par sitter med ipad framför julgranDet blir en annorlunda jul i år

Telekomnyheter

Coronapandemin har lett till att många ställer om sitt julfirande i år. Det visar en SIFO-undersökning som Telia har gjort. Enligt undersökningen planerar var tredje svensk att fira julen digitalt.

Vanligtvis brukar 9 av 10 svenskar fira julen med släkt och vänner. Men i år blir det annorlunda. På grund av coronarestriktionerna kommer hälften av svenskarna att fira på ett annat sätt än de brukar.

Var tredje svensk kommer fira jul digitalt

Av de som har deltagit i undersökningen uppger 4 av 10 att de bara kommer att fira med sitt eget hushåll. Var tredje svensk kommer att fira julhelgen digitalt, och av dem är det 6 av 10 som tänker vara med via videosamtal.

Det är främst de äldre som har ändrat sina planer till julen. Av personer som är 56–79 år är det 4 av 10 som kommer ställa om, medan i åldrarna 16–34 år är det bara 3 av 10 som kommer fira jul på ett annat sätt än de brukar. Henrik Lönnevi, chef för konsumentaffären på Telia, tycker det är väldigt roligt.

– Att de äldre […] är de största initiativtagarna att ta hjälp av tekniken är helt fantastiskt, säger han i ett pressmeddelande.

Vissa är oroliga att tekniken inte ska fungera

Enligt undersökningen är det 7 av 10 som redan har all utrustning för att kunna fira digitalt. Men 2 av 10 uppger att de är oroliga att det ska uppstå problem, eller att deras släktingar saknar utrustning.

Julbordet och julklappsöppningen är viktigast att dela tillsammans

Telia frågade även deltagarna vilka specifika stunder de kommer att dela digitalt. Flest svarade att julbordet och julklappsutdelningen är det viktigaste att dela (16 % vardera).

Undersökningen visar också att fler kommer att vara med via videosamtal än röstsamtal (59 % jämfört med 24 %).