Kollage med norska flaggan och Telias loggaTelia och Ericsson ska tillsammans lansera 5G-nät i Norge de kommande åren. Foto: Samot och astudio/Shutterstock.com

Mobilnät

Telia ska börja lansera 5G i Norge. Lanseringen kommer att ske i samarbete med Ericsson under flera års tid. Utöver lanseringen av 5G kommer Telia även att bygga ut sina norska 2G- och 3G-nät.

Svenska Telia riktar blicken mot vårt grannland i väst. Mobiloperatören ska nämligen förse Norge med 5G i samarbete med Ericsson. Lanseringen av mobilnätet kommer att ske gradvis under en fyraårsperiod.

I ett pressmeddelande skriver Telia att man genom lanseringen av 5G-nät i Norge befäster sin position som en 5G-pionjär i Norden. 

5G-tjänster kommer att erbjudas i B2B-sektorn

Privatpersoner kommer inte att märka av Telias nya 5G-satsning i första taget. Mobiloperatören kommer i ett första skede att rikta in sig på B2B-sektorn, Business to Business.

Det är framför allt företag och industrin som kommer att dra nytta av det nya 5G-nätet. Hastigheterna och stabiliteten öppnar upp för helt nya möjligheter inom exempelvis AI, artificiell intelligens.

Christian Luiga, tillförordnad vd på Telia, säger att 5G inte bara handlar om att bygga ett nytt mobilnät. Möjligheterna som finns med nätet medför ett helt nytt sätt att tänka. Med 5G kan vi människor utveckla produkter och tjänster som tidigare inte har varit möjligt.

Telia ser fram emot samarbetet med Ericsson

Telia har i många år arbetat tillsammans med Ericsson. Det nya samarbetet på den norska marknaden ser man fram emot.

– Tillsammans med våra kunder kommer vi att utforska möjligheter och utveckla nya tjänster vilket kommer att ytterligare stärka affärsmöjligheterna med 5G, säger Christian Luiga.

I sin utrullning av 5G-nätet kommer Telia använda frekvenser i 700 MHz-bandet som man säkrade i början av sommaren. Telia får tillgång till frekvensbandet den 1 november i år.

Förutom lanseringen av 5G-nätet kommer Telia även att utveckla sina 2G- och 3G-nät i Norge. Genom att utveckla sina befintliga mobilnät kan Telia fortsätta erbjuda högklassiga nät till sina norska kunder.