Kungsportsplatsen i GöteborgI år var det fler som drog sig till uteserveringarna för att fira Valborg. Kungsportsplatsen i Göteborg var ett populärt ställe att samlas på under Valborgsmässoafton. Foto: Tommy Alven/Shutterstock.com

Rapporter

Fint väder på Valborgsmässoafton är något som brukar locka till picknick och sällskapslekar i parker. Men när parkerna stängde förflyttade sig valborgsfirarna till uteserveringarna. Det visar mobildata från Tres nöjesindikator.

Coronapandemin har lett till att vi för andra året i rad fått avstå picknick i populära parker. I Uppsala och Lund valde man att spärra av de populära parkerna där studenter brukar samlas för att fira Valborg. I stället samlades man utanför parkerna eller på uteserveringar i storstädernas nöjesstråk.

Coronasäkra valborgsfirandet

Innan Valborg gick Folkhälsomyndigheten ut med påminnelser gång på gång om att tänka på att fira Valborgsmässoafton på ett coronasäkert sätt. Men trots deras påminnelser var det många människor som samlades på uteserveringar i storstäderna. Antalet valborgsfirare ökade rejält på vissa platser i landet, jämfört med förra året.

Kungsportsplatsen i Göteborg hade den största ökningen av valborgsfirare. Antalet personer som valde att fira dagen där var 167 procent fler jämfört med 2020. I Malmö var det 82 procent fler som valde att besöka Lilla Torg jämfört mot förra året. Nytorget och Stureplan i Stockholm stod för den minsta ökningen. Antalet besökare var bara 9 respektive 6 procent fler jämfört med 2020.

Fler firade kring parkerna trots att de var avstängda

Enligt Tres kommunikationsdirektör, Mårten Lundberg, har man kunnat se en liten ökning när det gäller antalet personer i rörelse jämfört med 2020 i närområdet kring både Stadsparken i Lund och Observatorieparken i Uppsala trots att de båda parkerna var avstängda under Valborg. 

Enligt Tres Nöjesindikator syntes det ändå en liten ökning av antal personer som befann sig runt de avstängda parkerna. I Stadsparken i Lund var det 16 procent fler som rörde sig runt parken, jämfört med förra året. I Uppsala var det 9 procent fler som rörde sig kring Observatorieparken jämfört med förra året.