Landsväg i Sverige med en röd bil som färdas bort mot horisonten.Telia har Sveriges bästa mobilnät enligt tester som det oberoende mätföretaget Umlaut har gjort. Testet genomfördes på svenska vägar från Ystad i söder till Luleå i Norr. Foto: Alexei Novikov/Shutterstock.com

Mobilnät

För fjärde året i rad rankas Telias mobilnät återigen till Sveriges bästa mobilnät. Det är det oberoende mätföretaget Umlaut som genomfört undersökningen och Telia kammade hem 939 poäng av 1 000, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Telia prisas återigen efter att ha utsetts som bästa mobilnät i Sverige för fjärde året i rad. Telia får totalt 939 poäng av 1 000 i Umlauts Mobile Benchmark 2020-test. Förutom att Telia tog hem förstaplatsen i mätkategorierna tal och data lyckades man även ta hem förstaplatsen i kategorin ”Crowdsourced quality”. Den sista kategorin ”crowd” bygger på mätningar i olika appar som används flitigt i de svenska mobiltelefonerna. 

Testerna genomfördes från Ystad till Luleå

Umlaut, tidigare känt som P3, är ett oberoende världsledande företag som genomför kvalitetstester av mobilnät i hela världen. Företaget utvärderar den riktiga kundupplevelsen av mobila tjänster. 

Umlauts Mobile Benchmark 2020-test har utförts genom att man kört 1 000 mil genom Sverige från Ystad i söder till Luleå i norr. Under resan har man testat mobilnätet längs vägarna men även i både större och mindre städer längs sträckan. När man satt poäng har man bland annat tittat på hur bra samtalskvaliten har varit, hur snabbt det har gått att ladda ner filer och kvaliteten på att titta på Youtube.

Viktig kvalitetsstämpel för Telia

Enligt Telia Sveriges vd, Anders Olsson, är Umlauts mätningar en väldigt viktig kvalitetsstämpel eftersom det är ett helt oberoende företag som genomför kvalitetstester och som tar hänsyn till kundernas upplevelse oavsett om man pratar i mobilen, använder olika appar eller surfar på olika sajter. 

I pressmeddelandet säger Anders Olsson att de är mycket stolta över att de återigen har tagit hem förstaplatsen, speciellt i år under rådande omständigheter när stabil och snabb uppkoppling varit extra viktig.

Telia fortsätter att satsa på den digitala infrastrukturen i Sverige och uppgraderar mobilnäten i hela landet. Uppgraderingen omfattar 8 400 basstationer. Samtidigt som Telia fortsätter att rulla ut 5G-nätet fördubblas kapaciteten i 4G-nätet.