett abonnemang utan bindningstid brukar det inte vara några problem att byta prisplan om du märker att du behöver mer surf. Och har du ett kontantkort kan du ju justera surfmängden månadsvis.

3. Ta det mest prisvärda alternativet

När du jämför operatörernas erbjudanden ska du så klart titta på priserna. Men i stället för att jaga det absolut billigaste ska du fundera på hur mycket du får för pengarna och om abonnemanget eller kontantkortet även uppfyller dina övriga kriterier.

Köp simkort för IoT-enheter hos Telenor

Telenor har nyligen lanserat simkort som passar särskilt bra för IoT-enheter (prylar som går under begreppet sakernas internet), som till exempel övervakningskameror. Du får då hem ett simkort för abonnemang som inkluderar 250 MB surf/månad och 500 sms att skicka och ta emot.

Telenor Smart uppkoppling
  • Enkelt att komma igång
  • Ingen bindningstid
  • Inga startavgifter

Hur mycket surf behöver jag till övervakningskameran?

Hur mycket surf som ska ingå i ditt abonnemang eller kontantkort till övervakningskameran beror på en rad olika faktorer. Det kanske kan vara svårt att veta på förhand hur mycket du kommer använda kameran, men vid ”normal användning” bör 2 eller 3 GB vara lagom. Med normal användning menar vi exempelvis korta kontroller via live-streamad video ett par gånger i veckan och några få larmhändelser i månaden.

Faktorer som kan påverka övervakningskamerans dataförbrukning

  • Hur ofta du kopplar upp dig och övervakar live från mobilen
  • Uppkopplingens varaktighet
  • Antalet larmhändelser och om inspelningen lagras på kamerans minneskort
  • Upplösningen för live-video och inspelning av larm
  • Hur lång varje inspelning är (går ofta att justera i appen)

Vilket simkort passar min övervakningskamera?

Det finns tre olika simkortstorlekar: mini-, micro- och nano-simkort. Vilken storlek som passar just i din övervakningskamera beror lite på vilken modell det gäller och hur gammal den är. Många kameror använder sig dock av micro-simkort, men är du osäker kan du alltid kolla i produktbeskrivningen som följer med när du köper övervakningskameran. Du kan så klart även fråga återförsäljaren.

När du beställer simkort hos din operatör får du alltid med alla tre storlekar så du behöver egentligen inte vara orolig att det ska bli fel.

Avaktivera pinkoden till simkortet

Många simkort är låsta med en pinkod, och den måste du i de flesta fall avaktivera för att kameran och simkortet ska kunna kommunicera med varandra. För att avaktivera pinkoden kan du sätta simkortet i din mobiltelefon och gå till inställningar för simkort.

Du kan dock behöva aktivera själva simkortet för att övervakningskameran ska kunna ansluta till nätverket. Det gör du i regel snabbt och lätt via ditt konto på operatörens hemsida. Om du stöter på problem kan du alltid kontakta operatörens support och få vägledning.

Vad är en GSM-kamera?

GSM-kameror är en typ av övervakningskameror som behöver ett simkort med stöd för GSM och tillgång till ström för att kunna skicka information om vad som sker på platsen du vill övervaka. Det behöver alltså bara finnas täckning i 2G/GSM-nätet för att GSM-kameran ska kunna upptäcka rörelser och skicka bilder till det nummer du programmerat in i kamerans inställningar. 

Men i och med avvecklingen av 2G/GSM-näten (även 3G-näten) kommer kameror som bara använder 2G/3G snart att vara obrukbara.

Vanliga frågor om simkort till övervakningskamera

Finns det övervakningskameror med stöd för 4G-simkort?

Ja, det finns övervakningskameror med stöd för 4G, oftast med både 3G och 4G.

Finns det övervakningskameror som kan anslutas till wifi?

Ja, det finns övervakningskameror som bara kan anslutas till wifi, och då saknas stöd för simkort. Men det finns även kameror som kan anslutas både till mobilnätet och wifi.

Vilket simkort passar min övervakningskamera?

Vilket simkort som passar din övervakningskamera beror lite på vilken modell det gäller och hur gammal den är. När du beställer simkort får du dock alltid hem både mini-, micro- och nano-simkort, så du behöver inte oroa dig för att det blir fel.

Är abonnemang eller kontantkort bäst till övervakningskameran?

Vilket alternativ som är bäst för dig beror på hur du ska använda kameran och hur mycket surf du kan tänkas förbruka. Behöver du mycket surf blir ett abonnemang ofta mer prisvärt i längden.