johan dennelindTelias vd Johan Dennelind tror att tillväxten kommer att gå uppåt igen under den senare halvan av året. Foto: Pressbild/Telia Company och Roland Magnusson/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Telias vinst under första kvartalet fick en större nedgång från förra året än man hade räknat med, skriver SvD Näringsliv. Vd:n Johan Dennelind menar dock att det finns klara orsaker till den saga tillväxten att det kommer att vända till nästa halvår.

Starten på 2019 blev inte lika stark som väntat för Telia. Analyser hade visat en beräknad vinst på 2 925 miljoner kronor under det första kvartalet, Telias redovisning visar att den verkliga vinsten blev 2 511 miljoner kronor före skatt. Förra året var vinsten 2 940 miljoner kronor under samma period. 

Telias vd Johan Dennelind menar dock att detta inte var helt oväntat.

– Att första kvartalet skulle vara lite mjukare, eller lite sämre, än resten av året, det visste vi, säger han till SvD Näringsliv.

Den svaga tillväxten har olika orsaker på olika marknader

Att vinsten blev mindre än beräknat beror delvis på att man inte riktigt kunnat kompensera nedgången för tjänster inom fast telefoni och kopparbredband, som varit möjligt inom andra typer av tjänster.

Tillväxten ligger på ungefär samma nivå i Norge och Finland, där Telia också har utbredda marknader. Johan Dennelind påpekar att orsakerna till den svagare tillväxten är olika i de tre länderna. Medan det i Sverige handlar om stillastående priser beror det i Norge på att dataanvändningen har blivit mindre, och i Finland är det framför allt bland företagskunder som vinsten har minskat.

Nästa halvår blir bättre, tror vd:n

Medan Telias omsättning gick upp till 20 847 miljoner kronor – en höjning från förra årets 19 852 miljoner – minskade operatörens intäkter med tre procent. Det skedde även en stigning för operativa kostnader med en procent under början av 2019.

Johan Dennelind tror att nedgången går mot sitt slut. Telia har som fortsatt mål att sänka koncernkostnader med två procent och kostnader i den svenska verksamheten med tre procent.

I Telias redovisningsrapport skriver Johan Dennelind också att de gjort vissa förändringar som ska leda till ökad vinst, såsom prishöjningar från den 1 april och vissa åtgärder för att spara på kostnaderna. Detta kommer enligt vd:n att bidra till ett starkare resultat för den senare halvan av året, skriver Placera.